Turkulainen Muscular julkaisi On The One -debyyttialbuminsa

Muscularin On The One -levyn kansi. Kansikuva: Pyry Kivi.

MUSIIKKI. Turkulainen kosketinsoitintaiteilija Ilmari Aitoaho (Drink Tonight) julkaisee tänään perjantaina sooloprojektinsa Muscularin debyyttialbumin On The One. 

Digitaalisesti 23. syyskuuta ja vinyylinä 13.01.2023 julkaistavalla levyllä on yhdeksän kappaletta, joista neljä on julkaistu aiemmin singleinä (Auraraver, Word On The Wire, Demons ja Keep The Lights On).

– Kaikki alkoi jo vuonna 2017 kun tein ensimmäiset demot Auraraver-kappaleesta. Silloin en vielä tiennyt, että siitä tulee minun ensimmäisen oman levyni aloitusraita. Lopulta se kappale ohjasi koko levyn soundia siihen, mitä se nyt on; elektronista funkkia ja r’n’b:tä. Levyn nimi On The One on suora viittaus funk-musiikin historiaan, Aitoaho kertoo tiedotteessa.

Kappaleiden sanoitukset kertovat omien ajatusten rehellisestä kohtaamisesta.

– Se on tämän levyn teema. Kaksi edellistä, melko erikoista vuotta ovat saaneet kyseenalaistamaan omia tekemisiä ja ajatuksia. Vahvempien luiden ja lihasten kehittäminen edellyttää fyysisen kivun sietämistä, ja ihan samalla tavoin on kestettävä henkistä kipua, jos haluaa vahvistaa minäkuvaansa ja tulla sinnikkäämmäksi, myötätuntoisemmaksi ja onnellisemmaksi, Aitoaho jatkaa.

Kokeilevin levyn kappaleista on Losing = Winning, jossa mellotron ja gospel-harmonia yhdistyvät moderniin tuotantoon.

– Viimeiseksi raidaksi valikoitui Sunburn, sillä se loppuu säveliin E, N ja D, Levy-yhtiön edustaja Mikko M. Koskinen valottaa.

Levyllä on myös kaksi instrumentaalikappaletta. Stellar Studies -kappaleessa suunnataan katse kohti tähtitaivasta ja yritetään hahmottaa laajempaa kuvaa, kun taas Afro Blue -versioinnissa pureudutaan juuriin uusin hampain ja haetaan alkuvoimaa historiasta.

Ilmari Aitoaho tunnetaan muun muassa East Funk Attackin, Punomon ja Yournalistin riveistä. Muscular projektissaan Ilmari on kutsunut mukaansa hyvät ystävänsä – upeat muusikot luomaan lihaskudosta luiden ympärille.

Muscularin musiikissa yhdistyvät Funkin rytmit, Soulin harmoniat, tulevaisuuden synasoundit, pohjattomat bassot sekoitettuna perinteisiin rytmimusiikkisoittimiin. Esikuvina toimivat Herbie Hancockin jazz-funk pääkallonmetsästäjät, Parliament-yhtyeen tähtien täyttämä groove, Princen musikaalisuus sekä nykyhetken superyhtyeet Franc Moody, Vulfpeck, Knower, L’Imperatrice ja Cory Henry & The Funk Apostles. Muscularin aikaisempia kappaleita on myös verrattu Daft Punkin ja Kavinskyn Drive-elokuvan musiikkiin.

Turun Seutusanomat