Mynämäessä ja Nousiaisissa suunnistettavaan Lukkari-Jukolaan enää viikko

Jukolan viesti suunnistetaan Mynämäen ja Nousiaisten maastossa 18. – 19. kesäkuuta. Viime vuonna maailman suurin kilpailu pidettiin Rovaniemellä. Kuva: Netta Karjalainen / Napapiiri-Jukola 2021.

Maailman suurin viestisuunnistuskilpailu Jukolan viesti levittäytyy 18.–19.6. Mynämäkeen ja Nousiaisiin.

SUUNNISTUS. Paikallisten Mynämäen Suunnistajat -52 ry sekä Liedon Parma ry seurojen järjestämä Lukkari-Jukola suunnistetaan 18. – 19. kesäkuuta. Kilpailukeskus sijaitsee Mynämäen urheilukeskuksessa, mutta kilpailuradat ulottuvat pitkälle Nousiaisten puolelle.

Lukkari-Jukolan pääsihteeri Mirkka Maisila sanoo, että tapahtumaan kannattaa saapua mahdollisuuksien mukaan julkisilla kulkuvälineillä. Alue ruuhkautuu helposti, joten matkaan kannattaa varata kunnolla aikaa.

– VR liikennöi poikkeuksellisesti Turusta Mynämäen rautatieasemalle perjantaista sunnuntaihin tapahtuman aikana. Mynämäen asemalta kilpailukeskukseen voi jatkaa järjestäjän Jukola-bussilla, hän kertoo.
– Mikäli on tulossa omalla autolla, tulee ehdottomasti seurata Lukkari-Jukolan opasteita ja liikenteenohjaajien komentoja. Pysäköinti on maksullista ja kaikki pysäköintialueet sijaitsevat noin kahden kilometrin päässä kilpailukeskuksesta. Ruuhkiin kannattaa varautua varsinkin lauantaina kello 9–14 välisenä aikana., hän jatkaa.

Perjantaina 17. kesäkuuta kello 10 avautuvassa kilpailukeskuksessa on muun muassa ravintola, ensiapu ja kilpailuinfo, Jukolan Lastenmaa sekä myynti- ja esittelypisteitä. Lauantaina juhlalavalla tapahtuu pitkin päivää ja sunnuntain ohjelma huipentuu Jukolan viestin palkintojenjakoon. Lukkari-Jukolan viralliselta verkkosivulta jukola.com/2022/ löytyy kattava tietopaketti tapahtumasta kilpailija-, yleisö- ja asukasinfoineen.

Jukolan ja Venlojen viestien yhteislähdöt tapahtuvat lauantaina.

Iltapäivällä starttaava Venlojen viesti on neliosuuksinen viestisuunnistuskilpailu suunnistusseurojen ja muiden yhteisöjen naisjoukkueille. Seitsenosuuksisen Jukolan viestin yhteislähtö on kello 23.

Ratojen maasto on maakunnassamme tuttua laakeapiirteistä avokalliomaastoa sekä sekametsää. Jukolan viesti on suunnistettu lähialueella viimeksi Paimiossa (Louna-Jukola 2015, Paimion-Jukola 1993 ja Paimion Motellilla käyty kilpailu vuonna 1972) ja Laitilassa (Laitilan-Jukola 1985).

Viime vuosina kilpailu on käyty hyvin erilaisissa olosuhteissa muissa osissa maata, viime kesänä esimerkiksi Rovaniemellä. Suunnistus Mynämäen ja Nousiaisten metsissä on vauhdikasta niin notkoissa kuin avoimilla rinteilläkin.

– Lukkari-Jukolan ratojen maasto on varsinaissuomalaisittain tyypillistä pienistä ja keskisuurista mäistä koostuvaa, pääosin pienipiirteistä avokalliomaastoa, jota on nopea juosta, Mirkka Maisila toteaa.

Kansainvälinen viestisuunnistuskilpailu, 73. Jukolan viesti ja 44. Venlojen viesti, Lukkari-Jukola järjestetään Mynämäessä 18.–19. kesäkuuta. Järjestäjinä toimivat Mynämäen Suunnistajat -52 ry sekä Liedon Parma ry. Tapahtumassa ei ole sisäänpääsymaksua, mutta yleisölle suunnatut oheispalvelut, kuten esimerkiksi julkinen liikenne, parkkeeraus, majoitus, ruokailu ja saunominen, ovat maksullisia.

Katariina Mäkinen-Önsoy