Ääni-installaatio täydentää Vakka-Suomen Taideyhdistyksen syysnäyttelyä

UUSIKAUPUNKI. Uudenkaupungin Kulttuurikeskus Crusellissa 18.10. asti esillä olevan Vakka-Suomen Taideyhdistyksen syysnäyttelyn Rakkautta ilmassa -teema on tuottanut kuultavaksi pehmeä-äänisen, alitajunnan kulmiin soljuvan ääni-installaation. Vaimentunut sydän -teoksen toteuttanut uusikaupunkilainen ohjaaja–dramaturgi Mikko Rantanen on ammentanut inspiraatiota Frida Kahlon maalauksesta Diego on my mind.

– Ääniteoksella pyrin luomaan mielikuvan rakkauttaan kaihomielisesti muistelevasta pianistista. On ollut kiehtova matka luoda universaalin rakkauden teemaan äänimaailma, mikä ei vie liiaksi huomiota pois itse kuvataiteesta, vaan tukee sitä tunnelmallaan, Rantanen kertoo tiedotteessa.

Frida Kahlon suhde taidemaalari Diego Riveraan oli mutkikas. Maalauksessa Diego on my mind (Diego mielessäin) Kahlo käyttää päähinettä Tehuantepecistä, Oaxacan osavaltiosta. Hänen kasvojaan ympäröivät pitsilaskokset kiinnittävät huomion Diegon muotokuvaan otsalla, mutta onko Diegon läsnäolo Fridalle taakka vai inspiraatio? Tämä tunteiden ristiriitaisuus on osa ääni-installaation sisältöä.

– Seitsemän minuuttia kestävän teoksen kaikki äänet on toteutettu pianolla. Säveltämäni installaatio nojaa osittain Frida Kahlon puhuttelevaan maalaukseen, koska siitä löysin vastapainottavaa säröilyä, sanoo Mikko Rantanen.
– Lisäksi minulla oli ilo ja kunnia olla mukana jury-assistenttina valittaessa esille laitettavia teoksia. Kiehtovia taideluomuksia oli runsaasti ja rakkauden lavea teema oli tuottanut moni-ilmeisiä aiheita. Toivon, että moni löytää tiensä Liljelund-halliin Uuteenkaupunkiin nauttimaan rentouttavasta hetkestä taiteen parissa, lisää Rantanen.

Seutusanomat Vakka