Viekkaat vieraslajit -luento Kustavissa

Luonnonsuojeluliiton torjuntatiimit aloittavat jättiputkien seuranta- ja torjuntatyöt keväisin yhteistyökuntiensa alueella. Kuva: Mikaela Mäkilä / SLL VieKas LIFE.

Luonnonsuojeluliitto toivoo hyvin alkaneen jättiputken torjunnan jatkuvan yksityismailla ja kuntien kohteilla myös hankkeen päättymisen jälkeen.

KUSTAVI. Kustavin Martat ry järjestää Kustavi-salissa Viekkaat vieraslajit -luennon 16. kesäkuuta kello 18–19. Luennoitsijana toimii Juuni Pentikäinen, puutarhaneuvonnan harjoittelija, VieKas LIFE, Marttaliitto ry:stä.

Suomen luonnonsuojeluliiton VieKas LIFE -hanke perehdyttää suomalaiset haitallisiin vieraslajeihin ja niiden aiheuttamiin haittoihin hankkeen esimerkkilajien jättipalsamin, jättiputkien ja keltamajavankaalin avulla.

Suomen luonnonsuojeluliiton vieraslajiaiheinen näyttely on kiertänyt Varsinais-Suomen kirjastoja keväällä. Tämä kuva on Naantalin kirjastosta, jossa näyttelyyn voi tutustua 21. kesäkuuta asti. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Haitallisiin vieraskasvilajeihin lukeutuvaa jättiputkea on Varsinais-Suomessa torjuttu Suomen luonnonsuojeluliiton 12:n yhteistyökunnan alueella vuodesta 2019 lähtien – nyt alkamassa on toiseksi viimeinen torjuntakausi.

Yhteistyössä mukana olevat kunnat ovat Aura, Koski TL, Laitila, Lieto, Loimaa, Marttila, Masku, Mynämäki, Naantali, Paimio, Pöytyä ja Raisio. Tiimit tekevät torjuntaa sekä kuntien että yksityisten maanomistajien omistamilla maa-alueilla.

On mahdollista, että osalla torjuntakohteista jättiputkia kasvaa myös sen jälkeen, kun Luonnonsuojeluliiton nykyinen vieraslajihanke päättyy vuoden 2023 lopussa.

– Toivomme, että mahdollisimman monen kohteen maanomistaja sitoutuu seuraamaan ja tarvittaessa jatkamaan hyvään vauhtiin päässyttä torjuntatyötä myös hankkeen jälkeen – lopulta haitallisten vieraslajien hävittäminen on maanomistajan velvollisuus, toteaa hankekoordinaattori Titta Vikstedt tiedotteessa.

Jättiputkien torjuntatyö on osa EU LIFE -rahoitteista VieKas LIFE -hanketta (2018–2023), jonka avulla Suomen luonnonsuojeluliitto yhdessä hankekumppaneidensa kanssa lisää kansalaisten vieraslajitietoisuutta sekä torjuu kolmea Suomen luonnolle haitallista vieraslajia: jättiputkia, jättipalsamia sekä keltamajavankaalia.

Seutusanomat Vakka