Johanna Rusanen ja Waltteri Torikka tähdittävät Punaista viivaa Turussa

Tunnetut laulajat tulkitsevat yhden kaikkien aikojen lempioopperoistaan

Topin ja Riikan roolit Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä esitettävässä Punaisessa viivassa laulavat Waltteri Torikka ja Johanna Rusanen. Kuvat: Ragip Önsoy.

Paraislaisen Saaristo-oopperan, Turun filharmonisen orkesterin ja Turun Kaupunginteatterin odotettu yhteistyö poiki upean ja riipaisevan ajankohtaisen oopperatuotannon, jota esitetään Päänäyttämöllä alkuvuodesta yhdeksänä iltana.

OOPPERA. Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämöllä saa ensi-iltansa 26. tammikuuta Ilmari Kiannon romaaniin pohjautuva ooppera Punainen viiva. Aulis Sallisen säveltämän teoksen ohjaa Mikko Kouki, joka on innoissaan oopperadebyytistään. Vakuuttavasta musiikista ja vahvoista rooleista koostuva teos kuvaa Suomen historian käännekohtaa 1900-luvun alussa.

– Monet asiat innostivat tarttumaan juuri tämän teoksen ohjaustyöhön. Teos resonoi teemoiltaan osuvasti tätäkin aikaa, kylmä talvi tulossa ja Venäjän läsnäolo on vahva. Näin oopperan ensikertalaisena tuntuu turvalliselta, kun mukana on hienoja yhteistyökumppaneita ja taiteilijoita, Kouki kommentoi.

Sekä pääosien esittäjät sopraano Johanna Rusanen ja baritoni Waltteri Torikka että paraislaisen Saaristo-oopperan johtaja, sopraano Päivi Nisula kertovat Punaisen viivan olevan yksi heidän lempioopperoistaan.

Päivi Nisulasta on tärkeää, että oopperoissa kuuluvat myös pienten ihmisten tarinat, niin kuin nyt esimerkiksi tässä kainuulaisen Korpiloukon mökkiin sijoittuvassa teoksessa.

– Olemme Saaristo-oopperassa tehneet pieniä kamarioopperateoksia vuodesta 2010 alkaen. Tämä on todellinen unelmieni täyttymys, että pääsen tekemään suurtuotannon kahden hienon yhteistyökumppanin kanssa Kaupunginteatterin Päänäyttämölle, Kaisan roolin oopperateoksessa laulava Nisula kertoo iloiten.

– Olen saanut laulaa Aulis Sallisen tuotantoa paljon kantaesittämällä hänen kamarimusiikkiteoksiaan sekä tekemällä kaksi suurta pääroolia aikaisemmin. Kolmannesta olen haaveillut ja olen todella onnellinen, että se tulee tässä vaiheessa uraani vastaan, Riikan roolin tekevä Johanna Rusanen toteaa.

Waltteri Torikka kuvailee Punaisen viivan musiikkia vaikuttavaksi ja ilmaisuvoimaiseksi.

– Roolihahmoni Topi vie meidät inhimillisyyden ja ihmisyyden peruskysymysten äärelle traagisuuden ja hieman myös koomisuuden kanssa kamppaillessaan. Topi yrittää selvitä elämästä Riikansa kanssa kurjissa olosuhteissa tukeutuen pieniin valonpilkahduksiin sekä toivoon muutoksen mahdollisuudesta, jatkaa Torikka.

Turun filharmonisen orkesterin (TFO), Turun Kaupunginteatterin ja Saaristo-oopperan yhteistuotantona Päänäyttämöllä nähtävä ooppera on laatuaan ensimmäinen yli 20 vuoteen.

– Parikymmentä vuotta on kulunut siitä, kun teimme Kaupunginteatterin kanssa yhteistyötä oopperan parissa. Saaristo-ooppera on aivan uusi kumppani tässä projektissa, TFO:n intendentti Nikke Isomöttönen kertoo.
– Saamme koko orkesterin näyttämölle koko voimassaan, mikä on hienoa, koska pääsemme toteuttamaan oopperaa juuri niin kuin säveltäjä on kirjoittanut, Isomöttönen lisää.

Jatkoa ajatellen Isomöttönen näkee tiivistyvän yhteistyön luovan uusia mahdollisuuksia tämänkaltaisille suurtuotannoille useamminkin.
– Kun olemme tässä tulevan musiikkitalon tontin vieressä, niin en malta olla miettimättä niitä kaikkia mahdollisuuksia, mitä uusi rakennus ja yhdysosa, joka yhdistää musiikkitalon teatteriin, tuovat tullessaan. Punainen viiva on suurtuotantona matka kohti kumppanuuden uutta aikaa, Isomöttönen toteaa.

Punainen viiva -suurtuotannon Turussa toteuttavien Turun filharmonisen orkesterin, Saaristo-oopperan ja Turun Kaupunginteatterin edustajat Nikke Isomöttönen, Päivi Nisula ja Mikko Kouki.

Punainen viiva -suurtuotannon päärooleissa ovat Johanna Rusanen ja Waltteri Torikka, muissa rooleissa Nicholas Söderlund, Juha Hostikka, Mika Kujala, Sampo Haapaniemi, Päivi Nisula, Akseli Ferrand, Samuli Takkula, Riikka Sirén, Kimmo Rasila ja Ulla Koivuranta. Solistien ohella esiintyvät Chorus Cathedralis Aboensis -sinfoniakuoro ja sinfoniaorkesteri, jonka kapellimestarina toimii Ville Matvejeff. Teoksessa ääneen pääsee myös Puolalan musiikkiluokkien oppilaita.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Juttua muokattu 25.9. kello 18 Chorus Cathedralis Aboensis -sinfoniakuoron osalta.