Saxtronauts esiintyy Turun Vartiovuoren tähtitornissa ja Sibelius-museossa

Saxtronauts – Avaruusseikkailu on osa päivän maksutonta ohjelmaa Turun Vartiovuorella 1. lokakuuta. Sibelius-museossa saksofoniyhtye esiintyy sunnuntaina. Kuva: Saxtronauts.

Tähtitieteestä inspiraationsa ammentava Saxtronauts viihtyy Turun seudulla: Viimeksi Kaarinan Avaruuspuisto Väisälän avajaisissa esiintynyt saksofoniyhtye saapuu viikonloppuna Turun Vartiovuorelle ja Sibelius-museoon.  

MUSIIKKI. Saksofoniyhtye Saxtronautsin Avaruusseikkailu-esityksiä saadaan kuulla seuraavaksi 1. lokakuuta Turun Vartiovuorella.

Engelin uusklassista arkkitehtuurin tunnelmaa hehkuva Vartiovuoren tähtitorni avaa tuolloin ovensa yleisölle opastetun kierroksin. Saxtronauts – Avaruusseikkailu on osa päivän maksutonta ohjelmaa. Tapahtumapäivänä tähtitornissa ja vesisäiliössä järjestetään kaksi musiikillista kierrosta, joille on ennakkoilmoittautuminen.

Saxtronautsin tarkoituksena on esittää korkeatasoista taidemusiikkia ennakkoluulottomasti erilaisille yleisöille. Yhtye haluaa toimia yhteistyössä erilaisten tiede- ja taidekentän toimijoiden kanssa ja esittääkin musiikkiaan observatorioissa ja tiedekeskuksissa, perinteisiä konserttisaleja unohtamatta. Viimeksi Saxtronauts esiintyi Avaruuspuisto Väisälän avajaisissa 17.9. Kaarinan Piikkiössä.

Saksofoni edustaa Saxtronautsille välinettä maailmankaikkeuden tutkimiseen.

Yhtyeen muodostavat Anna-Sofia Anttonen, Nanna Ikonen, Nanako Lammi ja Sikri Lehko, jotka kukin ovat tahoillaan monipuolisia muusikoita, pedagogeja ja esiintyviä taitelijoita.

– Olemme inspiroituneet Avaruusseikkailu-kiertueemme aikaisemmissa esityksissä toiminnassa olevien observatorioiden miljööstä, ja nyt on hienoa päästä seikkailemaan historialliseen Vartiovuoren tähtitorniin yleisön kanssa. Toteutimme vastaavan esityksen tammikuussa 2020 Helsingin observatoriossa, joka sekin on Carl Ludvig Engelin suunnittelema. Helsingin observatorio on suunniteltu yhteistyössä tähtitieteilijän kanssa – ehkä Engel oli oppinut virheistään, sillä ilmeisesti hänellä ei Vartiovuoren tornia suunnitellessaan ollut tietoa siitä, miten tähtitornin tulisi toimia. Taiteilijan näkökulmasta on kiinnostavaa tulla tekemään avaruusaiheinen esitys rakennukseen, joka on arkkitehdin mielikuvituksen tuotos siitä, minkälainen tähtitorni voisi olla, Anna-Sofia Anttonen sanoo tiedotteessa.

– Lauri Supposen Ave Maris Stella on kolmiosainen konsertti-installaatio, joka toteutetaan eloelektroniikkaa ja kokeellista soitinrakennusta hyödyntäen: saksofonien sointia on laajennettu muun muassa puutarhaletkujen avulla. Teosta esittäessä roolimme vaihtelee tietyllä tapaa tutkijan ja muusikon välimaastossa. Tämän kappaleen maailmassa on jotain selittämätöntä taikaa, ja se sopii erittäin hyvin nimenomaan observatorioissa toteutettavaksi. Ave Maris Stella kuullaan Vartiovuoren tähtitornissa lauantaina klo 12 ja 15 alkavissa esityksissä, Anttonen kertoo.

