Sauvolainen yrittäjäpari uraauurtavien tutkimusten parissa

Yrittäjäpariskunta Jari Suominen (oik.) ja Ingrida Alijosiute sekä tuotantovastaava Sauli Suominen parsapellon laidalla.
Yrittäjäpariskunta Jari Suominen (oik.) ja Ingrida Alijosiute sekä tuotantovastaava Sauli Suominen parsapellon laidalla.

Nyt tutkitaan, onnistuisiko kotimaisilta tarhamehiläisiltä puutarhamansikoiden pölytys myös kasvihuoneissa ja kasvutunneleissa. Samalla kokeillaan kotimaisten kimalaisten kasvattamista.

SAUVO.

Yrittäjäpariskunta Ingrida Alijosiute ja Jari Suominen pyörittävät omia yrityksiään Sauvossa. Yritysten, Järvenkylä Maatilan (Järventila Oy) ja Jarvenkyla Oy:n, kosketuspintoina toimivat uraauurtavat viljelytutkimukset.

Otsonitutkimusta he ovat tehneet yhdessä Turun Yliopiston kanssa. Tutkimus tähtää jäämättömään ja ympäristöystävälliseen viljelyyn. Otsonilaitteistoa myydään Jarvenkyla Oy:n puutarhakaupassa ja testataan käytännössä Järvenkylä Maatilan viljelytoiminnassa. Suominen vastaa opastuksesta ja neuvonnasta otsonilaitteiden käyttöön.

Suomen mehiläishoitajain liitto SML ry ja Luonnonvarakeskus käynnistivät viime vuoden lopulla Kotimaisia pölyttäjiä kaupallisille puutarhaviljelmille -hankkeen (2022–2024).

Kaksivuotisen hankkeen asiantuntijana toimii Jarvenkyla Oy:n toimitusjohtaja Jari Suominen, ja käytännön tutkimus toteutetaan Järvenkylä Maatilalla.

Hankkeen tavoitteena on lisätä kotimaisten pölyttäjien käyttöä kasvihuoneissa ja kasvutunneleissa kahden työpaketin avulla. Onnistuessaan hanke luo uutta liiketoimintaa Suomen maaseudulle, parantaa puutarhaviljelmien omavaraisuutta, monipuolistaa nykyistä pölytyspalvelutarjontaa ja vähentää tuontipölyttäjien aiheuttamia ongelmia.

Työpaketti 1 -vaiheessa luodaan käytäntöjä, jotka edistävät tarhamehiläisen käyttöä myös kasvihuone- ja kasvutunneliviljelmien pölyttäjänä. Koottujen tietojen ja hankkeessa tehtävien kokeilujen perusteella laaditaan ohjeet ja laskelmat kannattavaan toimintaan. Työpaketti 2 –vaiheessa sen sijaan selvitetään mahdollisuutta kasvattaa kimalaisia kaupallisessa mittakaavassa käyttämällä Suomen luonnonvaraisia kimalaislajeja. Muista maista saatavan tiedon, teknisten ratkaisujen, kasvatuskokeiden ja kannattavuuslaskelmien avulla laaditaan ohjeet kaupalliseen kimalaiskasvatukseen ja muodostetaan verkostoja eri maiden toimijoiden kanssa.

Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 EU:n elpymisrahaston lisävaroista rahoitetussa hankkeessa valmistellaan tällä hetkellä mehiläisten ja kimalaisten alustavia pölytystestejä.

Jarvenkyla Oy:n puutarhatarvikekauppa on sijainnut Maantie 181:n varrella, Kulmala-Timperin yritysalueella pian kymmenen vuoden ajan.

Sitä ennen se toimi Järvenkylä Maatilan yhteydessä. Ammattiviljelijöiden tarpeisiin viljelytarvikkeita maahantuovaa puutarhakauppaa he ovat pitäneet Sauvossa kolmenkymmenen vuoden ajan.

Jari Suomisella on kaiken kaikkiaan yli 40-vuotinen kokemus laajamittaisesta marjanviljelystä Sauvossa. He alkoivat viljellä parsaa Järvenkylä Maatilalla lähes kymmenen vuotta sitten, ja tänä päivänä he ovat kasvaneet Suomen suurimmaksi parsantuottajaksi.

Kotimaisen parsan sesonki on parhaillaan käynnissä. Sesonki jatkuu säistä riippuen juhannukseen asti. Raikkaan ja rapsakan kotimaisen Xenolim-parsan maku muistuttaa hernettä, ja sen voi napsia suuhunsa vaikka raakana kuorineen päivineen.

Katariina Mäkinen-Önsoy