Vanhustenviikko kannustaa ikääntyneitä ulkoilemaan luonnonhelmassa

Vanhustenviikko: Ulkoilu piristää, vie vanhus ulos
Vanhustyön keskusliitto kannustaa yhteisöjä ja organisaatioita järjestämään toimintaa ikääntyneille ihmisille erityisesti Vanhustenviikolla. Tänä vuonna viikkoa vietetään Yhdessä luontoon – joka iän oikeus -teemalla. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy / Seutusanomien kuva-arkisto.

Valtakunnallista Vanhustenviikkoa vietetään 2.–9.10. teemalla Yhdessä luontoon – joka iän oikeus. Viikolla tarjotaan vinkkejä arjen iloa edistävästä ja yksinäisyyttä lieventävästä toiminnasta ympäri ilmestymisaluettamme.

SENIORIT. Vanhustyön keskusliiton käynnistämällä Vanhustenviikolla 2.–9. lokakuuta järjestetään kosolti paikallisia tapahtumia, jotka ovat kaikille avoimia ja maksuttomia. Tänä vuonna viikon teemana on Yhdessä luontoon – joka iän oikeus.

Syysliike kokoaa Kaarinan seudun ikääntyneet viettämään liikunnallista iltapäivää Kaarinan keskusliikuntapuiston pääkentälle 6.10. kello 13–15. Tilaisuuden ohjelmassa on muun muassa kävelyhaaste kentän ympäri musiikin tahtiin, pihapelejä, kevyttä ohjattua jumppaa istuen tai seisten, ulkokuntolaiteopastusta, tasapainorata, wertaisweska-ohjausta ja liikuntaneuvontaa. Tapahtuman järjestää Kaarinan liikuntapalvelut yhteistyössä Ammattiopisto Livian kanssa.

Mynämäessä viikko alkaa 3.10. ohjatulla liikuntatuokiolla urheilukeskuksessa. Vanhustenviikon tiistaina ja perjantaina ohjelmassa on maksuton aamu-uinti kello 6–8. Tiistaina pääkirjastolla pääsee osallistumaan SeniorSurf-tapahtumaan kello 12–16. Keskiviikkona 5.10. kello 13 Keskustan kivet ja muistomerkit -kävelyretken lähtö tapahtuu Marekiven luota Osuuspankin edestä. Torstain retki suuntaa esteettömälle lintulavalle kirjaston parkkipaikalta kello 13.

Naantalissa Vanhustenviikon juhlaa vietetään seurakuntakeskuksessa sunnuntaina 9. lokakuuta kello 12–14.30.

Tervehdyksen tilaisuuden alkuun tuo Naantalin seurakunnan diakoniatyöntekijä Minna Pykälämaa. Ohjelmassa on myös muun muassa Naantalin Vanhusten Tuki ry:n puheenjohtaja Irmeli Vainion Yhdessä luontoon -teemainen puhe, esitykset Naantalin musiikkiopistolta ja Naantalin Eläkeläiset ry:n Kainot pojat -kuorolta sekä virsilaulantaa.

Paimion Paltanpuiston palvelukeskuksessa kuunnellaan toivemusiikkia 3. lokakuuta kello 10–11. Palvelukeskuksen piha-alueella järjestetään Yhdessä luontoon -luontopolku 4.10. kello 13 alkaen. Samana päivänä järjestetään Paimion kaupungintalolla SeniorSurf-tapahtuma kello 10–12.15. Vanhustenviikon pääjuhlaa vietetään Paimion Mikaelintalolla 5.10. kello 13 alkaen.

Tassut liikkeelle -iäkkäiden ulkoilupäivä järjestetään Paimion Parantolan metsässä 6.10. kello 12. Merkatun, helppokulkuisen reitin varrella on luontoelämyspolun tehtäviä, metsägolffia, tasapainoharjoitteita. Tapahtumassa on mukana myös Karvakamut sekä wertaisliikuttajat. Tapahtuman toteuttavat Paimion kaupunki, Paimion Parantola, Ikäasumisen hanke sekä järjestöt ja vapaaehtoiset.

Aikuisten Olohuone järjestää Bio Starassa ikääntyvien elokuvailtapäivän 6.10. kello 14 alkaen ja Iskun talolla Kuulumisia köökistä -tilaisuuden 7.10. kello 13. Elokuvailtapäivässä nähtävän Rakkaani merikapteeni -elokuvan (ohjaus: Klaus Härö) liput maksavat 5 euroa sisältäen kahvit, jonka Bio Stara tarjoaa.

Raisiossa teemaviikon päätapahtumapaikkana toimii Kirjastotalo maanantaista perjantaihin.

3.10. reippaillaan suunnistuskävelyllä ja 4.10. esteettömällä historiakävelyllä. Molemmat kello 10 alkavat luontoliikuntatuokiot ovat Ritva Erkkilän vetämiä. Lähtö Kirjastotalon sisäpihalta.

Martinsalissa nautitaan tiistaina Raisionseudun Lausujien Flikatte jutui -esityksestä kello 11–12, jonka jälkeen lehtiosastolla alkaa Rasekon järjestämä digineuvonta.

Keskiviikon EläkeläisKinossa nähdään kello 13 Idän pikajunan arvoitus (2017) -elokuva. Torstaina musiikkiosastolla kuullaan Markku Toivosen tietoturvaluento kello 10–10.45.

