Älyvapaapäivää vietetään sunnuntaina

Liikuntaharrastuksesta puhtia päivään! Frisbeegolfia Naantalin Suopellossa esitteli vuonna 2014 frisbeegolfin pitkäaikainen harrastaja ja virallinen ratasuunnittelija Juho Rantalaiho. Kuva: Ragip Önsoy / Seutusanomien kuva-arkisto.

DNA haastoi ennakkoon perheitä Naantalista, Tampereelta ja Vantaalta testaamaan, minkälaista on viettää vuorokausi ilman älylaitteita.

TEKNIIKKA. Sunnuntaina 2. lokakuuta vietetään valtakunnallista Älyvapaapäivää. Kyseessä on läsnäolon merkitystä korostava DNA:n toteuttama teemapäivä, joka kannustaa kaikkia mahdollisuuksiensa mukaan laittamaan älylaitteet kyseisenä päivänä tarkoituksellisesti sivuun. Taustalla on tutkimuksesta ilmennyt suomalaisten tahtotila vähentää älylaitteilla käytettyä aikaa.

Viisi perhettä testasi Älyvapaapäivän viettoa ennakkoon ja havaitsi siinä keskeisiä positiivisia vaikutuksia, kuten levollinen olotila. Naantalilaisen Ylitalon perheessä älylaitteiden konkreettinen sivuun laittaminen opetti puolestaan, ettei monella tapana olevaa laitteiden jatkuvaa vilkuilua tullut edes kaivattua.

– Itselläkin puhelin on koko ajan käden jatkeena jopa niin, että kirjaa lukiessa pitää välillä vilkuilla sitä. Nyt kun puhelin ei ollut käden ulottuvilla, vaan kokonaan poissa, huomasi nopeasti, ettei sitä kaivannutkaan samalla tavalla. Tunneissa alkoi jo tapahtua positiivisia asioita. Tätä pitäisi tehdä enemmän, jotta puhelimen käyttötiheys vähenisi muutenkin, kertoo perheen isä Tero Ylitalo.

DNA:n tutkimusdatan mukaan ne suomalaiset, jotka kokevat käyttävänsä liikaa aikaa älylaitteilla, haluaisivat käyttää älylaitteista karsitun ajan erityisesti liikuntaan (21 %), ulkoiluun (19 %), yhdessäoloon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen (19 %) sekä lukemiseen (17 %). Suurimman osan mielestä erityisesti yhdessä syödessä, juhlissa ja tapaamisissa perheen tai ystävien kanssa älylaitteet pitäisi jättää pois.

– Yhden päivän kun testaa, niin varmasti huomaa, että tätä kannattaisi jatkaa – edes kevennettyä versiota. Kerran kun on viettänyt, niin on helpompi uudestaan. On hyvä edes päiväksi pysähtyä miettimään omaa suhdetta siihen laitteeseen, jatkaa Ylitalo Naantalista.

DNA:n kyselytutkimuksen mukaan älylaite- ja somepaastot sekä ruutuajan vähentäminen ovat yleisimmät syyt tarkoituksella ilman älylaitteita olemiselle.

– Olemme tottuneet siihen, että kommunikointi läheisten kanssa on helposti muutaman näppäimen päässä, mutta välillä tarvitsemme myös irrottautumista laitteilta ja yhdessä- tai yksinoloa ilman niitä. Laitetaan siis yhdessä tulevana sunnuntaina laitteet sivuun ja keskitytään muihin itselle merkityksellisiin asioihin viettämällä Älyvapaapäivää, kannustaa DNA:n toimitusjohtaja Jussi Tolvanen.

Turun Seutusanomat

 

 

Viisi vinkkiä Älyvapaapäivän viettoon

  1. Suunnittele päivälle aktiviteetteja

Älyvapaapäivän vietto vaatii hieman ennakkosuunnittelua ja tietoista päätöstä viettää laitteetonta aikaa, muuten laite tulee napattua käteen vanhasta tottumuksesta. Päivälle kannattaa miettiä valmiiksi aktiviteetteja, joiden aikana on muutenkin ilman älylaitteita, esimerkiksi pientä retkeä lähialueelle, liikunnan harrastamista tai kotihommien tekemistä.

  1. Laita ilmoitukset pois päältä

Jokainen kilahdus houkuttelee puhelimen äärelle. Kun laitteen ottaa käteen, ei useinkaan tule vain tarkistettua ilmoitusta, vaan samalla tekee muutakin ja ruudun äärellä vietetty aika venyy. Ilmoitusten pois päältä laittaminen haastaa myös miettimään, missä sovelluksissa niiden on ylipäätään tarpeen olla päällä.

  1. Laita puhelin pois päältä

Älylaitteen huomioimatta jättäminen vaatii harjoittelua ja asiaan keskittymistä, eikä se välttämättä ole alkuun helppoa. Puhelimen voi laittaa äänettömälle, siitä voi katkaista virran tai hyödyntää lentokone- tai älä häiritse -tilan käyttöä.

  1. Poissa silmistä, poissa mielestä

Kun älylaitteen laittaa sivuun, siihen ei tule niin helposti ajatuksissaan tartuttua kuin jos laite olisi koko ajan näkösällä. Älylaitteelle voi määritellä kotona oman paikkansa, jonne se jätetään lepäämään. Lapset voivat askarrella omille laitteilleen puhelinparkin, jossa älylaite voi olla silloin, kun sitä ei tarvita.

  1. Suhtaudu päivään ennakkoluulottomasti

Ajatus älylaitteettomasta päivästä voi tuntua vaikealta, mutta avoimella suhtautumisella siitä voi saada paljonkin irti. Myös jo lyhyempi aika pois laitteilta antaa eväitä oman käytön vähentämiseen ja sen pohdintaan.