Mökki vaatii huoltoa, mutta työleiriä ei ole luvassa: ”Huoltotoimiin menee kaksi päivää keväällä ja syksyllä”

Suomalaiset nauttivat mökkeilystä, eikä mökki muutu työleiriksi huoltotoimenpiteiden takia.

VAPAA-AJAN ASUMINEN.

Suomalaiset ovat tunnetusti mökkikansaa, joka rakastaa viettää aikaa vapaa-ajan asunnolla meri- ja järvimaisemien äärellä. Kuitenkin aivan kuten muutkin kiinteistöt, myös mökki vaatii vuosittaista huoltoa pysyäkseen käyttökuntoisena. Vapaa-ajan asukkaiden liiton puheenjohtaja Tapio Tervon mukaan mökin kunto on hyvä tarkastaa heti talven jälkeen, sillä kylmä vuodenaika voi aiheuttaa erilaisia vaurioita mökillä.

Itse aloitan aina katolta ja tarkistan sen kunnon, sillä yksikin reikä voi pilata koko kattorakennelman. Lumen paino voi myös tehdä vahinkoa rakennuksille, joten nekin kannattaa käydä läpi. Lisäksi sähköt, vedet ja viemäriputket on hyvä tarkistaa, etteivät esimerkiksi hiiret ole tehneet tuhoja johtoihin, hän kertoo.

Vuosittaiset huoltotoimenpiteet riippuvat osittain mökistä: onko mökki esimerkiksi vain kesäisin käytössä ja talvisin kylmänä vai koko vuoden asuttava? Osa mökkeilijöistä on myös innokkaampia huoltamaan esimerkiksi polttomoottorilaitteita kuten ruohonleikkureita. Tervon mukaan vuosittain olisi kuitenkin hyvä käydä läpi lvi-laitteet ja niiden kiinnitykset, tv- ja nettiyhteydet, valvontalaitteet ja juuri polttomoottorien huolto. Lisäksi ulkokalusteiden huolto ja öljyäminen sekä sadevesikourujen tarkistus kuuluu huoltotoimiin.

– Nuohous olisi hyvä suorittaa joka vuosi, jos polttaa paljon puita. Myös palovaroittimen toimivuus pitää tarkistaa, Tervo sanoo.

Huoltotöiden perässä pysyy hyvin huoltokirjan avulla. Siihen voi laatia listan kevät- ja syystöistä sekä isommista kuvioista kuten maalauksista, nuohouksista ja katon uusimisesta.

Talven lähestyessä on aika aloittaa seuraavat huoltotoimet, joiden myötä mökki laitetaan talviteloille. Tervo aloittaa itse puutarhasta ja pistää sen talvikuntoon, jonka jälkeen on aika laittaa vedet kiinni ja tyhjentää kaikki letkut ja hanat. Tietynlaiset laiturit nostetaan ylös ja tarvittavat paikat suojataan pressuilla.

– Varkaita kiinnostavat tavarat kannattaa viedä kotiin. Sellaisia ovat esimerkiksi aseet, alkoholi ja arvokkaat tavarat. Itse vien myös herkät sähkölaitteet autotalliin talveksi ja vaihdan öljyt ja tulpat polttomoottorikoneista.

Jos mökillä on patjoja, ne olisi hyvä nostaa pystyyn, etteivät jyrsijät kiinnostu niistä. Myös ilman vaihtumisesta on huolehdittava.

Vaikka lista huoltoa vaativista asioista voi tuntua pitkältä, ei mökki kuitenkaan pelkkää työleiriä ole. Tapio Tervon mukaan paikkojen huoltamiseen menee vain muutama päivä.

– Huoltotoimiin menee kaksi päivää keväällä ja syksyllä. Se ei ole kovin paljon, jos mökillä on 120 päivää yhteensä. Mökkielämä on mukavaa ja hauskaa, kun siellä saa puuhastella ja tyhjentää omaa päätä. On myös tieteellisesti todistettu, että mökkielämä on terveellistä ja edistää hyvinvointia. Siinä on monta hyvää puolta.

Liisa Kallio