Askaisten työväentalo täytti 70 vuotta

Askaisten työväentaloa vuokrataan nykyisin esimerkiksi juhliin. Kuva: Maskun Vasemmistoliitto.

MASKU.

Askaisten työväentalo on seissyt nykyisellä paikallaan 70 vuotta. Veräjäntiellä sijaitseva työväentalo ei ole ensimmäinen Askaisissa, sillä sen edeltäjä sijaitsi muutaman kilometrin Askaisten keskustasta Lemuun päin. Pöytäkirjoista on selvinnyt, että esimerkiksi vanhan talon lamput kuljettiin uuteen kiinteistöön.

Alkuaikoina Askaisten työväentaloa olivat rakentamassa SKP:n osasto, urheiluseura Askaisten Visa, Demokraattiset naiset sekä työväenyhdistys Pylväs, joka tunnetaan nykyisen Maskun Vasemmistoliitto ry:nä. Avajaisjuhlaa vietettiin 20. joulukuuta vuonna 1952. Siellä kuultiin puheita ja nähtiin esimerkiksi voimisteluesitys.

Työväentalon pöytäkirjat kertovat erilaisista vaiheista. Esimerkiksi 1970-luvun alussa työväentalon keittiö ja ravintolahuone kunnostettiin vuokra-asunnoksi. Kuitenkin vuonna 1976 yhdistykset halusivat tilat takaisin omaan käyttöönsä salin ja eteisen kunnostuksen jälkeen. Vuokrattu huone oli kuitenkin kärsinyt, sillä vuokraaja oli käyttänyt huoneistoa koiratarhana. Häädössä pyydettiin apua kansanedustaja Arto Merisaarelta.

Vuonna 1995 työväenyhditys Pylväs ehdotti, että talon johtokunta lopetetaan ja tilit siirretään yhdistyksen omiin tileihin. Peruskorjauksen työväentalo kävi läpi vuosina 1998–2003.

Nykypäivänä Askaisten työväentaloa on mahdollista vuokrata erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin. Se pitää sisällään muun muassa salin, näyttämön ja keittiötilat. Sisälle mahtuu noin 200 ihmistä. Yhdistyksen jäsenen Heli Aaltosen mukaan talolla pelataan esimerkiksi bingoa kerran viikossa. Kyseessä on suosittu tilaisuus, sillä väkeä saapuu 60–70 henkilöä kerrallaan.

Viimeisin muutos työväentalolla on uunituore luiska, joka paransi tilan esteettömyyttä huomattavasti.

– Seuraavaksi vuorossa on toisen vessan remontointi, sillä siitä muokataan inva-vessa. Lisäksi talo maalataan ulkoa uudestaan, Aaltonen kertoo.

Liisa Kallio