Ruskon pääkirjaston tilanne säilyy avoimena – mahdollisesti edessä muutto väistötiloihin

Kirjoja voi lainata Ruskolla ainoastaan Vahdon lähikirjastosta. Kuvituskuva Seutusanomien kuva-arkistosta.

Lisäinfoa kirjaston tulevaisuudesta saataneen syksyllä.

RUSKO.

Ruskon pääkirjasto on edelleen suljettuna. Kunta laittoi ovet säppiin viime joulukuussa sisäilmaongelmien vuoksi eikä tilanteeseen ole löytynyt vielä ratkaisua. Ruskon hyvinvointijohtaja Mikko Hulkkonen kertoo, että pääkirjaston kiinteistöä koskevat selvitykset ovat kesken.

Kiinteistö ei ole kunnan vaan taloyhtiö vastaa sen hallinnoinnista. Uskoisin, että keskustelut liittyvät kiinteistön kohtaloon ja siihen, että voidaanko kirjastotoimintaa siellä jatkaa, Hulkkonen sanoo.

Ruskon kunta on myös selvittänyt mahdollisia väistötiloja pääkirjastolle kevään aikana. Ratkaisua on etsitty ensisijaisesti kunnan omista kiinteistöistä, joista esiin ovat nousseet vanha nuorisotalo, vanha apteekin tila ja Ruskotalon juhlasali. Myös erillistä konttiväistötilaa on pohdittu. Hulkkosen mukaan kuitenkin viimeisin ehdotus kirjaston väistötiloille on löytynyt kunnantalosta.

– Valtuustosalin tilaa mietitään tällä hetkellä. Sen osalta on kuitenkin sisäilmaselvitykset kesken eikä tuloksia ole vielä tullut.

Pääkirjaston ollessa suljettuna Ruskon kirjastopalvelut löytyvät Vahdon lähikirjastosta. Tilanteen takia kunta on laajentanut lähikirjaston aukioloaikoja ja lisännyt jalkautuvaa toimintaa. Keväällä myös Turun kirjastoauto kävi lauantaisin Ruskon keskustassa.

– Tilanne on jatkunut valitettavan pitkään, mutta onneksi olemme pystyneet Vahdon lähikirjaston kautta kirjastopalveluja pyörittämään. Kirjastoauto ei enää kesän aikana ole ajanut Ruskolle, ja nyt odotellaan ratkaisua pääkirjaston kiinteistön osalta.

Hulkkosen mukaan ruskolaiset ovat suhtautuneet pääkirjaston tilanteeseen ymmärtäväisesti.

– Kirjastopalveluja ja niiden palautumista Ruskolle toivotaan kovasti. Enimmäkseen on tullut kyselyä esimerkiksi aikataulusta, hän kertoo.

Tällä hetkellä on vaikea arvioida, milloin pääkirjaston ovet aukeavat jälleen Ruskon keskustassa. Koko kunnan kiinteistöasiat ovat esillä muun muassa valtuustoseminaarissa elokuun loppupuolella, jolloin kirjaston tilanteeseen voidaan saada linjauksia Hulkkosen mukaan.

– Koska neuvottelut ja tietyt selvitykset ovat kesken, niin uskoisin, että alkusyksyllä saadaan lisävalaistusta asiaan. Oli kiinteistöjen osalta tilanne mikä tahansa, niin toki kirjastopalveluja turvataan mahdollisimman hyvin. Iso osa niistä toimii myös verkossa ja se on hyvä muistaa. Kyllä tässä odotellaan ratkaisuja yhtälailla kuin kaikki muutkin.

Liisa Kallio