43. Kustavin lohimarkkinat vetivät runsaasti väkeä saariston kuningaskuntaan

Kirsi Keravuori valittiin vuoden kesäkustavilaiseksi

Vuoden kesäkustavilaisen arvonimen sai ansaitusti Kirsi Keravuori. Hänet palkitsivat Lions Club Kustavin edustajat Vesa Liukkonen ja Sami Latokartano yhdessä Kustavin uuden kunnanjohtajan Rauno Peltolan kanssa. Oikealla tilaisuuden juontanut Markku Heikkilä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Lions Club Kustavin järjestämillä lohimarkkinoilla kalaherkkua oli tarjolla monessa muodossa; graavattuna, paistettuna ja loimutettuna, sekä pitsan tai leivän päällä ja keittona. Ohjelmassa oli muun muassa musiikkia, arvonta sekä perinteinen vuoden kesäkustavilaisen palkitseminen.

KUSTAVI. Aurinko helli 6. elokuuta pidettyjä Kustavin lohimarkkinoita, eivätkä tuulenpuuskatkaan haitanneet saaristoilmastoon varustautuneita markkinamyyjiä ja -kävijöitä. Aamusta pitkälle iltapäivän puolelle väkeä lipui runsain mitoin Kivimaan koulun ja kunnanviraston välille, jossa tapahtuma perinteiseen tapaan järjestettiin kahden vuoden tauon jälkeen.

Lions Club Kustavilla on pitkät perinteet tapahtuman järjestämisessä, sillä kyseessä olivat jo 43. Lohimarkkinat Kustavissa. Koronapandemian mukanaan tuomat rajoitukset ja tilaisuuksien perumiset ovat vaikuttaneet monin tavoin; osa ihmisistä ehkä vielä arastelee väkijoukkoja, mutta toisaalta monella on jo kova ikävä toisten pariin ja tapahtumiin.

LC Kustavi jakoi yhdessä Kustavin kunnan kanssa Vuoden kesäkustavilainen -huomionosoituksen 14:ttä kertaa. Tällä kertaa kesäkustavilaisen arvonimi myönnettiin FT, VTM Kirsi Keravuorelle. Keravuori on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran tiedekustantamon johtaja, joka on ollut aktiivisesti mukana Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla.
– Olen viidennen polven kesäkustavilainen. Kesäkustavilaisuus merkitsee minulle juuria ja kuulumista, sillä minulla on ollut täällä valtavasti sukua, heitäkin, jotka ovat asuneet ympärivuotisesti vielä 1800-luvun lopulla. Sen jälkeen olemme viettäneet kesiämme täällä, Keravuori kertoo.

Merihistoriaan ja biografiaan perehtynyt Keravuori on tutkimuksillaan ja julkaisuillaan tuonut esiin mielenkiintoisella tavalla saariston arkea, työtä ja elämäntapaa. Hän on ammentanut tietoa tavallisista ihmisistä heidän käymänsä kirjeenvaihdon perusteella.
– Minua sitoo tänne myös tutkimustyöni. Olen tehnyt Turun yliopistossa väitöskirjan 1800-luvun kustavilaisista, tavallisista koulua käymättömistä ihmisistä, jotka ovat kirjoittaneet kirjeitä siitä, mitä he ovat ajatelleet omasta elämästään Kustavissa, Keravuori sanoo.
– Täällä kulkiessani näen ihmisissä ja rakennuksissa monta ajallista kerrosta, täällä on menneisyys aina jollain tavalla hyvin luontevasti läsnä, lisää Keravuori.

Kirsi Keravuoren mukaan kesäkustavilaisuus on aina vähän irrallaan todellisuudesta: Kun on kesät Kustavissa, ei voi nähdä sitä, minkälaista talvikustavilaisuus on ympärivuotisen asukkaan näkövinkkelistä.
– Siksi minulle on todella tärkeää se, että olen saanut olla mukana järjestämässä Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikkoja. Kymmenen vuotta sitten olin täällä yhtenä joulukuisena sunnuntaina, ja päätin mennä kunnantalolle katsomaan, mitä Kilpi-viikkojen vuosikokouksessa tehdään. Minut otettiin lämpimästi vastaan ja tempaistiin heti mukaan toimintaan, mistä olen todella iloinen, kiittelee Keravuori.
– Kilpi-viikolla toimiminen on ollut varmasti Kustavi-elämäni tärkeimpiä päätöksiä. Se on ollut etuoikeus ja ilo tehdä kustavilaisten kanssa yhteistyötä, ja nähdä miten täällä asioita hoidetaan. Siinä olen saanut aivan uuden näkökulman Kustaviin, pohtii Keravuori.

Keravuoren mukaan Kilpi-festivaali on se, mistä Kustavi erityisesti kulttuurikentällä tunnetaan. Hän kuvaileekin Kustavia kokoaan suuremmaksi juuri nimenomaan kulttuurin saralla.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Aurinkoa, tuulta, puheensorinaa, rentoa meininkiä ja kalaherkkuja – niistä ovat lohimarkkinat tehty. Kuva: Ragip Önsoy.