Uusi kaupunkilainen -näyttely kokoaa yhteen Uudenkaupungin inspiroimia maalauksia ja valokuvia

Näyttelyssä on esillä maalauksia ja valokuvia. Kuvassa Hanna Laurikon teos Kevätilta.

NÄYTTELYT.

Uudenkaupungin Kulttuurikeskus Crusellissa Liljelund-hallissa on esillä valokuvaaja Jari Laurikon ja hänen puolisonsa, graafikko-kuvittaja Hanna Laurikon Uusi kaupunkilainen -näyttely. Se koostuu noin 60 teoksesta, joihin kuuluu Jarin ottamia valokuvia ja Hannan maalaamia akvarelli- ja akryylimaalauksia.

– Näyttelyn aiheet ovat arkisia. Kyseessä on kuitenkin kesänäyttely, joten halusimme tuoda sinne kesäfiiliksen ilman suurempaa tarvetta tulkinnoille. Siellä saa nauttia väreistä ja tunnelmasta, jotka on tehty rennolla kesämielellä, Hanna kuvailee.

Kuten näyttelyn nimikin kertoo, juuri Uusikaupunki on antanut inspiraatiota Laurikoille. He muuttivat kaupunkiin viime lokakuussa ja kehumista riittää: hyvät palvelut ja niiden toimivuus, meren läheisyys ja kaunis ympäristö ovat hurmanneet Laurikot.

– Lapsemme ovat jo aikuisia ja meillä on nyt aikaa. Minä halusin muuttaa Lappeenrantaan ja Jari pohjoiseen, joten teimme kompromissin ja muutimme Uuteenkaupunkiin. Sen sijainti on täydellinen, ja täällä asuu todella ystävällisiä ihmisiä, Hanna kertoo.

– Täältä on myös lyhyempi matka omien, iäkkäiden vanhempien luokse. Uudessakaupungissa kaikki on lähempänä ja suorastaan tarjottimella, Jari jatkaa.

Uusi kaupunkilainen -näyttely ei ole Laurikoiden ensimmäinen yhteisnäyttely: edellisestä on kuitenkin kulunut jo aikaa, sillä se pidettiin Turussa vuonna 1999. Pariskunnan mukaan on kuitenkin ollut mukavaa luoda heinäkuun näyttelyä yhdessä.

– Molemmilla on oma näkemyksensä omista töistä, ja annamme toisillemme työrauhan. Kuitenkin kommentoimme myös toistemme valintoja. Se auttaa myös avaamaan omia silmiä sille, että jokin tietty juttu voisi toimia paremmin. Sellaista työskentelymme on aina ollut, Hanna kuvailee.

– Välillä keskustellaan kipakastikin, Jari sanoo.

Taiteilijoille on tärkeää saada teokset esille Liljelund-halliin niin, että ne luovat visuaalisen kokonaisuuden, jota on ilo katsella. Itse tila on luonut siihen haastetta.

– Halli on iso ja polveileva. Työt eivät saa olla esillä liian ahtaasti mutteivät myöskään hölskyvästi. Haluaisimme, että ne antaisivat kevyen tunteen eikä tarvitsisi vain juosta kuvalta toiselle, Hanna kertoo.

Uusi kaupunkilainen -näyttely on esillä 10. heinäkuuta saakka. Laurikot toivovat, että varsinkin Uudessakaupungissa vierailevat sisällyttäisivät reissuunsa käynnin näyttelyssä.

– Jos vaan tykkää kierrellä kesänäyttelyitä, niin kannattaa poiketa. Sen jälkeen voisi mennä vielä munkkikahveille, niin sehän olisi aika täydellinen kesäpäivä. Samalla voi kiertää rannan ja kauniit puutalot ja ihastella kaunista kaupunkia.

Liisa Kallio