Terveysteknologiaan keskittyvä huippuyksikköjen verkosto Turun ammatti-instituuttiin

TAI Care about IT -hanke netti
Turun ammatti-instituutti vastaa Care about IT -hankkeessa terveysteknologian opetuksen ja täydennyskoulutuksen kehittämisestä lisäämällä IT- ja hoitoalojen yhteistyötä. Kuva: Turun ammatti-instituutti.

Terveysteknologian koulutukseen keskittyvälle Care about IT -hankkeelle myönnettiin neljä miljoonaa euroa Euroopan komission Erasmus+ -rahoitusta.

KOULUTUS.

Noorderpoort Collegen johtamassa neljän maan Care about IT -yhteishankkeessa Turun ammatti-instituutin (TAI) osuus on lähes 700 000 euroa.

Hankeverkoston neljällä jäsenmaalla on yhteisenä ongelmana väestön ikääntyminen ja siitä johtuva hoito- ja hoivatyön kasvava tarve. Vastauksena haasteeseen hankeverkosto parantaa hoitotyön tuottavuutta muun muassa kouluttamalla terveysteknologian osaajia sekä arkipäiväistämällä teknologian käyttöä hoitotyön tukena.

TAI vastaa hankkeessa terveysteknologian opetuksen ja täydennyskoulutuksen kehittämisestä lisäämällä IT- ja hoitoalojen yhteistyötä.

– Hyvinvointiteknologian osaaminen on tulevaisuudessa aivan välttämätöntä hoitoalan osaamista, koska alalla on akuutti työvoimapula, Turun ammatti-instituutin koulutuspäällikkö Kalle Ojanen sanoo.

– Meidän täytyy järjestää myös alan täydennyskoulutuksia ja yritysyhteistyötä. Työpaikoilla on pulaa ajantasaisesta teknologian hyödyntämisen osaamisesta, mikä on tulevaisuudessa pärjäämisen ehdoton edellytys.

Rahoitus lisää terveysteknologian opetusta Turun ammatti-instituutissa.

Turun ammatti-instituutin tietotekniikan ja sosiaali- ja terveysalan opettajat pääsevät rahoituksen avulla kehittämään koulutusta, jatkotutkintoja ja yritysyhteistyötä.

Jatkossa opiskelijat voivat suorittaa TAIssa terveysteknologiaan liittyviä täydennyskoulutuksia, eli ns. mikrokrediittejä. Niitä tarjotaan myös yrityskumppaneille.

– Meillä on paljon opiskelijoita oppisopimuksella eri yrityksissä. Jatkossa pystymme tiivistämään yhteistyötä yritysten kanssa tarjoamalla niiden henkilökunnalle terveysteknologiaan liittyviä koulutuksia, Kalle Ojanen toteaa.

Jo nyt TAIssa voi opiskella tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnossa hyvinvointiteknologia-asentajaksi.

– Kyse on tulevaisuuden työnkuvasta, mikä on edellytyksenä hyvinvointiteknologian käytön kehittymiselle, Ojanen lisää.

Euroopan komission Erasmus+ -rahoitus on tarkoitettu ammatillisen koulutuksen huippuyksikköjen (Centre of Vocational Excellence, CoVE) perustamiseen.

Care about IT -hankeverkostossa huippuyksikköä johtaa Noorderpoort College, Hollannista. Huippuyksiköt auttavat lisäämään yhteistyötä alueellisten toimijoiden kesken sekä muokkaamaan koulutustarjontaa vastaamaan entistä paremmin elinkeinoelämän tarpeisiin.

Vuosittain Center of Vocational Excellence eli CoVE-tukea myönnetään yhdelletoista huippuyksikköhankkeelle. Kyse on nelivuotisesta rahoituksesta, jonka suuruus on aina neljä miljoonaa euroa.

– CoVE on erittäin tavoiteltu hankerahoituksen muoto, jota saa alle kymmenen prosenttia hakijoista Euroopassa. Emme ole saaneet aikaisemmin tämän tason hankkeita läpi, Kalle Ojanen iloitsee saatua rahoitusta.

Huippuyksikköjen verkostoon kuuluu Turun ammatti-instituutin ja Noorderpoort Collegen lisäksi oppilaitoksia Italiasta, Hollannista ja Virosta. Turusta hankkeessa on mukana myös Turku City Data Oy.

– Verkosto mahdollistaa jatkossa asiantuntijoiden ja opiskelijoiden vaihtomahdollisuuksien lisääntymisen muissa kumppanimaissa, Ojanen kehuu.

Turun Seutusanomat