Arkeologiset koululaiskaivaukset esittelyssä Raision kaupungintalolla

Pellon arvoitus – Koululaiset kotiseudun esihistoriaa tutkimassa

arkeologiset koululaiskaivaukset
Raision museo Harkko järjesti yhteistyössä Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kanssa koekaivauksen Jokipellossa vuonna 2019.

Raision museo Harkon ja Turun yliopiston arkeologian oppiaineen yhteistyössä järjestämien koululaiskaivausten löydöistä ja tuloksista on nyt koottu näyttely.

RAISIO. Raision alakoululaiset ovat 20 vuoden ajan päässeet osallistumaan arkeologisiin tutkimuksiin koululaiskaivauksilla. Koululaisten kanssa tehdyt koekaivaukset ovat tuoneet paljon uutta tietoa Raision rautakaudesta ja etenkin rautakautisen asutuksen muodostumisesta.

Juhlavuoden kunniaksi Raision kaupungintalon yläaulassa on avautunut Pellon arvoitus – Koululaiset kotiseudun esihistoriaa tutkimassa -näyttely. Näyttelyn aiheena ovat kaupungin alueella suoritetut koululaiskaivaukset ja niiden tulokset Papinkallio 1:ltä (2003), Papinkallio 2:lta (2011 ja 2015), Jokipellon rautakautiselta löytöpaikalta (2019) ja Kauriin rautakautiselta löytöpaikalta (2020).

Arkeologi Jari Näränen Raision museolta sanoo, että löydöt ovat kaivausten parasta antia niin isoille kuin pienillekin tutkijoille. Kaivausten löydöt on talletettu Turun yliopiston arkeologian oppiaineen ja Museoviraston kokoelmiin, mutta nyt osa niistä on nähtävillä Raision kaupungintalolla.

Raision kaupungintalolla on esillä laaja katsaus 20-vuotista taivaltaan Raisiossa juhlistaviin koululaiskaivauksiin.

– On aina hienoa löytää jotain. Se on merkittävää, että oppilaat ovat päässeet itse kaivamaan, kokemaan löytämisen iloa ja oivaltamaan, etteivät arkeologiset löydöt vain ilmesty jostain itsestään, Näränen toteaa.
– Koululaiskaivausten merkittävimpiin löytöihin kuuluu Papinkallio 2:sta löytynyt rautakautinen avain. Asuinpaikkojen yleisimpiä löytöjä ovat palanut savi, savitiiviste ja keramiikka, jatkaa Näränen.

Arkeologiset koekaivaukset ovat keskeinen osa raisiolaisille alakoululaisille suunnattua Pellon arvoitus -hanketta.

Viime aikoina koululaiskaivauksia on suunnattu 4. ja 5. luokan oppilaille, mikä on ollut Jari Näräsen mukaan oikein toimiva kohderyhmä.

– Edelliset koululaiskaivaukset olivat vuonna 2020 Kauris-nimisellä löytöpaikalla, jossa kaivaukset jatkuvat näillä näkymin ensi vuonna. Koekaivauksiin ovat vuosien aikana osallistuneet kaikki Raision alakoulut, noin 200–250 oppilasta per vuosi, Näränen kertoo.

Nykyään koululaiskaivauksia järjestetään eri puolilla Suomea. Kaivauksille on myöntänyt apurahoja Suomen Kulttuurirahaston Mullankaivajat-hanke, jonka kautta tukea ovat saaneet myös Raision museo Harkon viimeisimmät kaivaukset Jokipellolla ja Kauriissa.

– Raisio on ollut ensimmäisten joukossa järjestämässä koululaiskaivauksia. Toki koululuokat ovat ennenkin päässeet tutustumaan Raision esihistoriaan näyttelyesittelyissä ja olemme järjestäneet harjoittelujaksoja lukioikäisille, mutta alakouluikäisille suunnatut kaivaukset ovat aivan oma lukunsa, Jari Näränen Raisio museolta sanoo.
– Kaivausten toteuttamiseksi tarvittavat varat ovat osaksi omasta pussista. Apurahojen turvin olemme saattaneet laajentaa toimintaa Turun yliopiston arkeologian oppiaineeseen sekä konservointitiloihin tutustumiseen, Näränen lisää.

Raision museo Harkon arkeologinen näyttely Pellon arvoitus – Koululaiset kotiseudun esihistoriaa tutkimassa on esillä Raision kaupungintalolla 13.1.–23.4.2023.

Katariina Mäkinen-Önsoy