Jurmon oma neule on kunnianosoitus saarelle ja sen luonnolle

Marika Suuronen sai kunnian pukea ensimmäisen Jurmo-neuleen ylleen. Kuva: Mikko Vihervaara.

KÄSITYÖT.

Koronapandemian aikana syntyneen neulomisbuumin myötä erilaiset villapaidat ovat olleet hyvin suosittuja. Esimerkiksi norjalaisten ja islantilaisten villapaitojen lisäksi myös kunnat ovat luoneet omat neuleensa: esimerkiksi Rauma ja Forssa ovat lähteneet trendiin mukaan.

Nyt myös Paraisten kaupunkiin kuuluva Jurmo on saanut ikioman Jurmo-neuleensa. Sen pohjavärinä oleva harmaa kuvastaa saaren kiviä ja kallioita, violetti kanervia ja vihreä katajia. Olkapäätä koristavat katajanapit ja lisäksi saaren viirin talokuviot on otettu paitaan mukaan. Neuleen luomisprojektissa mukana ollut Marika Suuronen kertoo, että idea saaren oman neuleen toteuttamisesta syntyi viime syksynä.

Sairastuin koronaan, jolloin rupesin neulomaan. Jurmossa sitten käydessäni istuin Jurmo Innin Tiina Johanssonin keittiössä keinutuolissa kutomassa, ja Tiina luki käsityölehteä. Mietimme, miksei Jurmolla ole omaa paitaa, kun muillakin on. Idea lähti sitten lentoon, hän muistelee.

Projektiin lähtivät vielä mukaan lampuri Anne Rintala Rintalan luomutilalta Yläneeltä ja Pirjo Iivonen: neuleiden langat ovat Rintalan käsin värjäämiä ja neuleen suunnittelu Iivosen käsialaa. Pian heillä olikin jo ensimmäinen mallikappale Jurmo-neuleesta ja ohje sen tekemiseen.

Jurmo-neuleen lanka on hyvin pehmeää, suomalaisesta lampaanvillasta tehtyä eikä se karvastele. Itse neule ei ole todella paksu vaan se sopii kesäiltoihin, Suuronen kuvailee.

Paitaa myydään pakettina, jossa on tarvittavat langat ja ohjeet neulomiseen. Niitä saa tilattua Rintalan tilalta ja Jurmon saaresta Jurmo Innin majatalosta.

Jokainen neule on uniikki, sillä langat värjätään käsin ja sävyt voivat siksi vaihdella. Myös jokaisen käsiala on neuloessa omanlaisensa, joten lopputulos on aina ainutlaatuinen.

Suurosen mukaan keväällä julkistettu neule on saanut hyvän vastaanoton, mihin varmasti vaikuttaa neulomisen suosio harrastuksena. Kuitenkin saari on myös tärkeä paikka monelle siellä käyneelle.

Sitä jännitti, että saammeko yhdistettyä Jurmoa ja neulomista rakastavat. Jurmon saari on lumoava paikka, jossa kaikki huolet ja murheet unohtuvat. Siellä kokee tyyneyttä ja rauhaa. Katajien ja kanervien lisäksi meri on siellä ihan oma juttunsa. Muita ääniä ei kuulu, kun kuuntelee vain sen kohinaa. Neuleen avulla jokainen voi neuloa muiston Jurmosta.

Jurmo-neule on selkeästi löytänyt neulojansa, mutta mitä seuraavaksi: kenties saaren omat villasukat? Suurosen mukaan ainakin ruotsinkielinen ohje neuleesta on tulossa.

Kyllähän meillä ajatuksia ja haaveita on jatkosta, mutta riippuu siitä miten neuleen kanssa nyt sujuu. Onneksi vastaanotto on ollut positiivinen.

Liisa Kallio