Laitilan osallistavan budjetoinnin tulokset ovat selvillä: ikäihmisille luvassa päivätansseja ja konsertteja

Laitilan osallistavan budjetoinnin keskiössä olivat tänä vuonna ikäihmiset. Kuvituskuva.

LAITILA.

Laitilan kaupunki on julkistanut osallistavan budjetoinnin tulokset. Toteutukseen päätyi yhdeksän eri laitilalaisten yksityishenkilöiden ja yhteisöjen tekemää ehdotusta, jotka edistävät tämän vuoden teeman mukaisesti ikäihmisten hyvinvointia. Osa ehdotuksista on myös muiden kaupunkilaisten saavutettavissa.

Toteutettaviin ehdotuksiin kuuluu kerran kuussa järjestettävät varttuneen väen päivätanssit. Toisena ehdotuksena seniorit saavat tiistain Kahvi ja leffa -näytökset Laitilan Kinossa puoleen hintaan. Ensimmäinen näytös on elokuussa.

Musiikki oli olennainen osa monessa eri osallistavan budjetoinnin ideassa. Kolmantena ehdotuksena toteutuu Laitila laulaa -yhteislaulutilaisuudet, joita järjestetään viisi kappaletta eri puolilla kaupunkia. Tilaisuudet myös striimataan seurakunnan paikallistelevisiokanavan kautta, jolloin osallistumaan pääsee myös omalta kotisohvalta tai palvelukodeista.

Neljäs toteutettava ehdotus koskee hoivamusiikin lisäämistä vanhuspalveluyksiköissä: idean mukaan palkataan muusikko musisoimaan palvelutaloihin ja ilahduttamaan senioreita. Ikäihmisille on myös tänä kesänä tarjolla jazzia, he nimittäin pääsevät osallistumaan kahteen Jazzkukko-festivaalin konserttiin. Ensimmäinen tilaisuus on kaikille avoin yleisötilaisuus Poukan talon pihalla, ja toinen järjestetään Kaukolankodin kanssa yhteistyössä.

Edellä mainittujen ideoiden lisäksi ikäihmisille tarjotaan eri laitteiden käyttöopastusta ja ulkoilua tunnettujen laitilalaisten kanssa Mummot ja Papat ulos -kampanjan myötä. Lisäksi kaupunki ja Laitilan Vanhaintuki rakennuttavat ulkokuntosalin lähelle senioreiden asuinaluetta. Viimeisenä toteutettavana ehdotuksena läpi meni laavun rakentaminen Vähätulejärven rantaan.

Laitila päätti varata osallistavaan budjetointiin 100 000 euroa kaupunginhallituksen kokouksessa 14. maaliskuuta. Osallistavassa budjetoinnissa ideana on, että asukkaat saavat päättää itse tietyn rahasumman käytöstä, sillä kaupunkilaiset ovat oman asuinalueensa asiantuntijoita. Tavoitteena on näin lisätä asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksia ja heidän ja kaupungin välistä vuoropuhelua. Laitila järjestää osallistavan budjetoinnin ensimmäistä kertaa tänä vuonna, ja teemaksi se valitsi ikäihmisten hyvinvoinnin.

Ensimmäisessä vaiheessa kaupunki keräsi laitilalaisten ehdotuksia budjetoidun summan käyttämiseksi. Se kävi vastaanotetut ehdotukset läpi, varmisti niiden olevan asetettujen kriteerien mukaisia ja laati samalla kustannusarviot. Valmisteluvaiheen jälkeen asukkaiden oli tarkoitus äänestää jatkoon edenneiden ideoiden joukosta suosikkinsa toteutukseen, mutta kaupunki totesi kaikkien äänestykseen jatkaneiden ehdotusten olevan toteutettavissa käytössä olevalla budjetilla. Tästä syystä äänestystä ei tarvinnut järjestää.

Osallistava budjetointi on melko tuore tapa ottaa kuntalaiset mukaan päätöksentekoon. Laitilan lisäksi Varsinais-Suomessa ainakin Turku ja Masku ovat ottaneet sen käyttöönsä viime vuosien aikana.

Liisa Kallio