Topi Kanerva lähtee avoimin mielin opintoihin

Topi Kanerva aloittaa Turun ammattikorkeakoulussa journalismiopinnot avoimen rennoin mielin: ”Lähden sinne oppimaan, innostumaan ja katsomaan, mikä puoli media-alassa olisi kiinnostavin.”
Topi Kanerva aloittaa Turun ammattikorkeakoulussa journalismiopinnot avoimen rennoin mielin: ”Lähden sinne oppimaan, innostumaan ja katsomaan, mikä puoli media-alassa olisi kiinnostavin.” Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

KOULUTUS.

Korkeakouluissa aloitellaan parhaillaan syyslukukautta. Turun yliopiston tiedekunnissa kokoonnutaan johdanto- ja orientaatiopäiviin ja ammattikorkeakoulujenkin kampukset alkavat täyttyä opiskelijoista.

Reilun viikon päästä medianomitutkinnon opinnot Turun ammattikorkeakoulun Kupittaan kampuksella aloittavalle Topi Kanervalle oli selvää hakeutua journalismin koulutusohjelmaan Turkuun. Monipuolisesti media-alaa työtehtävien kautta nähnyt Kanerva haluaa pitää ovet avoimina moneen suuntaan.

– Kiinnostus alaan heräsi Turun Sanomille ja Turun Seutusanomille kirjoittaessani. Opiskelin media-alaa Turun Paasikiviopistossa, josta valmistuin mediapalvelujen toteuttajaksi vuonna 2020. Sen jälkeen olen tehnyt freelancena media-alan töitä esimerkiksi valokuvaajana, kirjoittajana, näyttelijänä ja ääninäyttelijänä, hän kertoo.

Kanerva on hakenut myös näyttelijän korkeakouluopintoihin, mutta niiden ovet eivät ole tähän mennessä avautuneet.

– Teatterialan koulutusohjelmia on tarjolla lähinnä Helsingissä ja Tampereella, eli olin kyllä valmistautunut vaihtamaan kaupunkia ja etsimään asuntoa, mikäli näyttelijänopinnot olisivat kutsuneet, hän jatkaa.

Naantalissa asuva Topi Kanerva on tyytyväinen tähänkin lopputulokseen.

– Kukaan ei tiedä, miten media-ala kehittyy tulevina vuosina, joten on hyvä olla monenlaista osaamista. Tutkintotodistuksista ei ole ikinä haittaa, vaan juuri toisinpäin, hän toteaa.
– Turku on hyvä opiskelukaupunki, lähellä kotia ja kaikkia läheisiä. Hakeuduin opiskelemaan, koska kaipasin rutiineja ja yhteisöä elämääni. En tunne ketään journalismilinjalla opiskelevista tai nyt aloittavista etukäteen, mistä olen iloinen, koska haluan tutustua uusiin ihmisiin, hän lisää.

Hakuprosessi Turun ammattikorkeakouluun tapahtui täysin etänä.

– Ennakkotehtävien palautuksen jälkeen tulin karsiutuneeksi pääsykokeisiin, jotka pidettiin kaksipäiväisenä etäyhteydellä. Yksilöhaastattelu ja ryhmätehtävä tehtiin videopuhelun välityksellä, Topi Kanerva kertoo.

Media-alan koulutuksen journalismin opinnot suorittaneilla on valmiudet toimia ammattilaisena monimediaympäristössä. Opinnoissa erikoistutaan joko monimediajournalismiin tai viestintään.

– Se on mielenkiintoista, kun on jonkun verran saanut jo alaa nähdä. Opintoihin kun sisältyy journalistisen sisällöntuotanto mobiili-, verkko- ja printtijulkaisuihin sekä radioon ja televisioon. Videopuoli on jäänyt työtehtävissäni vähemmälle, niin nyt pääsen perehtymään paremmin myös siihen, sanoo Kanerva.
– Opiskelu on niin paljon muutakin kuin vain ne oppitunnit – yhteisöllisyys on aivan yhtä tärkeä asia. Varsinkin näiden poikkeusvuosien jälkeen sitä on huomannut, että jos ei hakeudu mihinkään ja pidä opiskelupaikastaan kiinni, niin voi jäädä yksin, hän jatkaa.

Alkukesän rennosti ottanut ja lähimatkailua harrastanut Kanerva piipahtaa vielä ennen opintojen alkua Berliinissä. Reissun jälkeen onkin sitten aika valmistautua opiskeluun.

– Opintotukihakemus täytyy vielä lähettää.  Vaikka luultavasti joitain töitä pääsen tekemään, niin se mietityttää, kuinka paljon opiskeluilta jää aikaa ja jaksamista ottaa töitä vastaan, hän pohtii.

Topi Kanervaa on voinut nähdä viime vuosina muun muassa Kotka 10-, Kylmä syli- ja Sininen enkeli -sarjoissa pien- ja sivurooleissa. Lisäksi hänellä oli pienrooli Napapiirin sankarit 4 -elokuvassa.

– Ylellä tulee loppuvuodesta tv-sarja, jossa olen pääroolissa. Se on urani hienoin ja suurin juttu tähän mennessä. Sarjaa kuvattiin Tampereella muutaman kuukauden ajan viime vuonna, hän iloitsee.

Katariina Mäkinen-Önsoy