Evakon kyynel -musikaalikiertue huipentuu Paimioon

Evakon kyynel kertoo koskettavasti evakkomatkasta lasten silmin. Kuva: Musical Crew MODE.

Karjalasta Varsinais-Suomeen vuonna 1944 matkanneen perheen fiktiivisen tarinan kertova musiikkinäytelmä tekee paluun Paimion kesäteatterin museomäelle. Historiaa henkivän Evakon kyynel -esityksen näytöksiä järjestetään vielä 19.–20. elokuuta.

TEATTERI. Musical crew MODEn Evakon kyynel -esitys vierailee parhaillaan Paimiossa. Vierailuesityksen ensimmäinen näytös Paimion kesäteatterissa, museomäellä oli 14.8., ja kaksi seuraavaa ensi viikonloppuna 19.–20. elokuuta. Riipaisevan ajankohtaista näytelmää on esitetty täysille katsomoille myös Järvenpäässä, Kangasalla, Raisiossa, Salossa ja Turussa.

Evakon kyynel on koskettava musiikkinäytelmä karjalaisperheen matkasta Johanneksesta Paimioon, Varsinais-Suomeen jatkosodan aikana vuonna 1944. Erityisen fiktiivisestä näytelmästä tekee se, että tarina kerrotaan lasten ja nuorten näkökulmasta: Heidän ihmissuhteistaan, kokemuksistaan sekä elämän vaikeista käännekohdista, joita karjalaiset kohtasivat matkansa varrella sekä päätepysäkillä sopeutuessaan yhteiseloon varsinaissuomalaisten kanssa.

Hävityksen ja menetysten keskellä korostuu kuitenkin lasten uskomaton taito löytää hetkestä kauneus ja kyky katsoa eteenpäin. Tarina kietoutuu evakkoperheen lasten ympärille, jotka kukin kertovat omaa tarinaansa, niiden sulautuessa suureksi musikaalikokonaisuudeksi. Näytelmässä päästään kokemaan monenlaisia tunteita surusta onnen kyyneliin. Evakon kyynel -musikaalissa on mukana 30 näyttelijää, ikähaarukalta 5-vuotiaasta vaariin.

Näytelmän käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaavat paimiolaiset Martta Entonen ja Esteri Seppälä. Musiikin on säveltänyt sekä sovittanut kaarinalainen Petra Myllyperkiö. Alun perin nuoret vaikuttivat Nauristeatterissa, joka esitti Evakon kyynel -musikaalin ensimmäistä kertaa syksyllä 2019 Paimion kesäteatterissa.

Evakon kyynel -musiikkinäytelmän tuottaa Entosen, Seppälän ja Myllyperkiön pyörittämä yhdistys, Musical Crew MODE. Lippuja Paimion esityksiin voi varata suoraan Musical Crew MODElta. Mikäli lippuja on vielä jäljellä, niitä voi myös ostaa käteisellä ovelta tunti ennen esityksen alkua.

Turun Seutusanomat