Sauvolaiset Alexandra, Eino-Veikko ja Joonas nauttivat ensimmäisestä pitkästä kesälomastaan koululaisina

Sauvon koulukeskuksessa toisen luokan syksyllä aloittavat Alexandra, Eino-Veikko ja Joonas tykkäävät kiipeillä koulun pihalla olevassa kiipeilytelineessä. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

KOULUTUS. Sauvon koulukeskuksen 1A ja 1B -rinnakkaisluokkia juuri päättyneen lukuvuoden käyneet siirtyvät innokkain ja uteliain mielin tokaluokkalaisiksi. Elokuussa alkavalla syyslukukaudella edessä on paljon uutta opittavaa, ja mikä kivointa, mukana toiselle luokalle siirtyvät kaikki tutut kaverit.

Koulukeskuksen Lastentalo-osassa vielä vuoden päivät opiskelevat Eino-Veikko, Alexandra ja Joonas kertovat oppineensa ensimmäisellä luokalla huimasti uusia asioita. He listaavat parhaiksi asioiksi koulussa kaverit, lukemisen ja matematiikan.

Lastentaloon keskittyvät Sauvon koulukeskuksen alkuopetus sekä esiopetus, joten tämä osa koulurakennusta on tullut lapsille jo hyvin tutuksi.
– Alkuopetuksen jälkeen pääsee sitten koulukeskuksen korkeampaan rakennukseen, josta on suora kulkuväylä isolle pihalle leikkivälineineen, lapset sanovat.

Opinahjon luonnonläheisyys on Sauvon koulukeskuksen tulevien kakkosluokkalaisten Eino-Veikon, Joonaksen ja Alexandran mielestä kivaa ja mielikuvitusta kehittävää. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Toisella luokalla oppilaat odottavat oppivansa uusia juttuja ja täydentävänsä ekaluokalla kartuttamiaan taitoja.
– Olemme oppineet lukemaan ja kirjoittamaan virkkeitä. Koska matematiikka on aivan paras aine, kertolaskuja olisi kiva oppia seuraavaksi. Niitä harjoittelimme jo vähän keväällä, mutta haluaisimme oppia ne kunnolla, Alexandra ja Eino-Veikko sanovat kuin yhdestä suusta.
– Joo, olen samaa mieltä kertolaskuista. Se on myös kivaa, että ruotsin kieli alkaa kakkosluokalla, komppaa Joonas.

Nyt heillä on edessään ensimmäinen kesä koululaisina. Kesä on heistä muuten hyvä vuodenaika, mutta kurjaa kuulemma on se, ettei saa tehdä läksyjä.
– Lomaa on 2,5 kuukautta, mikä tarkoittaa kymmentä viikkoa, tietää Joonas.

Lapsilla on vastaus heti valmiina lomasuunnitelmia kysyttäessä. Mitä he aikovat pitkällä kesälomallaan tehdä?
– Meillä molemmilla on synttärit kesäloman aikana, silloin saa siis pitää juhlat. Kesällä on hauskaa ulkoilla, telttailla ja uida, Eino-Veikko ja Alexandra kertovat.
– Me menemme matkailuautolla ainakin Hiidenlinnaan ja Sisumetsän Seikkailupuistoon. Se on tuttu paikka, jossa olemme käyneet aiemmin partion kanssa, Joonas toteaa ja viittaa ystäviensä suuntaan, jotka nyökkäävät muistavansa sen partioreissun.

Kun tulee puhe uimisharjoituksista, niin kaikki kolme, Joonas, Alexandra ja Eino-Veikko, hihkuvat heittäneensä talviturkin pois jo toukokuun puolella.
– Vesi ei ollut edes kylmää! he lisäävät.

Katariina Mäkinen-Önsoy