Emma Teatterin Miestä näkyvissä -komedia käsittelee elämänkriisiä huumorin kautta

Päähenkilö Sirkku kokee Miestä näkyvissä -näytelmässä elämänsä suurimman kriisin. Kuva: Otto-Ville Väätäinen.

TEATTERI.

Tänä kesänä Naantalin Emma Teatterin lavalla nähdään Miestä näkyvissä -komedia, joka on sovitus Marja Kankaan samannimisestä esikoisromaanista. Päähenkilö Sirkku on nainen parhaassa iässä, joka haaveilee lapsesta ja ikuisesta onnesta; sitten mies jättää hänet. Hermoromahdusta seuraa joukko tragikoomisia tapahtumia ja käänteitä, kun Sirkku kasvaa oman elämänsä päähenkilöksi.

Dramaturgi-ohjaaja Satu Rasila kuvailee tarinan huumoria tunnistettavaksi ja hulluksi, mutta juuri sillä on hyvä revitellä lukuisia hahmoja sisältävässä kesäkomediassa.

– Tarina sijoittuu Turkuun ja on monella tapaa samaistuttava. Se sisältää övereitä hahmoja ja käänteitä, mutta on suuressa kuvassa aivan ihmisen kokoinen. Tässä katsotaan isoa elämänkriisiä hulluttelevan huumorin läpi, Rasila kuvailee.

Näytelmän ensi-ilta oli perjantaina 3. kesäkuuta. Sitä edelsi kuitenkin viileä toukokuu, joka on Rasilan mukaan tuonut oman haasteensa projektiin.

– Kailossa on ollut aivan helkkarin kylmä ja täällä on oltu toppatakit päällä. Kuitenkin samaan aikaan on ollut ihanaa herätä ensi-iltaan samaan aikaan luonnon kanssa, kun tuomet kukkivat ja linnut laulavat. Tämä on paras hetki aloittaa sesonki.

Kailon saaressa sijaitseva Emma Teatteri on dramaturgi-ohjaajalle tuttu kirjoittajan roolista, mutta ensimmäistä kertaa hän työskentelee Emmassa juuri ohjaajana.

– On ihanaa koronan jälkeen nauttia ja tiedostaa, ettei ole itsestäänselvää, että ihmiset saavat tehdä töitä ja tulevat teatteriin. Koko tätä prosessia katsoo lähempää kuin kirjailijana, sillä nyt näkee konkreettisesti miten esimerkiksi näyttämö täällä toimii.

Miesta näkyvissä -näytelmän esityskausi jatkuu 13. elokuuta saakka. Rasila toivoo, että katsojat löytävät kesän aikana Emma Teatteriin komedian äärelle.

– Tarina on uusi, mutta Emmahan on toiminut jo vuosia uuden komedian näyttämönä. Kaikkien ikävien uutisten jälkeen saadaan taas kokoontua yhteen nauramaan, mikä on parasta kaikille.

Liisa Kallio