Kauppatorin avajaisviikko täynnä ohjelmaa kaikenikäisille

Uuden Kauppatorin avajaisjuhlaa vietetään lauantaina 17.9., ja juhlallisuudet jatkuvat koko viikon päivittäin vaihtuvilla teemoilla. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

TURKU. Uuden Kauppatorin avajaisviikon ohjelma levittäytyy koko Kauppatorin alueelle ja avajaisten etkoja sekä jatkoa vietetään myös ympäröivissä kauppakortteleissa. Kirjastosilta osallistuu juhlaan Turun turkoosilla värillä Turun päivästä alkaen 18.–21. syyskuuta. Eri-ikäisiä kiinnostavia tilaisuuksia on tarjolla viikon jokaiselle päivälle.

Aki Linnanahteen juontama avajaisjuhla alkaa 17.9. kello 12 pormestari Minna Arveen avajaispuheella sekä Aarni Häkkisen säveltämällä avajaisfanfaarilla Tois puol jokke Turun filharmonisen orkesterin vaskikvintetin esittämänä. Ilta jatkuu Turun Tähden suurkonsertin jälkeen baletilla sekä valo- ja tulishow’lla.

Forum Korttelissa oleva Kisu Korsin Turku Goes Couture -teos saa uuden ilmeen samalla kun Forum juhlistaa Kauppatorin avajaisia lauantaina

Turun päivää 18.9. juhlitaan Kauppatorilla vuoden 2019 turkulaiseksi valitun Laura Satamon juontamilla Saaristo- ja designmarkkinoilla.

Senioreille suunnatun pysäköintitapahtuman tavoitteena on poistaa parkkihallin käyttöön liittyviä pelkoja 19.9. kello 10–12.

Päivän ohjelmassa on kahden tunnin maksuton pysäköinti senioreille, Moovy-pysäköintisovelluksen opastusta, pysäköintiharjoittelua, ajokyvyn arvioitsijan asiantuntevia vinkkejä, mielen voimavaroja Senioripysäkiltä sekä arvontoja.

Messutapahtumassa ovat mukana Turun Toriparkin ja Moovy-pysäköintisovellusta tarjoavan Finnparkin lisäksi keskustan vetovoimaa vahvistava Turku Center eli Turun Ydinkeskustayhdistys ja elämän käännekohtiin senioreille tukea tarjoava Tukenasi ry:n Senioripysäkki-toiminta.

– Tapahtuma on hieno tilaisuus herätellä seniori-ikäisiä pysähtymään mielen hyvinvointia vahvistavien asioiden äärelle. Jokaisen elämään kuuluu monenlaisia käännekohtia, jotka haastavat omaa jaksamista. Näitä asioita ei kuitenkaan tarvitse jäädä pohtimaan yksin, vaan monenlaista tukea on tarjolla, kertoo Katja Tujunen Tukenasi ry:stä.

Ajamiseen liittyvää asiantuntemusta tapahtumassa tarjoaa ajokyvyn arvioitsija / liikenneopettaja Jouni Koli.

– Jotta kynnys parkkihallin kokeiluun olisi mahdollisimman matala, tarjoamme aamupäivässä senioreille maksutonta kahden tunnin pysäköintiä sekä konkreettista opastusta pysäköinnin harjoitteluun ja Moovy-pysäköintisovelluksen käyttöön, sanoo Camilla Öhrnberg Turun Toriparkista.

”Tul keskusta ja pist auto parkki” -messutapahtuman tarkoituksena on kannustaa senioreita lähtemään Turun keskustaan ja tutustumaan esimerkiksi uuteen Toriparkkiin.

– Valitettavan moni seniori välttelee parkkihallien käyttöä lähes viimeiseen asti, koska sinne ajaminen ja siellä toimiminen saattavat tuntua jopa pelottavilta. Kauppatorin ympäristössä on kuitenkin laaja kirjo palveluita, joissa asiointia Toriparkki voisi helpottaa paljonkin varsinkin hieman kauempana asuvien senioreiden kohdalla, toteaa Heli Järvelä Turku Centeristä.

Senioripäivän tilaisuudet jatkuvat kello 12 eteenpäin torilla, jossa avauspuheenvuoron käyttää vanhusneuvoston puheenjohtaja Marjut Aalto.

Viikko jatkuu järjestöjen, liikunnan sekä nuorten ja opiskelijoiden teemapäivillä.

Perjantaina 23.9. vietetään suurta After Work -tapahtumaa. Samaan aikaan Aurajokiranta täyttyy tuomiokirkkosillalta teatterisillalle Kansainvälisistä & suomalaisista suurmarkkinoista 22.–25. syyskuuta.

Keskustan katumarkkinat huipentavat avajaisviikon lauantaina 24.9. kello 10–15. Markkinoiden pääalueina ovat kävelykatu ja Kauppatori. Tapahtumassa on markkinamyynnin lisäksi luvassa muun muassa maksuton tivolialue ja muuta puuhaa lapsille sekä ohjelmaa Kauppatorin pikkulavalla. Markkinat juontaa Kim Rusi.

Keskustan katumarkkinoilla on näkyvänä teemana hyväntekeväisyys. Mukana ovat muun muassa Lastenklinikoiden Kummit ry, Lemmikki ry ja lahjoituspalvelu Auttamisesta Arkea. Lemmikki ry muun muassa avaa Anna joulu lemmikillekin -ruokakeräyksen markkinoilla.

– Myös urheilu näkyy Kauppatorilla, kun 100 vuotta täyttävä ikoninen Turun Palloseura esittäytyy torilla, lisää Heli Järvelä.

Katariina Mäkinen-Önsoy