Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään

Ylioppilastutkintolautakunta lanseeraa uuden digitaalisen tutkintotodistuksen

Ylioppilaskokeiden suorittamisen jälkeen edessä on palkinto kovasta työstä, kun tuoreet ylioppilaat saavat painaa valkolakin päähänsä.

Kevään ylioppilastutkinto starttasi perinteisesti äidinkielen ja kirjallisuuden sekä suomi tai ruotsi toisena kielenä -kokeilla.

KOULUTUS.

Kevään ylioppilastutkinto järjestetään 14.–31. maaliskuuta. Tutkintoon on ilmoittautunut 45 600 kokelasta, mikä on noin 700 vähemmän kuin keväällä 2022. Ilmoittautumisia eri aineissa ja oppimäärissä on noin 137 500 eli noin 2 500 vähemmän kuin vuosi sitten. Luvuissa ovat mukana sekä tutkintoa suorittavat kokelaat että kokelaat, jotka uusivat hyväksyttyjä tai hylättyjä kokeita tai täydentävät tutkintoaan.

Ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään 14.3. kevään osalta suomen ja ruotsin äidinkielen ja kirjallisuuden lukutaidon kokeilla. Lisäksi kirjoitettiin suomi tai ruotsi toisena kielenä ja kirjallisuus -kokeet. Yhteensä 31 891 kokelasta oli ilmoittautunut päivän kokeisiin, mikä on 471 kokelasta vähemmän kuin viime kevään kokeissa.

Kokeiden uusintoihin ilmoittautumisten määrä on niin ikään laskenut edelleen hieman viime keväästä.

Hyväksytyn kokeen uusintaan on noin 22 800 ilmoittautumisista ja hylätyn kokeen uusintaan noin 4 000.

– Uusintojen määrä on ollut pienessä laskussa syksyn 2021 tutkinnosta alkaen. Lasku koskee sekä hyväksyttyjen että hylättyjen kokeiden uusintoja. Hyväksytty koe uusitaan yleensä vain kerran. Useammin kuin kolme kertaa saman hyväksytyn kokeen uusivat ovat hyvin harvinaisia, Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo tiedotteessa.

Välipäivän jälkeen kevään kirjoitukset jatkuvat torstaina 16.3. vieraan kielen lyhyen oppimäärän kokeilla. Perjantaina on vuorossa äidinkielen ja kirjallisuuden kirjoitustaidon koe.

Ensi maanantaina kirjoitetaan vieraan kielen pitkä oppimäärä ja keskiviikkona matematiikan pitkä ja lyhyt oppimäärä. Perjantaina reaaliaineista kirjoitetaan psykologia, filosofia, historia, fysiikka ja biologia.

Maaliskuun viimeinen viikko starttaa toisen kotimaisen kielen pitkällä ja keskipitkällä oppimäärällä. Ke 29.3. ovat vuorossa reaaliaineet uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede ja terveystieto. Kevään ylioppilaskirjoitukset päättyvät saamen äidinkieli ja kirjallisuus -kokeeseen.

YTL lanseeraa uuden digitaalisen tutkintotodistuksen tänä keväänä.

Uudistus tarkoittaa sitä, että uudet ylioppilaat saavat paperisen ylioppilastutkintotodistuksen lisäksi digitaalisen todistuksen. Myös todistuksen ulkoasu uudistuu. Uuden visuaalisen ilmeen ohella näkyvin muutos on ajankohta, joka kertoo, millä tutkintokerralla kokeet on suoritettu.

Digitaalisen todistuksen on tarkoitus helpottaa ylioppilaiden hakuprosessia erityisesti ulkomaisiin oppilaitoksiin, joihin todistus lähetetään yleensä digitaalisena. Suomalaisten korkeakoulujen opiskelijavalintojen käytössä ylioppilastutkinnon tiedot ovat olleet digitaalisessa muodossa jo pitkään. Todistuksen saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. YTL:n tavoitteena on, että myös aiemmin valmistuneet saisivat digitaaliset todistukset.

Paperinen ylioppilastutkintotodistus lähetetään jatkossakin kaikille uusille ylioppilaille heidän omaan lukioonsa.

Ylioppilaskirjoituksien tulokset lähetetään lukioille 16.5.2023. Oma Opintopolku -verkkopalvelussa tulokset ovat nähtävillä 17.5. alkaen. Ylioppilastutkintolautakunta muistuttaa, että tulosten julkaisuajankohtiin voi tulla muutoksia.

Turun Seutusanomat