Kiertotalouden sisustustrendeissä korostuu monikäyttöisyys

Turun Ekotorin markkinointivastaava Kati Kalkamo ihailee somistustiimin kädenjälkeä Rautakadun toimipisteessä.
Turun Ekotorin markkinointivastaava Kati Kalkamo ihailee somistustiimin kädenjälkeä Rautakadun toimipisteessä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Yhteiskunnallinen yritys Turun Ekotori juhlistaa 25-vuotista taivaltaan kiertotaloutta edistävänä ympäristötoimijana.

YMPÄRISTÖ.

Turun Ekotorin markkinointivastaavan Kati Kalkamon mukaan on monta syytä sille, että kierrätyssisustus kasvattaa suosiotaan. Vaikutusta on ympäristötietoisuudella sekä taloustilanteella – kiertotalousratkaisut ovat hyväksi niin ympäristöllemme kuin kukkarollemme.

– Taloustilanteen kiristyessä huomaa selvästi, että ihmiset tarkkailevat tarkemmin kulutustaan ja tekevät hankintoja sen mukaan, Kalkamo kertoo.

Kierrätetyt sisustustuotteet syksyisessä kattausesimerkissä.
Kierrätetyt sisustustuotteet syksyisessä kattausesimerkissä.

– Kierrättäminen ja uudelleen käytetyillä tavaroilla sisustaminen on yleistynyt ja siitä on tullut enemmän valtavirtaa.  Kierrätysmyymälämme yllättävät edelleen monia kävijöitä avaruudellaan, siisteydellään ja vaihtuvin teemoin toteutetuilla somistuksillaan, jatkaa Kalkamo.

Kalkamo on huomannut, että muun tavaran ohella sähkölaitteita ostetaan aiempaa enemmän käytettynä. Asiakkaat pohtivat selkeästi muutenkin kestävämpiä ratkaisuja tarkastelemalla kulutustottumuksiaan uudelleen.

– Välillä elektroniikkaa menisi enemmänkin kuin ehdimme tarkistaa. Lisäksi design- ja retrotuotteet ovat hyvin kysyttyjä. Väreistä suosikiksi on noussut keltainen – jopa siinä määrin, että kaikki keltaiset tavarat menevät kaupaksi todella nopeasti.

– Kierrätyssisustuksessa korostuu monikäyttöisyys, persoonallisuus ja vapaus yhdistellä erilaisia tyylejä. Kuluttajat ovat mahtavan tiedostavia ja miettivät keinojaan ympäristökuorman vähentämiseksi muun muassa punnitsemalla, onko todellista tarvetta kaikille näille tavaroille, vai voisiko toisella ratkaisulla säästää sekä tilaa että rahaa, hän sanoo.

Ekotorin toimipisteet Rautakadulla, Rieskalähteentiellä sekä Topinojalla ottavat vastaan kierrätettyä tavaraa, joka löytää uuden omistajan myymälöiden ja verkkokaupan kautta.
Kestävän Kehityksen Yhdistys ry hakee ratkaisuja pienentää suomalaisen keskimääräistä materiaalista jalanjälkeä, joka on noin 40 tonnia vuodessa henkeä kohti.
Kestävän Kehityksen Yhdistys ry hakee ratkaisuja pienentää suomalaisen keskimääräistä materiaalista jalanjälkeä, joka on noin 40 tonnia vuodessa henkeä kohti.

– Kierto on yleensä melko nopeaa ja tavaran vaihtuvuus varsinkin koulujen alkaessa, joulu- ja kevätsiivousten yhteydessä sekä kuunvaihteisiin usein sijoittuvien muuttopäivien aikana vilkasta. Kysyntä ja tarjonta kohtaavat siis pääosin hyvin, Kati Kalkamo toteaa.

Kierrätysmyymälä ottaa vastaan hyväkuntoisia ja uudelleenkäyttöön kelpaavia tavaroita, jotka ovat ehjiä ja hyvin puhdistettuja.

– Toimintaamme sisältyy kierrätystavaran vastaanottoa, käsittelyä ja myyntiä, sekä vastaanotettujen tuotteiden toimintakunnon tarkastusta. Korjaustöitä emme tee, joten rikkinäiset tuotteet tulee toimittaa materiaalikierrätykseen, Kalkamo lisää.

Ekotorilla on myös sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) sekä metalliromun keräys uudelleenkäyttöä varten sekä kotitalouksien vaarallisten jätteiden vastaanotto.

Turun Ekotorilla työskentelee keskimäärin 130 henkeä kuukaudessa eripituisissa työsuhteissa ja erilaisissa tehtävissä.
Kierrätysnäyttely Turun Ekotorilla.
Kierrätysnäyttely Turun Ekotorilla.

Toimipisteillä on töissä vakituisen henkilökunnan lisäksi työharjoittelijoita, työkokeilijoita ja palkkatuettuja työntekijöitä.

– Jännitimme palkkatukiuudistuksen mukanaan tuomia muutoksia, mutta onneksi uudistus ei toteutunut suunnitellulla laajuudella. Palkkatuettujen työntekijöiden osuus toiminnassamme on tärkeä. Jos uudistus olisi toteutunut alkuperäisen suunnitelman mukaan, olisimme joutuneet pyörittämään Ekotoria parinkymmenen toimihenkilön voimin, joka olisi tarkoittanut valtavia supistuksia toimintaamme, Kati Kalkamo sanoo.

– Olemme saaneet kiitosta paitsi siitä, että täällä saa tehdä oikeita töitä, myös yhteisöllisyydestä, hyvästä yhteishengestä sekä ammattiylpeyteen ja rohkeuteen kannustamisesta, iloitsee Kalkamo.

25-vuotistaivaltaan juhlistava Kierrätyskeskus Turun Ekotori on Kestävän Kehityksen Yhdistys ry:n hallinnoima, itsenäinen voittoa tavoittelematon ympäristötoimija.

Syksyistä tunnelmaa kierrätyssisustuksessa.
Syksyistä tunnelmaa kierrätyssisustuksessa.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Kierrätyskeskus Turun Ekotorin toiminnan kulmakiviä ovat ympäristö ja työllistäminen. Päätavoitteita ovat tavaroiden uudelleenkäytön edistäminen ja elinkaaren pidentäminen, kierrätyksen helpoksi tekeminen sekä työpaikkojen tarjoaminen. Kaikki mahdollinen tuotto, joka toiminnasta tulee, ohjataan toiminnan ylläpitämiseen ja työllistämiseen.
• Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt Turun Ekotorille joulukuussa 2020 Yhteiskunnallinen Yritys -merkin, joka kertoo, että toiminta on perustettu yhteiskunnallista tarkoitusta varten ja ratkoo yhteiskunnallisia ongelmia sekä rakentaa kestävää hyvinvointia.
• Zero Waste Syyskuu -kampanja kiinnittää huomion tapaamme kuluttaa. Jätteettömän elämäntavan takana on viiden K:n sääntö: kieltäydy, karsi, käytä uudelleen, kierrätä, kompostoi.
• Kierrätyskeskus Turun Ekotorin toimintaan voi tutustua Suomalaisen Työn Liiton Tervetuloa meille -kampanjapäivien aikana 3. ja 5. lokakuuta. Ennakkoilmoittautumiset sähköpostilla ekotori(at)turunekotori.fi 1.10. mennessä.