Raisio-neuleessa näkyy kaupungin nimikkokasvi kataja – neulesuunnittelijan Jenna Kostetin tapaaminen ja yhteisneulonnat Kirjastotalolla

Raisio 730 -juhlavuoden kunniaksi puikot heilumaan

Raisiolainen neulesuunnittelija Jenna Kostet halusi tuoda Raisio-neuleessa esille paikallista luontoa. Kuva: Ihtiriekko Oy.

RAISIO. Raision kaupunki tilasi oman neulemallin 730-vuotisjuhliensa kunniaksi. Laskutapa perustuu siihen, että Raisio mainitaan ensimmäisen kerran asiakirjalähteissä 1292.

Paikallisen neulesuunnittelijan Jenna Kostetin suunnittelemassa neulemallissa toistuu kaupungin nimikkokasvina tunnettu kataja. Helpohko unisex-malli sopii monen tasoisille neulojille ja kaikille käyttäjille.

– Kun Raision kaupunki kysyi minua suunnittelemaan kaupungille oman neulemallin, harkitsin ensin Killi ja Nalli -jättiläisten tarinan kirjoittamista neulemalliksi. Halusin kuitenkin tuoda paitamallissa esille luontoa, joka on itselleni tärkeä osa arkea. Suurin osa neulemalleistani perustuukin jollain tavalla kansanperinteeseen tai suomalaiseen luontoon, Jenna Kostet sanoo tiedotteessa.

Raision nimikkokasvi valittiin vuonna 1996 äänestyksen kautta. Äänestyksen järjestivät kaupunki ja Raisionjokilaakson luonnonsuojeluyhdistys. Yhdistyksen nimeämät asiantuntijat laativat 21 kasviehdokkaan listan ja kataja vei täpärän voiton vain 29 äänellä. Kärkisijoille pääsivät myös pähkinäpensas ja pihlaja.

– Katajaa ei varsinaisesti ole tuotu Raisiossa esille, joten ajattelin, että neulemallin teemaksi se sopii hyvin. Samalla se nostaa esille paikallista luontoa. Katajakuosi on unisex, ja värejä vaihtelemalla neuleesta voi tehdä erilaisia variaatioita, Kostet toteaa tiedotteessa.

Raisio-neuleen painettu ohje on jaossa Raision kirjastotalossa ja kaupungintalossa, Taitokeskuksessa sekä Käsityökauppa Machia Designissä. Ohje on myös verkossa Raision kaupungin sivuilla.

Kaarrokepaidassa toistuu katajaiset kuviot ja helmaan lisättyjen kerrosten johdosta paita on istuvampi kuin perinteiset islantilaisneuleet. Raisio-neule neulotaan ylhäältä alas, eli kauluksesta helmaan. Suosituslankana villapaidassa on paimiolaisen Vuonuen aran-vahvuinen villalanka.

Ensimmäisen neulekirjansa syksyllä julkaiseva Jenna Kostet kertoo 20.9. kello 18 Kirjastotalossa Kalevala-aiheisista neuleistaan. Paikalla on myös Vuonue myymässä villalankoja.

Yhteisneulontatilaisuudet järjestetään Kirjastotalon aulassa maanantaisin, seuraavaksi 3.10. ja 10.10. kello 16–18, Käsityö- Ja Taidekulma Machia-Designin Maiju Suomisen ohjaamana. Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista, ja on muuten osallistujalle maksutonta, mutta langat tulee hankkia itse.

Turun Seutusanomat