Sally Salmisen Katrina-romaaniin perustuva näyttämöteos Kustavissa ja Röölässä

Katrina kajahtaa kesällä kaksikielisesti sekä Kustavissa että Röölässä. Kuva: Jussi Virkkumaa.

KESÄTEATTERI. Teatteri Ströömin ja Meriteatterin yhteistyössä syntynyt kaksikielinen pienoisnäytelmä Katrina seilaa sekä Meriteatterin kotisatamana tunnettuun Röölään että takaisin Kustaviin.

Sally Salmisen romaaniin pohjautuva esitys sai ensi-iltansa Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon viime kesän ohjelmistossa ja saavutti siellä suuren suosion. Volter Kilven aikalainen, kustavilaisiakin sukujuuria omaava ahvenanmaalainen Salminen kirjoitti Katrinan vuonna 1936. Se on unohdettu klassikko saariston vahvasta naisesta, joka taistelee herroja vastaan ja lunastaa paikkansa kyläyhteisössä.

Tarinassa saaristopitäjän luokkaeroja vastaan kamppaileva varakkaan talon tytär Katrina (Inkeri Raittila) nai köyhän ahvenanmaalaisen merimiehen Johanin (Antti Autio). Voimanaan Katrinalla on oikeudentunto, elämänilo, huumorintaju – ja tietysti rakkaus.

Katrina on musiikillinen, koskettava ja leikkisä esitys, jossa kuullaan Antti Aution ja Inkeri Raittilan säveltämiä kappaleita sekä kansanlauluja. Kirjallisuusviikon entisen taiteellisen johtajan ja Meriteatterin perustajiin kuuluvan Anni Mikkelssonin dramatisoima ja ohjaama esitys pohjaa sekä ruotsinkieliseen alkuperäisteokseen että Juha Hurmeen uuteen käännökseen.

Esitys on tuotettu ja toteutettu Svenska Kulturfondenin Hallå-ohjelman myöntämällä apurahalla. Naantalin Rymättylän Röölässä sijaitsevan Silliperinnemuseo Dikselin Näyttämöllä Katrina nähdään 12. heinäkuuta. Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon ohjelmistoon esitys palaa 14. heinäkuuta, jolloin näyttämönä toimii Karikosken taidegalleria.

Katariina Mäkinen-Önsoy