Kahden vuoden odotus päättyy, kun Ruisrock-festivaali valtaa jälleen Ruissalon heinäkuussa

Viimeksi Ruisrockiin on päässyt vuonna 2019. Yksi sinä vuonna nähdyistä esiintyjistä oli Vesala. Kuva: Pietari Purovaara / Ruisrock 2019.

MUSIIKKI.

Festarikävijät kulkivat Ruissalon Rantapromenadia pitkin Ruisrockiin viimeksi kesällä 2019. Sitä seuraavana vuonna koko maailma meni tauolle, Ruisrock mukaan lukien, mutta kahden vuoden odotuksen jälkeen Ruisrockiin pääsee taas. Ruisrock-festivaalin promoottori Mikko Niemelä kertoo, että oli pettymys pistää festivaali tauolle 50 vuoden jälkeen koronapandemian takia, mutta hanskoja ei lyöty tiskiin missään vaiheessa.

Olemme pystyneet käyttämään ajan hyödyksi ja kehittämään tapahtumaa sekä omaa osaamista. Olemme olemassa siksi, että järjestämme tätä tapahtumaa ja sitä ei päästy toteuttamaan kahteen vuoteen, mutta nyt onkin entistä mahtavampaa päästä taas järjestämään Ruisrockia, hän sanoo.

8.–10. heinäkuuta järjestettävän musiikkifestivaalin ohjelma sisältää muun muassa lähes 100 esiintyjää, joihin kuuluu kotimaisia tähtiä kuten Blind Channel, JVG ja Haloo Helsinki! mutta myös ulkomaalaisia isoja nimiä kuten Major Lazer, Martin Garrix ja Megan Thee Stallion.

Osa myynnissä olevista lipputuotteista on jo myyty loppuun, ja esimerkiksi vuonna 2019 koko festivaali oli täysin loppuunmyyty.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että todella täysi festari ollaan kokemassa enkä jättäisi osallistumispäätöstä viimeisille päiville. Tosi hyvässä mallissa ollaan, kun eletään kuitenkin aikaa, jolloin on epävarmuutta ja ihmisillä on paljon suunnitelmia. Toivotaan, että mahdollisimman moni lähtisi festareille.

Tämän kesän Ruisrockissa on tarjolla sekä vanhaa että uutta koettavaa. Ainutkertaisten esiintyjien lisäksi festarikävijät voivat poiketa tutustumaan laajoihin ravintolapalveluihin, seurata taideinstallaatioita ja kenties jopa yllättyä tapahtuman kuluessa. Klassikoita kuten reivikonttia ei ole myöskään unohdettu.

Kahden vuoden tauon jälkeen järjestäjien suurimmat odotukset kohdistuvat Niemelän mukaan yksinkertaisesti siihen, että saadaan taas toteuttaa Ruisrock. Pyrkimyksenä on järjestää parempi tapahtuma kuin vuonna 2019.

Järjestämisen lisäksi odotan Ruissifanien näkemistä. Osa heistä on ostanut lipun jo talvella 2019, ja he ovat jaksaneet odottaa kaikki nämä vuodet ja pääsevät nyt vihdoin taas nauttimaan festaririemusta.

Ruisrock järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1970. Se on kasvanut yhdeksi Suomen suosituimmaksi ja suurimmaksi musiikkifestivaaliksi, joka on viime vuosien aikana kerännyt yli 100 000 kävijää yhden viikonlopun aikana.

Promoottori Mikko Niemelä arvioi, että Ruisrockin menestys on monen tekijän summa: kävijöillä on hyviä kokemuksia edellisiltä vuosilta, mutta samaan aikaan järjestäjät eivät ota sitä itsestään selvyytenä, että ihmiset tulevat uudelleen. Tapahtumaa on myös kehitetty systemaattisesti. Lisäksi Ruissalo on ainutlaatuinen paikka järjestää festivaali.

Nämä kaikki asiat tukevat toisiaan ja muodostavat kokonaisuuden. Oleellisinta on, että tekemisessä on nöyryyttä eikä asioita toisteta vain sen takia, että näin on ennen tehty. Seuraamme herkällä korvalla ja silmällä sitä, että mitä voisimme tehdä paremmin ja eri tavalla. Nuorista kävijöistä koostettu Ruissiraati on tästä hyvä esimerkki. Heidän kanssaan olemme kehittäneet festaria ja näin on otettu yleisöä mukaan tekemiseen.

Liisa Kallio