Kierrätystekstiilistä valmistuu käyttötavaraa ja sisustuselementtejä

Backman valmistaa kotimaisia kierrätystarjottimia, joissa on välissä Paimion kautta kierrätettyä poistotekstiiliä. Kuva: Backmanform.
Backman valmistaa kotimaisia kierrätystarjottimia, joissa on välissä Paimion kautta kierrätettyä poistotekstiiliä. Kuva: Backmanform.

KIERRÄTYS.

Paimiossa sijaitsevalle Resterin poistotekstiilien käsittelylaitokselle langaksi kelpaamaton kierrätystekstiili saa uuden elämän turkulaisessa Backmanissa. Turussa Linnankadun ja Aurakadun kulmaan avautuneesta myymälästä löytyy kotimaisia ja kotimaisista kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita. Kotimaisilla Backman-tuotteilla on Avainlippu-merkki.

Perinteikäs tarjotinvalmistaja Backman on Mikko ja Olli Rajalan käsissä, kolmannessa sukupolvessa, ottanut merkittävän askeleen kohti kiertotalousdesignia ja nykyaikaa. Tarjottimia, jotka ovat olleet tuttu Backman-tuote jo 50-luvulta lähtien, valmistetaan nyt pääasiassa Paimion kautta kierrätetystä tekstiilistä.

Poistotekstiilistä neulataan matto, joka puristetaan tarjottimeen, seinäpaneeliin tai vaikkapa pöytään. Sekoitekuitutekstiilistä valmistetut tuotteet ovat kevyempiä mutta yhtä kestäviä, pienempiin tuotteisiin käytettävä pintaviilu on lisäksi huonekaluteollisuuden ylijäämää.

Backman käyttää ennakkoluulottomasti erilaisia kierrätysmateriaaleja raaka-aineenaan. Voimalaitostuhkasta syntyy kippoa ja kuppia, kun taas betonimurskasta muotoutuu trombeja pelkäämätön puutarhapöytä. Niin ikään raaka-aineeksi on päätynyt myös naapurin kipsilevyt sekä jauhesammuttimien jauhe.

Alkuperäisillä omistajilla Backman oli vuodesta 1947 aina 1980-luvun alkuun asti. Nykyisin toimintaa jatkaa Rajalan perhe jo kolmannessa polvessa. Edelleen tänä päivänä Suomen suurimpana puutarjottimien valmistajana tunnettu Backman teki 1940–1960-luvuilla myös tiikkiesineitä.

Showroomissa on nähtävillä monipuolinen valikoima Timberwisen tuotantoa, sekä myynnissä parkettilattian hoitoon tarkoitettuja tuotteita. Täällä asiakas voi runsaassa päivänvalossa tutkia ja vertailla rauhassa mieluisia malleja. Suuri päätös on nyt helppo tehdä, kun lattia myydään paikalleen asennettuna pakettina ja tuleva huolto voidaan sopia vaikka seuraavalle vuodelle. Tammi- ja saarnilankut syntyvät loimaalaisessa perheyrityksessä parketiksi laatu edellä.

Pohjois-Euroopan ensimmäinen poistotekstiiliä laajamittaisesti kierrätyskuiduksi jalostava laitos aloitti toimintansa Paimiossa vuoden 2021 lopulla. Laitoksessa saman katon alla toimivat teollisuuden sivuvirtoja käsittelevä Rester Oy ja kuluttajien poistotekstiilien keräyksestä ja käsittelystä vastaava Lounais-Suomen Jätehuolto Oy (LSJH). Yhtiöt työskentelevät yhteisten tavoitteiden eteen mahdollistaakseen ratkaisun yritysten ja kotitalouksien tekstiilien kierrättämiseksi ja jalostamiseksi uudelleen teollisuuden raaka-aineeksi.

Katariina Mäkinen-Önsoy