Energiansäästötoimet puhuttavat taloyhtiöissä – Watit haltuun -tapahtumassa toista sataa osallistujaa

DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelu auttaa taloyhtiöitä energiatehokkaassa ja asukaslähtöisessä lämmityksessä. Kuva: DNA:n Wattinen.

Etäseurannasta, huoltotarkistuksista ja huonekohtaisesta räätälöinnistä haetaan ratkaisuja energiankulutuksen järkevään hallintaan.

ENERGIA. Turun Logomossa syyskuussa järjestetyssä taloyhtiön hallituksen puheenjohtajille suunnatussa Watit haltuun -illassa kuultiin alustuksia siitä, kuinka lämmityskauteen voi varautua fiksusti. Käytännön vinkkejä energiansäästöön, asumisviihtyvyyteen sekä kurissa pysyviin kustannuksiin tilaisuudessa tarjoilivat DNA:n Wattinen-älylämmityspalvelun sekä Turku Energian edustajat.

Vallitseva tilanne poiki uudenlaisen lämmitysenergiaan keskittyvän tapahtuman, johon osallistui yli sata taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajaa tai muuta edustajaa Turun talousalueelta.

– Vastaavanlaisia tilaisuuksia olemme yhteistyökumppaneidemme kanssa järjestäneet ympäri maan aikaisemminkin, mutta tällä kertaa poikkeuksellisesti suuntasimme tapahtuman suoraan taloyhtiöiden hallituksissa vaikuttaville henkilöille. Olemme olleet mukana muun muassa messuilla sekä Isännöintipäivillä, DNA:n Wattisen liiketoimintajohtaja Mikko Lietsalmi sanoo.

Watit haltuun -tilaisuuden osakseen saama kiinnostus kertoo omaa kieltään aiheen tärkeydestä.

– Tapahtuma keräsi salin täyteen, osallistujia oli toista sataa. Tulijoita olisi ollut paljon enemmän kuin saatiin mahtumaan mukaan, Lietsalmi jatkaa.

Mikko Lietsalmi Wattiselta alusti tilaisuudessa siitä, miten kodin lämpötila vaikuttaa terveyteen ja lompakkoon. Lämmitysenergian käytön suunnittelu ja tarkastelu on monella tapaa ajankohtaista kustannusten noususuuntaisesta kehityksestä johtuen.

– Talvelle annetut ennusteet energian hinnan noususta antavat asukkaille hyvän syyn tarkkailla energiankulutustaan. Älylämmityspalvelulla säädöt on mahdollista tehdä ennakoidusti ja huoneistokohtaisesti turhaa kulutusta välttäen. Samalla voidaan säästää taloyhtiöiden yleisten tilojen, kuten porraskäytävien ja sauna-/pukuhuonetilojen lämmityksestä, koska niitä ei ole tarpeen lämmittää samalla tavalla kuin asuntoja, Lietsalmi toteaa.

Turku Energiasta tiedotetaan, että maailmantilanne vaikuttaa kaukolämmön tuotannossa käytettävien polttoaineiden saatavuuteen ja hinnoitteluun.
Watit haltuun -tilaisuus järjestettiin 7. syyskuuta Logomossa seudun taloyhtiöiden hallitusten jäsenille, sillä energiankulutuksen seuranta on entistäkin tärkeämpää ja käyttäjät haluavat olla itse perillä oman toimintansa vaikutuksista. Kuva: Turku Energia.

Tulevan talven ennusteet luovat kaukolämmön hintaan korotuspaineita.

Energiatehokkuustoimien ohella tulee siis ehdottomasti kiinnittää huomiota energiaomavaraisuuteen. Nämä kaksi linkittyvät yhteen Turku Eeernergian konkreettisissa toimissa CO2-päästövapaan energian tuotannon eteen.  Uusiutuvien energialähteiden osuus on tänä päivänä noin 85 prosenttia kaukolämmön tuotannossa.

Kaukolämmön perustuotanto tuotetaan Turku Energian osakkuusyhtiön, Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n Naantalin voimalaitoksella, Kakolan lämpöpumppulaitoksella ja Orikedon biolämpökeskuksessa. Vesi- ja tuulivoiman osalta Turku Energialla on osakkuuksia ja sopimuksia Suomen lisäksi Norjassa.

Resurssi- ja energiatehokkuus ovat kaiken kaikkiaan hyviä asioita sekä ihmisten hyvinvoinnin että yhteisen ilmastomme näkökulmasta.

Ilmastoystävällisyys on tärkeä osa energiansäästötavoitteita, joissa pyritään vähentämään hukkalämpöä sekä siihen liittyviä vaikutuksia ympäristöllemme.
– Asumismukavuudesta ei tarvitse tinkiä energiankulutuksen hillitsemiseksi ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi, vaan päinvastoin. Kun lämpö ei pääse karkaamaan, energiaa säästyy ja asumismukavuus paranee, Mikko Lietsalmi DNA:n Wattisesta kiteyttää.

Turku Energian lisäksi Wattinen on tehnyt yhteistyötä paikallisesti myös muun muassa Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n (Vaso) kanssa. Hankkeen myötä viiteen Vason taloyhtiöön on asennettu Wattinen-älylämmitysjärjestelmät, joilla tavoitellaan energiakustannusten laskua ja asukastyytyväisyyden parannusta.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

• DNA:n Wattinen on kerrostaloyhtiöille suunnattu älykäs lämmityksensäätäjä.
• Wattisen avulla voi asettaa ja ajastaa kodin jokaisen huoneen lämpötilan sopivaksi.
• Traficomin Tietoturvamerkin saaneella, langatonta IoT-tiedonsiirtoa käyttävällä Wattisella on sertifioinnissa todettu riittävä tietoturvan taso.
• Wattinen on optimoitu taloyhtiöihin, joissa on useampia asuntoja. Älylämmitysjärjestelmän käyttöönoton edellytyksenä on vesikiertoinen patterilämmitys.
• Mikäli Wattisen ja Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n pilottihankkeiden tavoitteet täyttyvät suunnitelmien mukaan, voidaan älyjärjestelmien kattavuutta kasvattaa taloyhtiöissä tulevaisuudessa.
• Turun seudulla kaukolämmön tuotantoon on tehty viime vuosina sekä Turku Energian että Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n toimesta merkittäviä investointeja, joiden avulla voidaan lähivuosien aikana siirtyä fossiilisista polttoaineista lähes kokonaan uusiutuvilla energiantuotantomuodoilla tuotettuun kaukolämpöön.