Mökkimurtojen ehkäisy vaatii ennakointia

Vapaa-ajan asunnon turvallisuudesta kannattaa huolehtia. Kuva: Neta62.

Poliisi: Asuntoihin, kesämökkeihin, ajoneuvoihin ja veneisiin murtautuminen kannattaa tehdä mahdollisimman hankalaksi, ääntä aiheuttavaksi ja aikaa vieväksi.

VAPAA-AJAN ASUMINEN. Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Jari Riiali muistuttaa, että vapaa-ajan asunnon turvallisuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Mökkien varustetason noustessa myös lukitus- ja turvallisuusjärjestelmiin olisi hyvä panostaa aivan kuten vakituisessa asumisessakin. Murto- ja kameravalvontalaitteet sekä niistä kertovat tarrat ja kilvet toimivat selkeänä pelotteena.

– Ennalta estämistä voi olla esimerkiksi myös liiketunnistusvalojen käyttö, verhojen jättäminen mieluummin auki kuin kiinni, jotta mahdollinen varas voi nähdä, ettei sisällä ole mitään kiinnostavaa. Lisäksi mökin olisi hyvä olla säännöllisesti asutun näköinen, Riiali esittää muutaman vinkin ennakointiin.

Yhteistyö kannattaa: Naapuriapukaan ei ole epämääräisten liikkujien havainnoinnissa pahitteeksi, mikäli valppaita kansalaisia asustelee lähellä.

Rikosylikomisario Jari Riiali kannustaa mökkiläisiä harkitsemaan tarkoin, mitä omaisuutta vapaa-ajan asunnolla säilyttää.
– Mökille ei kannata jättää ainakaan arvoesineitä eikä aseita.

Jos kutsumattomia vieraita on vapaa-ajan asunnolla käynyt, tulee toimia samalla tavoin kuin minkä tahansa muunkin rikoksen sattuessa – eli tehdä heti ilmoitus poliisille.

– Huolella täytetty rikosilmoitus on ensisijainen asia, jotta omaisuus saadaan kuulutettua. Mikäli varastetusta omaisuudesta on olemassa kuvia ja/tai tunnisteita, ne tulee toimittaa poliisille. Näin lähtökohdat varastetun omaisuuden jäljittämiseen ovat poliisilla paremmat, huomauttaa Riiali.
– Se on hyvä muistaa, että vakuutusyhtiöt vaativat aina rikosilmoituksen, jotta asia voi heidän puolellaan edetä, Riiali lisää.

Lounais-Suomessa mökkimurrot ovat vähentyneet tänä ja viime keväänä noin puoleen vuoden 2020 lukuihin verrattuna.

Murtoja tekevät niin kotimaiset kuin ulkomaiset rikolliset.

– Vapaa-ajan asuntoihin luvatta tunkeutumisia eli murtoja oli vuoden 2020 tammi–kesäkuun tarkastelujaksolla 74. Vastaavalla ajanjaksolla viime vuonna määrä oli 30. Tänä keväänä tilanne vaikuttaa samalta kuin viime vuonna tähän aikaan, eli 30 murron luokkaa, rikosylikomisario Jari Riiali Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo.
– Vuosi 2020 oli ennätyksellinen murtojen määrän suhteen, mutta nyt ollaan palaamassa koronavuosia edeltäneelle tasolle. Tähän on vaikuttanut esimerkiksi ulkomaalaistaustainen liikkuva rikollisuus, jota ei ole juurikaan ollut kahden viime vuoden aikana, Riiali täsmentää pidemmän aikavälin vertailuluvuista.

Omaisuuden tunnisteet talteen ottamalla voi auttaa poliisia työssään. Poliisi tiedottaa, että mökeistä anastetaan paljolti käyttöomaisuutta, työkaluja ja -koneita, ajoneuvoja kuten mopoja ja mönkijöitä sekä niiden siirtämiseen tarvittuja perävaunuja. Helposti realisoitava omaisuus kelpaa varkaille.  Valitettavan usein anastettua omaisuutta ei osata kuvailla kovin tarkasti poliisille.

– Vuonna 2020 tapahtuneista murroista on nyt kolmannes selvitetty tähän päivään mennessä, Riiali sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy