Liedon ja Sauvon kirjastot yhdessä Kirjan talon kanssa luovaa lukutaitoa edistämässä

Luova lukutaito -hankkeen koordinaattorit Katihanna Heikkinen ja Jenni Turunlahti lukutaitotyössä Salon harrastusmessuilla elokuussa. Kuva: Kirsi Rouvali.
Luova lukutaito -hankkeen koordinaattorit Katihanna Heikkinen ja Jenni Turunlahti lukutaitotyössä Salon harrastusmessuilla elokuussa. Kuva: Kirsi Rouvali.

Luova lukutaito on seikkailua sanojen ja tarinoiden maailmoissa, innostumista kielestä ja kirjallisuudesta, kirjavinkkaamista, sanataidetta ja lukutaitosiltojen rakentamista. Lukutaitotyö kuuluu kaikenikäisille ja kaikkialle. 

LAPSET JA NUORET.

Kirjan talo – Bokens hus ry:n toteuttamassa Luova lukutaito -hankkeessa ovat mukana Liedon kaupungin ja Sauvon kunnan kirjastot.

– Salon hallinnoimassa laajassa hankkeessa on mukana kaiken kaikkiaan viisi kuntaa. Tarkoituksena on järjestää varhaiskasvatukselle, kouluille ja kaikille kuntalaisille lukemista edistävää toimintaa, kuten esimerkiksi etälukupiirejä, pelikäsikirjoittamisen kursseja ja sanataidetyöpajoja, sekä henkilökunnalle suunnattua paikallista koulutusta, Sauvon kirjastonjohtaja Päivi Inkinen kertoo.

Luova lukutaito -hankkeessa kirjastoilla on keskeinen rooli lukutaitotyön yhdistäjänä, ja tätä roolia hanke haluaa edelleen vahvistaa. Hankkeen tavoitteena on paikallisen ja alueellisen lukutaitotyön edistäminen, yhteistyön käynnistäminen sekä uusien, kestävien ja jatkuvien lukuinnon kasvattamiseen tähtäävien toimintamallien kehittäminen ja pilotoiminen.

Hankkeen aikana halutaan rakentaa elinvoimainen lukutaitotyön verkosto ja vahvistaa lasten ja nuorten lukutaitoa kuntatasolla ja alueellisesti. Suunnittelusta ja käytännön toteutuksesta vastaavat hankekoordinaattorit, Kirjan talon sanataideohjaajat Katihanna Heikkinen ja Jenni Turunlahti.

Kaikenikäisille sopivaa Luovan lukutaidon teemapäivää vietetään Sauvon kirjastolla 21. syyskuuta kello 9–14.

Sauvon aloitustempauksessa voi osallistua muun muassa omatoimiseen runosuunnistukseen ja yhteisösanataidenäyttelyn aineiston keruuseen sanataidetyöpajassa, sekä täyttää Lukupupu Lulun kaverikirjaa ja napata mukaansa Lukupupu Lulun lukuhaaste -monisteen. Hankekoordinaattorit ovat paikalla esittelemässä tulevan syksyn hankesisältöjä ja vastailemassa kysymyksiin.

Kirjakaffet-etätilaisuuksien sarja alkoi viime viikolla. Maksuttomissa ja kaikille avoimissa Kirjakaffet-etätilaisuuksissa lukutaitotyön asiantuntijat alustavat omasta näkökulmastaan ja aiheestaan käsin.

Ensi vuoden maaliskuuhun asti ulottuvan Kirjakaffet-sarjan lokakuun tilaisuus on 11.10., jolloin Luova lukutaito -hankkeen koordinaattorien Katihanna Heikkisen ja Jenni Turunlahden aiheena on sanailmapiiri.

Nuorten oma etälukupiiri järjestetään niin ikään kuukausittain ensi vuoden maaliskuuhun asti. Tilaisuuksiin voi osallistua luovalukutaito.fi:ssä ilman ennakkoilmoittautumista.

Syyskuun aikana kootaan kaikkien viiden kunnan yhteinen sanataidenäyttely.

Näyttely on esillä Turun Kirjamessuilla 29.9.–1.10. sekä näyttelykiertueella alueellamme ensi vuoden puolella.

– Lukutaidon tila puhuttaa yhteiskunnassamme laajasti, ja hyvä ja monipuolinen lukutaito tunnistetaan elintärkeäksi taidoksi. Näemme, että sanataidesisältöjen lisääminen esimerkiksi kirjastojen, koulujen ja varhaiskasvatuksen arkeen madaltaisi kynnystä tarinoiden, tekstien ja lukemisen maailmaan, taustoittaa hankkeen toinen koordinaattori, turkulainen sanataideohjaaja Jenni Turunlahti.

– Haluamme työllämme herätellä myös asennemuutosta. Lukutaitotyö ei ole vain lapsiin ja nuoriin tai tiettyihin paikkoihin kohdistettava asia, vaan se kuuluu kaikenikäisille ja kaikkialle. Aikuisten esimerkki ja osallisuus ovat tärkeitä. Yhteiskuntamme olisi hyvä tunnistaa nykyajan realiteetit lukemisessa. Lapset ja nuoret lukevat nykyään paljon, mahdollisesti paljon enemmän kuin koskaan aiemmin. Tekstit, joiden parissa toimitaan, ovat hyvin monipuolisia ja monikanavaisia. Kirja on yksi monista käyttöliittymistä, usein rauhoittava. Kirjaan voi jokainen rohkeasti tarttua, jatkaa Katihanna Heikkinen, jolla on kokemusta myös Lukeva Salo -hankkeessa toimimisesta.

Opetushallituksen rahoittama lukutaitotyön kehittämishanke toteutetaan 2.5.2023–31.3.2024 Kirjan talon sekä Liedon, Salon, Sauvon, Someron ja Taivassalon kuntien kirjastojen yhteistyönä.

Katariina Mäkinen-Önsoy