Yhteisöllisyys ja tulevaisuuteen katsova toiminta toivat Askaisiin vuoden kylä 2022 -tittelin

Varsinais-Suomen kyläpäivän yhteydessä Nousiaisten Valpperissa julkistettiin Maskun Askainen Varsinais-Suomen vuoden kyläksi 2022. Maskun Niemenkulman kylä huomioitiin sen sijaan erityispalkinnolla. Palkintoja vastaanottamassa olivat Erika Kivirinta, Päivi Adamczak ja Nella Adamczak Askaisista sekä Johanna Salenius ja Kari Marku Niemenkulmalta. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Maskun Askainen valittiin Varsinais-Suomen vuoden kyläksi. Erityispalkinto meni niin ikään Maskuun, Niemenkulman aktiivisille toimijoille, jotka ovat tehneet kaikkensa vanhan koulunsa säilyttämiseksi.

MASKU. Maskussa on moninkertaisesti syytä juhlaan, nimittäin kunnan 790-vuotisjuhlien lisäksi Varsinais-Suomen vuoden kylä valinta osui tällä kertaa Askaisiin. Lisäksi Maskun Niemenkulmaa sekä Pöytyän Heikinsuota huomioitiin erityismaininnalla.

Vajaan 1 000 asukkaan Askaisten kylä on tänä päivänä entistä kuntaa pienempi, sillä vuonna 2009 Maskuun liitetyn Askaisten Livonsaaren ja Lempisaaren alueet siirtyivät sittemmin osaksi Naantalin kaupunkia.

Ilon päivä 13.8.: Askaisten valinnasta Varsinais-Suomen vuoden kyläksi 2022 kuulutettiin Kurkkumarkkinoilla heti kun kilpailun voittaja oli selvillä. Nousiaisten Valpperissa järjestetystä kylätoimintapäivästä Askaisten kyläyhdistys ry:n edustajat Erika Kivirinta ja Päivi Adamczak siirtyivät suoraan Askaisten Holvin tupaantuliaisjuhliin juhlistamaan voittoa koko kylän kanssa. Kuva: Ragip Önsoy.

Vuoden kylä -pystin 13.8. vastaanottaneet Askaisten kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Erika Kivirinta ja sihteeri Päivi Adamczak sanovat, että Askaisissa puhalletaan yhteen hiileen.

– Vaikka kilpailuhakemus lähti loppujen lopuksi kyläyhdistyksen näppäimistön kautta, niin kaikki paikalliset yhdistykset ja toimijat ovat olleet tässä vahvasti mukana. Kyllä se, millaiseksi Askainen on kehittynyt, on nimenomaan useampien toimijoiden pitkäjänteisen yhteistyön tulosta, Kivirinta toteaa.

– Meillä on paljon perinteisiä tapahtumia, kuten esimerkiksi tälle palkitsemispäivälle osuneet Kurkkumarkkinat. Yhdessä pidämme huolta tienvarsien siisteydestä sekä kylätorista, eli Marskin torista, jossa vietetään ensi vuonna muiden tapahtumien lisäksi isosti kylätoimintapäivää, Adamczak ja Kivirinta jatkavat.

Kaikkien yhteiseksi olohuoneeksi Adamczak ja Kiviranta kuvailevat keväällä kyläkeskustaan avattua Askaisten Holvia.

– Muutaman kuukauden Askainen ehti olla ilman kauppaa, kun Askaisten Ritaritupa lopetti alkuvuodesta toimintansa. Onneksi paikallinen yrittäjäpariskunta Sanna ja Rami Käkönen herättivät kauppa- ja kahvilapalvelun paikalla uudelleen eloon Askaisten Holvin myötä, he lisäävät.

Viime vuonna Varsinais-Suomen kyläksi nimetty Nousiaisten Valpperi isännöi lauantaina 13. elokuuta Varsinais-Suomen kylätoimintapäivää. Perinteiseen tapaan kylätoimintapäivän ohjelmaan kuului Vuoden kylän julkistaminen kyläasiamies Tauno Linkorannan toimesta.

Linkoranta edustaa Varsinais-Suomen Kylät ry:tä, joka on vastannut kilpailun järjestämisestä vuodesta 2002 alkaen. Tänä vuonna yhdistys organisoi järjestyksessään 20. teemallisen Vuoden kylä -kilpailun.

Varsinais-Suomen kyläasiamiehenä toimivan Tauno Linkorannan mukaan raati tarkastelee kilpailevia kyliä kokonaisuutena vuosittain vaihtuvan teeman kautta.

– Olemme siitä onnellisessa asemassa, että kilpailuumme on yleensä aina hakijoita, vuosittain suunnilleen 4–13 kappaletta. Tänä vuonna kilpailuun ilmoittautuneita kyliä oli kuusi, joista raatimme päätyi tutustumaan kolmeen. Totesimme kaikki kolme sellaisiksi, että ne on syytä tavalla tai toisella huomioida, Linkoranta kertoo.
– Vuosittain haussa on kylä, joka on kunnostautunut ajankohtaisessa teemassa, jonka haluamme nostaa esille. Teemana tämän vuoden kilpailussa oli Kylä tulevaisuutensa tekijänä. Ajatuksemme oli, että pistämme kilpailevat kylät miettimään, miten he ovat ottaneet tulevaisuuden huomioon kylän toiminnassa, Linkoranta lisää.

Maskun Askaisissa asukkaat ja yhdistykset ovat aktiivisesti kehittämässä monia erityisesti matkailuun liittyviä palveluja yhdessä yrittäjien ja Museoviraston kanssa. Keskeiset matkailuvaltit ovat Louhisaaren kartano ja pyöräilijöitä vetävä Saariston rengastie.

Vetovoiman ohella Askaisissa on panostettu erinomaisesti pitovoimaan eli asukkaiden juurruttamiseen. Tässä olennaisessa osassa on aktiivinen tiedottaminen paitsi somen, myös muun muassa askainen.fi -sivuston ja Askastelaine-kylälehden kautta.

Erityismaininnan perusteluissa korostuu pitkä historia Maskun Niemenkulman vanhan koulun säilyttämisessä kylän keskeisenä toimintakeskuksena. Vuonna 1967 lakkautetun koulun tilaa käyttävät aktiivisesti monet yhdistykset ja muut toimijat. Viime vuonna sen pihapiiriin rakennettiin kuntoportaat. Luonnon keskellä sijaitsevalla kylälle antaa erityispiirteen sijainti meren rannalla. Maisemat ovat hyvin vaihtelevia ja kylällä sijaitsee tunnettu Härmälän rotko.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Aikaisempien vuosien Varsinais-Suomen vuoden kylä -palkinnot ovat saaneet Nousiaisten Valpperi (2021), Salon Hajala (2020), Kemiönsaaren Västanfjärd (2019), Salon Märynummi (2018), Loimaan Virttaa (2017), Taalintehtaan Dalsbruk (2016), Uudenkaupungin Pyhämaan Luoto (2015), Mynämäen Asemanseutu (2014), Sauvon Karuna (2013), Naantalin Livonsaari (2012), Pöytyän Uusikartano (2011), Salon Teijon alue (2010), Someron Häntälä (2009), Yläneen Tourula-Keihäskoski (2008), Taivassalon Vehas (2007), Someron Kultela (2006), Laitilan Untamala (2005), Loimaan Niinijoki (2004), Kiskon Aijala-Kaukuri (2003) ja Loimaan Haara-Onkijoki (2002).