Ruskon kesäteatterissa sukelletaan Robin Hoodin maailmaan – teatterin kohtalo kuitenkin vaakalaudalla

Nuorisotalo on elintärkeä Ruskon kesäteatterille. Seutusanomien kuva-arkisto.

KESÄTEATTERI.

Ruskon kesäteatterin lava ja katsomo täyttyvät vihdoin kahden vuoden odotuksen jälkeen, kun teatteri tuo lavalle Robin Hood -näytelmän. Valtteri Roihan käsikirjoittama ja ohjaama vauhdikas seikkailutarina vie katsojan Sherwoodin metsään 28 näyttelijän voimin. Ruskon nuorisoseuran puheenjohtaja Katri Alajärvi kertoo, että tarina on tehty nimenomaan Ruskoa ajatellen.

– Meillä ilmoittautui castingiin yli 40 henkilöä. Koskaan ei ole ollut niin paljon. Sen takia Valtteri Roiha teki käsikirjoituksenkin niin, että saimme kaikki halukkaat mahtumaan mukaan, hän sanoo.

Näyttelijöiden kaarti on monipuolinen: heistä puolet on alaikäisiä nuoria, joista nuorimmat vasta 5–vuotiaita.

– Lisäksi mukana on paljon perheitä, mikä on todella iso juttu meille. Useampia vanhempia lapsineen on lähtenyt näytelmään mukaan.

Vaikka paluu teatterimaailmaan on sujunut oikein hyvin, on Ruskon kesäteatterin yllä samaan aikaan myös pilviä: Ruskon kunta on harkinnut kesäteatterin vieressä sijaitsevan Nuorisotalon purkua. Kyseinen rakennus on Alajärven mukaan elinehto teatterin toiminnalle, sillä siellä sijaitsevat sen pukutilat, kahvio ja saniteettitilat.

– Olisi todella sääli, jos tällainen näyttävä rakennus Ruskolta purettaisiin. Siinä on vanhan talon ongelmat, mutta ennenkin on vanhoja taloja korjattu. Teatteri ei voi toimia konteissa, ja katsomo ja lava sijaitsevat talon vieressä. Siirrosta on puhuttu, mutta kuka sen maksaisi?

– Jos kunta olisi huoltanut rakennusta, niin ei ehkä oltaisi tässä. Moni yhdistys ja myös nuoret kaipaavat nuokkarin käyttöä, ja olisikin kaikkien etu, että olisi paikka, jossa kokoontua ja pitää tilaisuuksia.

Nuorisotalon purun myötä ja kesäteatterin toiminnan päättymisen takia moni nuori menettäisi myös kulttuuriharrastuksen.

– Moni on löytänyt täältä oman lajinsa, joka kehittää puhetaitoja ja rohkaisee esiintymään. On iso juttu tarjota lapsille mahdollisuus harrastaa teatteria, Alajärvi sanoo.

Liisa Kallio