Posankkojen urheilusuoritusta Aurajoen rannalla selostaa Turkuseuran Kati Leskinen

Vanha Suurtori täynnä tapahtumaa Turun omana juhlapäivänä

Ensimmäinen Posankka Race järjestettiin vuonna 2019. Kuva: Pidä Saaristo Siistinä ry,

Turun päivänä 18.9. kello 10–17 Vanhan Suurtorin ympäristö on täynnä toritunnelmaa. Aurajoen rannan ohjelmassa on myös perinteeksi muodostunut Posankka Race. 

TAPAHTUMAT. Turun päivänä 18. syyskuuta kello 14 Kirjastosillalta hyppää 4 000 pientä kylpyposankkaa Aurajokeen puomitetulle radalle kisaamaan, kuka pääsee maaliin ensimmäisenä.

Posankka Race on ympäristöjärjestön Pidä Saaristo Siistinä (PSS) ry:n ja Turun oman kaupunkieläimen Posankan yhteinen hyväntekeväisyystempaus. Tapahtumalla halutaan havainnollistaa jokien roolia meriroskan kuljettajana ja kaupunkilaisten vastuuta sijoittaa roskat roskiksiin sekä kerätä varoja Itämeren suojeluun.

Kilpailua varten numeroidun pikkuposankan voi adoptoida kymmenen euron lahjoituksella. Adoptioista kertyneet lahjoitukset ohjataan suoraan Pidä Saaristo Siistinä ry:n työhön puhtaampien vesistöjen puolesta.

– Vielä on useita pikkuposankkoja vapaana vailla omaa puhtaan vesistön ystävää, joten haastamme nyt kaikki loputkin turkulaiset, myös yritykset, mukaan adoptoimaan yhden tai useamman posankan sunnuntaihin kello 14 mennessä. Jokainen lahjoitus on vesistöillemme arvokas, kertoo PSS ry:n toiminnanjohtaja Aija Kaski tiedotteessa.

Tänä vuonna tapahtuman juontaa turkulainen Kati Leskinen, joka toimii Turkuseuran toiminnanjohtajana. Hän on intohimoinen meri-ihminen ja PSS ry:n jäsen.

– Tunnen surua siitä, että rakas meremme voi huonosti. Kesän levälautat olivat hurjia. Pidä Saaristo Siistinä ry tekee upeaa työtä Saaristomeren hyväksi, ja siksi lähdin mukaan juontamaan kisaa. Toivon, että voisimme Turkuseurassa tehdä jatkossa yhteistyötä yhdistyksen kanssa ja olla mukana pelastamassa Saaristomerta, sanoo Lehtinen kannustaen kaikkia adoptoimaan Posankka Racessa kisaavia pikkuposankkoja.

Tapahtuman mahdollistavat PSS ry:n lisäksi Posankka-tuotteita tuottava Kristiina’s Product Design, Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Turun kaupunki, Louhos Digital, Turku Audio, Panda Turva, Turkuseura, Molok ja DB Schenker. Tapahtumalla on säävaraus.

Turkuseura tarjoilee päivän aikana monipuolista ohjelmaa ja julkaisee lapsille Turku-teemaisen väritys- ja tehtäväkirjan.
Turkuseura julkaisee Lasten matkaopas Turkuun – Nappe Naakan matkassa -kirjan. Kuva: Turkuseura.

Vanhalla Suurtorilla toteutetaan kello 10–17 Turun päivän toritapahtuma, jossa esittäytyy muun muassa turkulaisia yhdistyksiä ja yrityksiä. Tapahtumassa tarjoillaan myös monipuolista lavaohjelmaa musiikin, tanssin ja muotinäytösten tiimoilta. Tapahtuma-alue levittäytyy Suurtorilta myös Brinkkalan pihan puolelle.

Lavaohjelma startataan Lasten matkaopas Turkuun – Nappe Naakan matkassa -kirjan julkistamisjuhlalla kello 10.30. Koko perheen väritys- ja tehtäväkirjassa seikkaillaan ympäri Turkua ja ratkotaan matkan varrelle osuvia tehtäviä. Kirja päähahmo Nappe on saanut inspiraationsa Turun tuomiokirkon ympäristössä pesivästä naakkayhdyskunnasta.

– Turkulaiset pääsevät tapaamaan Napen ensi kertaa Suurtorin lavalla. Itseäkin jännittää, mutta tiedän jo nyt, että Nappe on hauska tyyppi. Hänelle on erityisen tärkeää, ettei kukaan jää yksin. Ystävyys ja yhteisöllisyys ovat Napelle isoja juttuja, kertoo Kati Leskinen Turkuseurasta.

Nappe hyppää lavalle pariin kertaan päivän aikana. Pormestari Minna Arven puheen jälkeen noin kello 12.10 Nappe kavereineen haastaa turkulaiset lapset kanssaan etsintäpartioon Vanhan Suurtorin alueelle.

Turun päivän lavaohjelman Vanhalla Suurtorilla juontavat Turun flikka Matilda Gustafsson sekä Turun poika Abdel Bettahar. Suositun murrevisan vetää Turkuseuran järjestösihteeri Katriina Pakkanen. Kisan jälkeen kruunataan Turun päivän murrekunkku tai -kuningatar.

Lisäksi osana tapahtumapäivää järjestetään Brinkkalan sisäpihalla Fingon koordinoima Mahdollisuuksien tori kello 12–17, sekä Kupittaan siirtolapuutarhassa Euroopan kulttuuriympäristöpäivä kello 12–16.

Turun Seutusanomat