Saxtronauts-yhtye siirtyy Vartiovuoren tähtitornista esiintymään myös vesisäiliön galleriaan, jossa on esillä Åbo Akademin säätiön nykytaidenäyttely Enemmän kuin silmäni näkevät. Yhtyeen musiikkia voi kuulla galleriatilassa noin klo 13.15–13.30 ja 16.15–16.30. Kestot ovat arvioita. Tilat eivät ole esteettömiä, mutta sekä tähtitornissa että vesisäiliössä on hissiyhteys ensimmäisen ja toisen kerroksen välillä.

Sibelius-museossa tähtitieteestä inspiraationsa ammentava saksofoniyhtye esiintyy sunnuntaina 2. lokakuuta.

Uuden musiikin lisäksi ohjelmisto sisältää saksofoneille sovitettuja kappaleita keskiajalta 1900-luvulle sekä saksofoneille sävellettyä musiikkia.

– Konserttikiertuetta varten on tilattu kolme uutta saksofonikvartettiteosta, joista uusin saa kantaesityksensä sunnuntaina Sibelius-museossa. Tytti Arolan säveltämä Exobiology tutkii avaruudesta löytyvää elämää. Teoksen ensimmäinen osa on oodi avaruuteen lentäneille naisille. Sävellyksen muissa osissa päästään muun muassa harrastamaan saksofonijoogaa ja hyödyntämään soittimia tutkalaitteina. Saksofonien äänien lisäksi teoksessa kuullaan legendaarista Buchla 200 -modulaarisyntetisaattoria, lisää Anttonen.

Avaruusseikkailu-konsertti sisältyy Sibelius-museon pääsylipun hintaan.

Turun Seutusanomat

 

 

Sibbe Live! -konserttisarja Sibelius-museolla

Sibelius-museon Sibbe Live! -konserttisarjassa on keskiviikkona 28. syyskuuta vuorossa sävellyskonsertti Jätin oven auki, joka esittelee turkulaissäveltäjä Pertti Jalavan (s. 1960) tuotantoa. Jalavan mukaan hänen sävellyksensä ovat modernia, lyyristä ja rytmistä kamarimusiikkia.

Kamarimusiikin lisäksi Jalava on säveltänyt teoksia sinfoniaorkesterille, puhallinorkesterille, jazzyhtyeelle, big band -yhtyeelle sekä kuorolle. Useita sävellyskilpailuja voittanut Jalava on pitkälti itseoppinut. Peppe Jalava Band -yhtyeensä kanssa hän säveltää ja soittaa jazzia ja progressiivista rockia.

Keskiviikkoiltana Jalavan sävellyksiä esittävät Erica Nygård (huilu), Patrik Kleemola (kitara), Päivi Severeide (harppu), Torsten Tiebout (alttoviulu), Juha-Pekka Vikman (viulu) sekä Mikko Multamäki (kontrabasso).

– Teoksessa Yksin veneessä (2009) kontrabasson pohdiskeleva kerronta lipuu syntetisaattorilla luotujen ääniraitojen tyynessä maisemassa. Tunnelma on utuinen, salaperäinen ja tumma, mutta ei pelottava. Yksinäinen pohdiskelija on tummilla vesillä kuin kotonaan, sanoo Jalava.

Konsertissa esitetään muun muassa huilulle, harpulle ja alttoviululle sävelletty teos Kun heräsit, astuin sisään ja jätin oven auki vuodelta 2019. Jalava kertoo teoksen olevan jatkumoa aikaisemmalle sävellykselle:

– Sävelsin vuonna 2010 puolalaisen Lórien Trion tilauksesta teoksen Kun nukuit, avasin oven ja kävelin ulos lämpimään yöhön. Yhdeksän vuoden jälkeen oli aika palata yöjuoksulta ja viedä tarina päätökseen… tai sitten ei, ovihan jäi auki.

Konsertin ohjelmisto äänitetään konserttia edeltävinä päivinä julkaistavaksi Pilfink Records -levymerkillä.

Turun Seutusanomat