Ympäristön puolesta kestävämpiä valintoja kierrätettävällä Taidekujalla

Anu, Miia ja Mikko Halmesmaan Keidas-teos Ruisrockissa vuonna 2019. Kuva: Saara Autere.
Anu, Miia ja Mikko Halmesmaan Keidas-teos Ruisrockissa vuonna 2019. Kuva: Saara Autere.

Ruisrockin vasta julkaistu taideohjelma siirtää katseen kestävämpien ratkaisujen ja yhteisöllisen tekemisen puoleen. Festivaaliyleisö saa tehdä tunnustuksia, välittää rauhan terveisiä ja viettää aikaa näyttävän tilataiteen keskellä.

TURKU.

Ruissalossa 7.–9. heinäkuuta juhlittava Ruisrock-festivaali kokoaa valtaosan teoksista puhuttelevalle Taidekujalle. Yleisön ottaa vastaan Anu, Miia ja Mikko Halmesmaan rakastettu Keidas-veistos, joka nähdään uudessa muodossa festivaalilla jo kolmatta kertaa. Kujalta erottuu myös festivaalilla debytoivan Anni-Julia Tuomiston suuri Luonnon voima -kukkamuraali, jonka materiaaleja tullaan hyödyntämään kestävän kehityksen nimissä ensi vuoden festivaalilla.

Myös Jonna Rotola-Pukkilan ja Markus Pakkalan uudistettu Roskakala 2.0 -teos tekee paluun Ruisrockiin. Puusta ja dyykatusta laserleikkuujätteestä rakennettu 20-metrinen kalaveistos ottaa kantaa erityisesti merten rehevöitymisestä aiheutuviin ympäristöongelmiin.

Festivaalialueelle nousee kaksi yhteisöteosta. Riikka Kupsalan ja Jone Mutkan Toivonpunokset-teosta rakennetaan päivittäin kello 11–18 Turun Taiteen talolla Ruisrockiin alkuun asti, jonka jälkeen yhteinen kokoaminen jatkuu festivaaleilla. Teoksessa jokainen saa välittää toivon terveisensä maailmalle kirjaamalla ajatuksensa kierrätystekstiileille, jotka liitetään osaksi ryijymäistä teosta.

Näyttävän Toivonpunokset-yhteisöryijyn lisäksi Ruisrockissa saadaan nauttia turkulaisten taiteilijoiden kädenjäljestä nukketeatterin ja tilataiteen muodossa. Alueella nähdään Anu, Miia ja Mikko Halmesmaan näyttävä Oasis – keidas -teos, Johanna Sinkkosen THINK PINK -flamingoinstallaatio sekä Aura of Puppets -kollektiivin vaikuttava Beluga-valas-nukke.

Muita vaikuttavia teoksia alueella ovat Juliana Hyrrin tilataideteos Temppeli sekä Valtteri Kleemolan Valtterin maailmat -valokuvakokonaisuus. Mimmi Ahosen Tämä on tunnustus II -teos kerää festivaalivierailta anonyymejä tunnustuksia. Yhteisöllisyyttä taiteen muodossa tapahtumaan tuo myös Antti-Juhani Mannisen Reivikontti-taideprojekti.

Katariina Mäkinen-Önsoy