Paimion parantolassa Arkkitehtuuri-konsertti

Alvar Aallon suunnittelema Paimion parantola valmistui vuonna 1933. Parantolarakennuksen ympärillä on myös useita muita Aallon suunnittelemia rakennuksia, esimerkiksi Preitilän päiväkotina toimina vanha ylilääkärin asunto. Kuva: Ragip Önsoy.

Turun musiikkijuhlat tuo musiikin ilosanomaa Paimion parantolan Metsäsaliin 12. elokuuta. Seuraavana maanantaina alkavalla festivaalilla saadaan nauttia myös muun muassa kotikonserteista sekä maksuttomasta yhteistyökonsertista Taiteen talon kanssa.

MUSIIKKI. Turun musiikkijuhlat ottaa varaslähdön tämänvuotiseen festivaaliin viemällä Arkkitehtuuri-teemaisen konsertin Paimion parantolaan perjantaina 12. elokuuta. Konsertissa esiintyy kansainvälisesti menestynyt pianisti Paavali Jumppanen.

Jumppanen on yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista. Hän heittäytyy mielellään suurten teoskokonaisuuksien esittämiseen. Kuluvalla kaudella Jumppanen konsertoi kotimaan lisäksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa sekä eri puolilla Eurooppaa. Hän vierailee säännöllisesti merkittävimpien suomalaisorkesterien solistina ja on esiintynyt useiden maineikkaiden eurooppalaisorkestereiden kanssa. Näistä mainittakoon BBC-Symphony Orchestra sekä Oslon filharmonikot.

Maamme vanhin yhtäjaksoisesti toiminut musiikkifestivaali Turun musiikkijuhlat näkyy siis myös Turun rajojen ulkopuolella.

15.–28. elokuuta järjestettävää tapahtumaa edeltää Arkkitehtuuri-konsertti arkkitehti- ja muotoilijapariskunta Alvar ja Aino Aallon uran läpimurtona pidetyssä Paimion parantolassa.

– Paimion parantola on upea paikka. Olemme hyvin iloisia mahdollisuudesta järjestää parantolan tiloissa konsertti. Konsertin yhteydessä on mahdollisuus tutustua upeaan arkkitehtuuriin ja siellä järjestettäviin näyttelyihin ja ylipäänsä nauttia miljööstä. Tulemme varmasti järjestämään muitakin konsertteja parantolassa tulevina vuosina, toteaa Turun musiikkijuhlasäätiön toimitusjohtaja Liisa Ketomäki tiedotteessa.

– Turun kaupunki on yksi Paimion parantolasäätiön perustajista. Tämän ohella kaikki Aalto-huonekalut valmistetaan yhä Littoisten tehtaalla, jossa ne on valmistettu vuodesta 1935 eli Artekin perustamisesta lähtien. Tästä on samoin ilo kertoa kansainvälisesti. Toiveemme on voida järjestää konsertteja ja muita tapahtumia Paimion parantolan kanssa myös tulevina vuosina tämän ensimmäisen historiallisen kesän jälkeen, sanoo Ketomäki.

Turun musiikkijuhlien yhteistyökonsertit järjestetään 16. ja 27. elokuuta.

Varsinaiseen festivaaliohjelmaan kuuluvan ensimmäisen yhteistyökonsertin tapahtumapaikkana toimii Sibelius-museo. Tästä lähtien Musiikkijuhlat tulee säännöllisesti järjestämään konsertteja Sibelius-museossa.

Musiikkijuhlien yhteistyökonsertteihin kuuluu myös Turun Taiteen talon kanssa koottu kokonaisuus festivaalin viimeistä edeltävänä päivänä 27.8. kello 17, jossa nähdään Niklas Winterin ja Lorenzo Cominolin The Lighthouse. Taiteen talon ja Turun musiikkijuhlien yhteistyökonserttiin on vapaa pääsy.

Niklas Winterin ja Lorenzo Cominolin ainutlaatuiseen konserttiin yhdistetään myös taiteilija Mikko Paakkolan Valotalo-näyttely. Paakkola on suunnitellut Winterin ja Cominolin LP-levyn kannen. Konserttivierailla on konsertin lisäksi mahdollisuus käydä Mikko Paakkalan maalausnäyttelyssä ja kuulla teosten synnystä ja tarinoista niiden takana. Paakkola myös kertoo konsertin lomassa, miten levynkansi syntyi.

– Näyttely on kunnianosoitus vähän kaikelle. On taidetta, taloa, musiikkia ja muusikoita. Tutustuin Niklas Winteriin ja hänen musisointiinsa Varsinais-Suomen taidetoimikunnan kautta. Läänintaiteilijamme Ilkka Rantamäki esitteli minulle Niklaksen ja Niklaksen musiikin. Olin myyty. Viime vuonna minusta tuli levynkansitaiteilija hänen ja italialaisen Lorenzo Cominolin LP:lle. Äärettömyyteen tähtäävä maisema sointuu levyn haikean merelliseen tunnelmaan, Mikko Paakkola kertoo.

Kotikonsertit ovat kuuluneet Turun musiikkijuhlien ohjelmistoon jo vuosien ajan.

Tämänvuotisista kotikonserteista ensimmäinen sijoittuu Raisioon, Aino ja Jarkko Ruoholan kotiin. Konserttisarjan päättää tämän hetken tunnetuimpiin suomalaisiin muotoilijapariskuntiin kuuluvan Saanan ja Ollin kotikonsertit Turussa.

– Kotikonsertit kiinnostavat asukkaidensa, miljöön, esiintyjien ja ohjelmiston ansiosta joka vuosi todella paljon. Etsimme koko ajan uusia paikkoja tuoda taidetta ja musiikkia yleisölle ja otamme myös mielellään vastaan ideoita kiinnostavista paikoista, joissa tällaiset ainutlaatuiset kohtaamiset olisivat mahdollisia, kertoo Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäki.

Turun Soitannollisen Seuran vuonna 1960 perustama kaupunkifestivaali tarjoaa yleisölleen korkeatasoista musiikkia, muun muassa suuria orkesterikonsertteja, kamarimusiikkia, resitaaleja, jazzia, ulkoilmatapahtumia ja konsertteja lapsille. Juhlilla käy vuosittain niin kotimaisia kuin ulkomaisia huippuartisteja.

Taiteellisena johtajana Turun musiikkijuhlilla toimii kapellimestari ja sellisti Klaus Mäkelä. Aikaisempia taiteellisia johtajia ovat olleet Ville Matvejeff, Topi Lehtipuu, Olli Mustonen ja Martti Rousi.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Juttua on muokattu 22.8. kello 16.06 tarkentamalla
Aalto-huonekalujen valmistuspaikaksi merkityn Littoisten sijaintia.