Paikallishistoria kaunokirjallisuuden näyttämönä

Turussa asuva kirjailija Ann-Christin Antell jatkaa Puuvillatehdas-sarjan hahmojen tarinaa Loviisan joululla. Kuva: Marek Sabogal.
Turussa asuva kirjailija Ann-Christin Antell jatkaa Puuvillatehdas-sarjan hahmojen tarinaa Loviisan joululla. Kuva: Marek Sabogal.

Turkulaisen puuvillatehtaan tarina kietoutuu kolmen naissukupolven tasa-arvoisuuden eteen tekemään työhön 1880-luvulta 1920-luvulle.

KIRJALLISUUS.

Turun Kirjamessujen 29.9.–1.10. ohjelmassa saadaan kuulla turkulaista Ann-Christin Antellia, joka on kirjailijana noussut viime vuosien aikana historiallisen romantiikan kärkinimiin.

Kirjamessuille Antell saapuu lähes suoraan Ruotsin-kiertueeltaan, jonka järjestämisestä vastasi Suomen Tukholman-instituutti. Kirjailijan esikoisteoksesta Puuvillatehtaan varjossa julkaistiin ruotsinkielinen käännös (Mattias Huss) elokuussa Storytellin äänikirjana. Bomullsfabrikens skugga -teoksessa lukijana toimii näyttelijä Mirja Turestedt.

Vuonna 2021 alkanut sarja tuli trilogian viimeisen osan Puuvillatehtaan kilpailijan myötä päätökseensä tänä vuoden alkupuolella. Kiehtovasti fiktiota ja faktaa sekoittelevan romaanisarjan päätösosa punoo yhteen Barkerin kolmen naissukupolven tarinat.

Puuvillatehdas-sarjassa tulee selkeästi esiin Ann-Christin Antellin kiinnostus arkeologiaan ja historiaan sekä rakkaus romantiikkaan ja kotikaupunkiin.
Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan kilpailija (Gummerus).
Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan kilpailija (Gummerus).

– Halusin kirjoittaa sellaisen kirjan, jonka lukisin mielelläni itsekin. Historiallista romantiikkaa luen aina kun haluan rentoutua ja unohtaa murheet, sanoi Antell Turun pääkirjastolla keväällä pidetyssä Ylpeys ja ennakkoluulottomuus – viihdekirjallisuuden monet kasvot -tilaisuudessa.

Miksi romantiikka sitten on niin suosittu kirjallisuuden suuntaus?

– Olen tullut lukijoitani kuunnellessani siihen tulokseen, että ihmiset etsivät kirjallisuudesta tunnetta – sekä rakkauden ja ihastuksen tunteeseen eläytymistä, totesi romantiikkapaneeliin osallistunut Antell.

– Viihdekirjallisuudessa tarjoutuu loistava mahdollisuus käsitellä myös vakavia asioita – ja näin vaivihkaa viihteen ohella tulla sivistetyksi, Antell lisäsi.

Turun Kirjamessujen iltaohjelmassa siirrytään keskikaupungille perjantaina 29.9. Turun tuomiokirkon kulttuuri-illan myötä.

Turun tuomiokirkkoseurakunnan järjestämässä tapahtumassa Ann-Christin Antell pohtii naisten aseman ja taiteellisen luovuuden hiertymäkohtia 1800-luvulta nykypäivään.

Illassa kuullaan Antellin puheenvuoro historiallisten naisten luovuudesta sekä siitä, millaisia ongelmia he aikanaan kohtasivat luomistyössään. Tilaisuudessa tanssitaiteilija Tuuli-Maaria Louhensalo-Lindström esittää lyhennelmän soolotanssiteoksesta Minä Birgitta? – kohtauksia erään naisen pyhästä elämästä sekä Pysäytetyt hetket -tanssisoolon ensiesityksen.

Perjantai-iltapäivän ohjelmassa Antellia kuullaan puolestaan Säkenöivä 1920-luku ja Turun liike-elämä -aiheisessa haastattelussa Kirjamessujen Agricola-lavalla.

Uutta julkaisuakin on Puuvillatehdas-sarjaan liittyen luvassa.
Ann-Christin Antell: Loviisan joulu (Gummerus).
Ann-Christin Antell: Loviisan joulu (Gummerus).

Trilogiasta tutun Loviisa-tädin varhaisempia vaiheita valottava Loviisan joulu julkaistaan marraskuussa ääni- ja e-kirjoina.

– Joulutarina sijoittuu vuoden 1865 Naantaliin. Kirjoitusprosessi lähti siitä, että luin kaikenlaista Naantaliin ja 1800-lukuun liittyvää faktaa. Lähdeaineistonani käytin esimerkiksi vanhoja sanomalehtiä, ja sitä kautta ammensin henkilöitä ja aiheita, jotka voisivat olla osa joulutarinaa, Ann-Christin Antell kertoi keväällä Turun pääkirjastolla pidetyssä romantiikkapaneelikeskustelussa.

Ann-Christin Antell on turkulainen kirjailija, arkeologi sekä entinen kirjastonhoitaja, joka on kirjoittanut Turkuun sijoittuvan historiallisen Puuvillatehdas-trilogian. Sarjaa on myyty yli 100 000 kappaletta ja se käännetään ruotsiksi, islanniksi, ranskaksi, tanskaksi ja hollanniksi.

Katariina Mäkinen-Önsoy