Vuoden kulttuuriturkulaisen Anni Nykäsen juhlaa vietetään Samppalinnan puistossa

Turkulainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Anni Nykänen. Kuva: Ari Heinonen.

TURKU. Turkuseuran vuosittain valitseman kulttuuriturkulaisen titteli myönnettiin tänä vuonna sarjakuvataiteilija ja kuvittaja Anni Nykäselle. Valinnalla halutaan tukea yhdistyksen tavoitteita lapsiperheiden tavoittamiseksi ja ilostuttamiseksi. 

– Nykäsen hersyvän hauskat ja oivaltavat kuvitukset tekevät kirjojen lukemisesta houkuttelevaa koko perheelle. Turkuseura haluaa nostaa näkyville monipuolisen kulttuuriammattilaisen, jonka leikkisä ja värikylläinen kuvakieli ilahduttaa, kertoo Turkuseuran kulttuurijaoston puheenjohtaja Joanna Kurth
 

Kuvallisen alan monitaitaja Anni Nykänen on kuvittanut niin lasten- ja nuortenkirjoja kuin tieto- ja oppikirjoja. Tällä hetkellä Nykänen kuvittaa Timo Parvelan ja Miina Supisen lastenkirjasarjoja. Työpöydällä on myös raisiolaisen lastenkirjailija Reetta Niemelän kanssa tehtävä koko perheen koiratietokirja.  

Tekijänsä kuuluisuuteen singauttaneelle ja pohjoismaisen sarjakuvapalkinnon tuottaneelle Mummo-sarjakuvalle ei ole ainakaan tällä hetkellä luvassa jatkoa. 

– Mummo on eläkkeellä. Nyt tuntuu hyvältä keskittyä kuvitustöihin, koska saan tehdä työtä yhdessä kirjailijan kanssa. Se tuntuu upealta, sanoo Anni Nykänen

Turun ammattikorkeakoulusta valmistunutta animaattoria kiinnostaa myös animaatioiden tekeminen. Manillan kulttuuritehtaassa järjestettiin elokuun lopussa kansainvälinen animaatioelokuvafestivaali TAFF, jossa näytettiin hänenkin animaatiotaan.

Turku on ollut Nykäsen kotikaupunki vuodesta 2014, jolloin hän tuli opiskelemaan animaatiota Turun ammattikorkeakouluun. Graafisen suunnittelijan tutkinto hänellä oli jo Helsingistä, Metropolia ammattikorkeakoulusta. Koti on nykyään Pansiossa.

Turkuseuran kulttuurijaosto on vuodesta 2006 alkaen halunnut nostaa Vuoden kulttuuriturkulainen -valinnalla esiin turkulaisen kulttuurielämän korkeaa laatua ja monimuotoisuutta, kiittää ansioituneita taide- ja kulttuurivaikuttajia heidän työstään ja kannustaa nuoremman polven lahjakkaita tekijöitä.

Aiempia kulttuuriturkulaisia ovat muun muassa kuvataiteilija Erika Adamsson, kirjallisuuden alan monitoimimies Kari J. Kettula, kulttuurialan vaikuttaja ja opas Aiju von Schöneman, ohjaaja ja teatterijohtaja Mikko Kouki ja kuvataiteilija Saara Ekström.

Kaikilla palkituilla on oma nimikkopuu Samppalinnan puistossa. Anni Nykäsen puu istutetaan torstaina 22. syyskuuta kello 17.

Turun Seutusanomat