Taiteiden yö tuo esiin turkulaisen kulttuurikentän monipuolisuutta

Vuonna 2019 Turun Taiteiden yössä kävijät pääsivät soittamaan eri puolille kaupunkia sijoiteltuja pianoja.

Torstaina 11.8. järjestettävässä Turun Taiteiden yössä paikalliset taidealan toimijat järjestävät monipuolista ohjelmaa, josta voi nauttia niin ulkona kuin sisätiloissakin. 

TURKU. Turun Taiteiden yötä vietetään torstaina 11. elokuuta ympäri kaupunkia. Jo 33:tta kertaa järjestettävä tapahtuma toimii oivallisesti vuodesta toiseen paikallisen kulttuurikentän esiinmarssina. Taiteiden yö koostuu tuttuun tapaan monipuolisesta ohjelmasta; avoimista ovista, tanssi-, sirkus- ja musiikkiesityksistä sekä taidenäyttelyistä.

Kaupungin syntysijoilla, Vanhalla Suurtorilla vietetään alueen toimijoiden yhteistuumin toteuttamaa Brinkkalan Taiteiden yötä. Suurtorilla ohjelmaa järjestävät Uuden muotoilun yhdistys, Turkuseura, Turun Kamerat ja Viro-keskus. Turun Taidehallilla on esillä Turun Taiteilijaseuran 98. vuosinäyttely.

Turkuseura toteuttaa Suurtorilla maailmanhistorian ensimmäisen Turku-muistipeliturnauksen klo 18–20. Turnaukseen osallistuneiden kesken arvotaan palkintoja. Turkuseuralla on myös ohjelmaa Rettiginrinteen tapahtumamatolla.

Tapahtumamatot ovat maahan värikkäin tunnistein teipattuja alueita, joita kaupunkilaiset, yritykset ja yhteisöt voivat varata käyttöönsä. Tapahtumamattoja on Rettiginrinteen lisäksi Puutorilla tai Kristiinankadun kesäkadulla.

Viro-keskus tarjoilee musiikkia, tanssia ja sirkusta Vanhalla Suurtorilla. Uuden muotoilun yhdistys toteuttaa muotoiluteemaisen illallisen ja esillä on Turun Kameroiden SININEN-valokuvanäyttely.

Brinkkalan sisäpihalla esitetään Kirjakahvilan ja Kinokoplan perinteinen säestetty mykkäelokuvanäytös, jossa nähdään tällä kertaa ukrainalaisen Oleksandr Dovženkon ohjaama Maa (Земля, 1930). Pihalla on esillä myös Outolinnun Työhuoneen Nurkista pois -galleriaseinä. Viro-keskuksen tiloissa on näyttely. 

Seikkailupuiston 40-vuotisjuhlanäyttely Salaperäiset surisijat johdattaa Brinkkalan galleriassa vierailevat fantasiamaailmaan kohtaamaan uudenlaisia, hämmästyttäviä pienempiä ja isompia pörriäisiä.

Taiteen Talon näyttelyt ovat Taiteiden yön kunniaksi auki normaalia pidemmällä aukioloajalla kello 11–22. Ravintola Teinin & Löydön terassilla esiintyy kello  21.30–23 Järvisen Korjaamo. Tapahtumien lisäksi alueen putiikit ovat avoinna, esimerkiksi Turkuseuran Föripuoti on avoinna kello 11–21. 

Menneiden vuosien tapaan paikalliset teatterit ovat näyttävästi mukana Taiteiden yössä muun muassa avoimilla ovilla ja harjoituksilla, joihin osa teattereista vaatii ennakkoilmoittautumisen.

Kuninkaantien muusikoiden koordinoima tapahtuma alkaa aamukahdeksalta ja loppuu seuraavan vuorokauden puolella noin kahdelta yöllä. Turun Taiteiden yön nettisivustolle on julkaistu kaikki tapahtumat, jotka on ilmoitettu 28.7. mennessä.

Katariina Mäkinen-Önsoy