Konsan koululla juhlitaan historiallisissa merkeissä

Konsan koulun 1B ja 2B -luokkien oppilaita opettajineen tutustumassa kirjastovirkailija Altti Koiviston johdolla Raision Kirjastotalon näyttelyyn, johon on koottu dokumentteja, lehtileikkeitä ja kuvia koulun 120-vuotisen historian varrelta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Raision Kansakoulunmäki on monella tapaa erityislaatuinen muinaisjäännöskohde. Paikalla nykyisyys ja menneisyys kulkevat sopuisasti käsi kädessä, sillä tontilla toimiva koulu on paitsi kaupungin toiseksi vanhin kansakoulu myös vanhin edelleen opetuskäytössä oleva rakennus.

RAISIO. Konsan koulu, joka on tunnettu vanhastaan myös Ihalan kansakouluna, viettää lauantaina 24. syyskuuta 120-vuotisjuhliaan. Raisiossa sijaitsevan koulun juhlapäivä alkaa kello 9 lipunnostolla, jonka jälkeen ohjelmassa on lasten esityksiä.

– Esityksissä kuullaan vanhoja lauluja ja runoja. Isossa osassa tapahtumaa on Raision museon arkeologi Jari Näränen, joka kertoo alueella suoritetuista uusimmista arkeologisista kaivauksista kaksi vuotta sitten. Kahvituksella keräämme oppilaiden matkakassaan retkieuroja, sanoo luokanopettaja Helena Vanhanen.
– Tilaisuudessa ollaan sekä sisä- että ulkotiloissa. Näräsen vetämälle Vaskipolun kierrokselle lähdetään pihalta noin kello 11.40, Vanhanen jatkaa.

Paikasta tekee erityisen kiinnostavan Raision Kansakoulunmäellä suoritetut arkeologiset kaivaukset, jotka ovat tuoneet uutta tietoa kristinuskon leviämisestä Raisionjokea ympäröiville alueille. Joen länsipuolella olevan Konsan koulun pihamaalta ja osin rakennuksen alta löytynyt noin 1100-luvulle ajoittuva ruumiskalmisto kertoo hautaustapojen muutoksesta aikana ennen varsinaista seurakunnallista järjestäytymistä.

Ihalan kansakoulu, eli nykyinen Konsan koulu, valmistui vuonna 1902.

Tuolloin koulunjohtajana aloitti pitkän uran tehnyt Anna Kylänpää, joka johti koulua aina vuoteen 1944 saakka.

Uusi Ihalan koulu valmistui 1956 samoihin aikoihin kun vanhaa koulua alettiin nimittää Konsan kouluksi.

– Ensimmäiset havainnot esikristillisestä kalmistosta saatiin vanhan koulun rakentamisen aikaan 1900-luvun alussa, mutta toden teolla alueen muinaisjäännöksiä alettiin tutkia peruskorjauksen yhteydessä 1950-luvulla, Konsan koulun juhlavuoden kunniaksi Raision kirjastotalolle näyttelyn syyskuun ajaksi pystyttänyt kirjastovirkailija Altti Koivisto kertoo.

Peruskorjattu koulu sai nimensä aikanaan Ihalan vanhoihin maatiloihin kuuluneen Konsan tilan mukaan. Nykyisen koulun mäelle 1700-luvulla rakennetun tilan viimeisin omistaja päätti vuonna 1898 lahjoittaa tilaan kuuluvat rakennukset silloiselle Raision kunnalle. Purettujen Konsan maatilarakennusten paikalle perustettiin siis vuonna 1902 kunnan toinen kansakoulu.

– Konsan tilasta on tänä päivänä jäljellä vanha holvikellari, joka sijaitsee koulun pohjoispuolella, opettajan asunnon päädyssä, lisää Koivisto.

Konsan koulu 120 vuotta -näyttely on esillä Raision kirjastotalon Aulagalleriassa syyskuun ajan.

– Lehtileikkeet ja valokuvat ovat Ihalan koululta lainassa. Oppikirjat, helmitaulu ja kuvataulut ovat puolestaan peräisin Tahvion koululta, jossa toimii Raision museoluokka, Koivisto toteaa.

120-vuotias koulu on nähnyt historiansa aikana monenlaisia vaiheita.

Vuonna 1991 opettajana Konsan koulussa aloittanut Helena Vanhanen sanoo, että koululla on pidetty vuosien varrella monia juhlia, joissa aina aivan kaikki pääsevät esiintymään.

– Kerran koulurakennus koristeltiin prinsessoja, prinssejä ja muuta hoviväkeä viliseväksi Gonsaburgin linnaksi. 100-vuotisjuhlat ovat jääneet siitä mieleeni, että niitä suunniteltiin yhdessä, mutta osallistumaan pääsin äitiyslomani johdosta sillä kertaa vieraana, Vanhanen toteaa.
– Alkuvuosiltani on jäänyt sellaisia muistikuvia, että koulun lopettaminen oli tapetilla, ja se keskustelu on jatkunut näihin päiviin saakka, jatkaa Vanhanen.

Raision kaupunginvaltuusto hyväksyi 24.5.2021 perusopetuksen palveluverkon tulevaksi rakenteeksi Ohry-malli / 5–9 koulujen verkko -vaihtoehdon, jossa Konsan koulun oppilaat siirtyvät Ihalan kouluun.

Katariina Mäkinen-Önsoy