Perjantaina 7.10. kello 10–15 vietetään perinteisiä Eläkeläisfestareita, jotka siirtyvät tänä vuonna kaupungintalolta Kirjastotalolle. Raision vanhusneuvoston puheenjohtaja Auli Raunion avajaissanojen jälkeen kuullaan Heidi Karvosen musiikkiesitys.

Festareiden Voimaa ruuasta – monipuolinen ravitsemus ikääntyessä tukee hyvinvointia ja toimintakykyä -hyvinvointiluennon pitää ravitsemusasiantuntija, ETM terveydenhoitaja Heli Salmenius-Suominen Gery ry:stä. Ohjelmassa on myös Minna Haapasalon kirjailijavierailu, Rasekon opiskelijoiden toteuttamat kauneudenhoitotuokiot sekä palveluntuottajien pop up -esittelypisteitä. Maksuttomat kynsien lakkaukset, kulmien värjäykset ja käsihoidot tulee varata etukäteen Asiointipiste Olkkarista 3.10. alkaen, p. 040 575 9560.

Maanantaina 3. lokakuuta kello 11–12 Tasalan Kamarilla pidetään Godfulness-lepohetki. Keskiviikkona kello 12–13.30 Seniorikerhon Godfulness-lepohetkeä vietetään puolestaan Kokinvuoren seurakuntakodilla.

Tanja Heleän johdolla tutustutaan 5.10. kello 17 polkujuoksuun ja 6.10. kello 10 ulkokuntosaliin Kerttula Liikuntahallin edustalla. Heleä vetää torstai-iltapäivän kuntopiirin Senioripuiston Kuntokeitaalla kello 13 alkaen.

Vanhustenviikolla järjestetään kosolti tapahtumia ympäri Turkua.

Luvassa on muun muassa konsertti, yhteislaulutilaisuuksia, luento, hartaushetki ja messu sekä erilaisia neuvontapisteitä. Tilaisuuksien järjestämisestä vastaa Nice-työverkosto yhdessä Tykkää turkulaisesta! -toiminnan sekä etsivän vanhustyön tahojen kanssa.

Valtakunnallisena Vanhustenpäivänä 2.10. Turun kaupungin vanhusneuvoston edustajia on tavattavissa Kirjastosillalla, jonka valaistuksessa käytetään 30.9.–2.10. violettia teemaväriä.

Yhdessä luontoon -syyslauluja lauletaan Omaishoitokeskuksessa Leena Suomisen johdolla maanantaina 3.10. kello 13–14.30. Ilmoittautumiset tulee tehdä viimeistään 30.9. numeroon 040 681 4965, kahvitarjoilu kolme euroa.

Turun Seudun Nivelyhdistys, Turun Lähimmäispalveluyhdistys ja Turun Siskot ja Simot järjestävät yhdessä Turun kaupungin kanssa Muistojen Turku -yhteiskävelyn 4.10. kello 13.

Hyvän mielen treffit – Iloa ja toimintaa syksyyn -tilaisuus pidetään Turun suomenkielisellä työväenopistolla.

Turun kaupungin vanhusneuvoston ja Tykkää turkulaisesta! -toiminnan 5.10. kello 13–15 järjestämän tilaisuuden aloittaa psykologi Pirkko Lahden Näillä mennään! Hyvän mielen ja elämän vinkit -luento. Aulatilassa toimintaansa ovat esittelemässä lukuisat turkulaiset organisaatiot, jotka haluavat tarjota senioreille mahdollisuuden löytää itselleen tekemistä syksyyn.

Torstaina 6.10. ohjelmassa on Tukenasi ry:n Senioripysäkin Elämänmuutokset ja mielen hyvinvointi -luento Lähitori Iso-Heikissä sekä avoimet ovet Turun Seudun Nivelyhdistyksen tiloissa, joissa on tarjolla digiopastusta, niveljumppaa sekä luentoja.

Liikkuva resurssikeskus huristelee klo 9.30–11.30 neuvonta-auton kanssa Petreliuksen Salen pihalle 7. lokakuuta.

Uudenkaupungin liikuntapalvelut järjestää yhteistyössä Ikääntyneiden palvelujen kanssa Eerikinpuistossa/Senioripuistossa Vie vanhus ulos ja Yhdessä luontoon, joka iän oikeus -teemaisen tapahtuman 4.10. kello 12. Toiminnallisen puolen lisäksi tilaisuudessa on saatavilla materiaalia liikunnasta ja ravitsemuksesta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• Ikäinstituutin Vie vanhus ulos -kampanja huipentuu 6.10. valtakunnalliseen iäkkäiden ulkoilupäivään. Kampanjassa kutsutaan vapaaehtoisia, hoitotyön ammattilaisia ja läheisiä sekä naapureita ulkoilemaan tukea tarvitsevien iäkkäiden kanssa. Yhteiset kävelylenkit kohentavat kuntoa ja virkistävät mieltä.

• Vie vanhus ulos -kampanja on innostanut viime vuosina etenkin palvelutaloja sekä sosiaali- ja terveystoimia, järjestöjen paikallisyhdistyksiä, opiskelijoita, läheisiä ja seurakuntia tarjoamaan ulkoiluapua ikäihmisille.

 

Juttuun on lisätty 28.9. kello 16.30
Mynämäen ja Paimion tapahtumia.