Pandora sai ihmiset tanssimaan pöydillä Liedon Freesi Festillä

Festivaalit järjestänyt Freesi-yhtyekin esiintyi lauantaina. Kuvassa kitaristi Ville Paakkonen. Kuva: Mikko Seppälä.

Toista kertaa Liedon keskustassa järjestetty Freesi Fest sai tilaamansa: Laskevan auringon alla toista tuhatta ihmistä nousi tanssimaan pöydille epävirallisen Ahvenanmaan kuningattaren Pandoran tahtiin.

LIETO. Lietolainen iskelmäpopbändi Freesi ja Jams Bar järjestivät 17.–18. kesäkuuta Liedon keskustassa Freesi Fest -tapahtuman tavoitteenaan saada ihmiset juhlimaan livemusiikin tahdissa. Tapahtumassa nautittiin auringosta, jonkin verran sateesta, ja ennen kaikkea nostalgiamatkasta.

Perjantaina lavalla nähtiin kuusi eri esiintyjää laulavasta ratikkakuski Aarne Tenkasesta paikallista talenttia edustavan May7th:n kautta Kakkupoikiin, Luuvitoseen ja ruotsalaiseen discokuningattareen Pandoraan. Ennen illan viimeistä esiintyjää nähtiin myös turkulaisen Kamikaze Aerial Dance Studion akrobaattinen tankotanssishow.

Turkulainen rock-bändi Luuvitonen on ottanut viimeisen kuuden vuoden aikana vahvan aseman suomirock-pumppujen seassa.
Luuvitosen rokki meni luihin ja ytimiin. Kuva: Mikko Seppälä.

Varsinkin solisti Vincen äärimmäisen vahva preesens ja karismaattinen ote puree kuulijoihin. Popedaa, Yötä ja Klamydiaa coveroiva bileiden sytyttäjä ei kuitenkaan elä pelkästä solististaan, vaan kokonaisuus on todella vahva ja osaava. Freesi Festeille bändi oli saanut mukaansa myös puhallinorkesterin.

– Äärimmäisen osaavat ja upeat ammattilaiset saatiin mukaan tänne Lietoon. Spesiaalitapahtumiin vähän jotain spesiaalia, bändin rumpali Kim Keinonen

Keinosen olkapäätä koristaa Luuvitosen tatuointi.

– Otin sen ihan vain sen vuoksi, mitä olen saanut tähän mennessä kokea, kuten Karjurockin ja Smugglerrockin, Keinonen sanoo.

Perjantain viihdyttävimmästä showsta vastasi poikkeuksellisesti triona esiintynyt Kakkupojat. Heidän mainettaan bileiden sytyttäjänä ei ole liioiteltu. Laulaja Rozzy Randallin raspinen ääni, persoonallinen basisti Amos ja patojaan hakkaava Ville Asp toivat kotimaisiin hitteihin rosoisen ja yhteislaululähtöisen sävyn. Yleisö ei olisi millään malttanut päästää Kakkupoikia lavalta pois.

Ruotsalainen Pandora julkaisi ensimmäisen singlensä 29 vuotta sitten.

Västeråsissa varttuneen ruotsalaisen ajatuksissa silloin tuskin pyöri nouseminen Suomen eurodiscokansan sydämiin ja lopulta Ahvenanmaan kuningattareksi.

– Nyt kun katsoo taaksepäin, niin mietin, minne vuodet menivät, Pandora naurahtaa.
– En sitä silloin uskonut, että kolme vuosikymmentä myöhemmin tekisin vielä tätä samaa juttua kierrellen keikoilla, kun silloin monet ajattelivat, minä mukaan lukien, että tätä kestää ehkä vuoden verran, hän jatkaa.

Pandoran show oli upea kruunu himmenevässä perjantai-illassa. Kun Pandora pyysi kertomaan maailmalle voivansa hyvin vuoden 1996 julkaistun albuminsa nimen mukaisesti, nousi festarikansa pöydille tanssimaan. Suurimpien hittiensä lisäksi settilistaan kuului luonnollisesti Drottningen av Åland sekä Teflon Brothersin kanssa vuoden 2021 UMK:un tehty I Love You, jossa hänen puolisonsa Mikko Peltonen vastasi Teflonien räp-osuuksista.

– En ole koskaan ottanut poliittisesti kantaa, paitsi Yle X3M:n kanssa tehdyssä Drottningen av Åland -kappaleessa. Biisi tehtiin Perussuomalaisten piiristä tulleen hihamerkki-episodin vastaiskuksi. Janne Grönroos otti minuun yhteyttä, koska he tarvitsivat teknokuningattaren. Ja koska Ahvenanmaalla ei ole kuningatarta, niin minä olin valmis siihen! Päätin, että minusta tulee kuningatar ja otan mukaan Ahvenanmaalle kaikki vähemmistöt!” Pandora pui nyrkkiään hymyillen pilke silmäkulmassaan.

Vaikka lauantaipäivä alkoikin sateisena, löysi festarikansa itsensä jälleen Freesi Festeille.

Meiju Suvas osoitti jälleen rautaisen ammattimaisuutensa, paikalliset The Rubbers ja Freesi viihdyttivät pop-iskelmillään, ja ennen illan päättänyttä Irinaa päädyttiin vielä pitkälle, ihanalle liukumäkimatkalle 90-luvun Suomeen.

Movetronin tapaillessa ensi sointujaan väistyi myös vesisade. Päivi Lepistö lupailikin lavalla Movetronin tuovan keikoilleen hyvän meiningin lisäksi sateettomuustakuun. Setti antoi, mitä heiltä saattoi odottaa, ja lopulta sieltä tuli tietysti Romeo ja Julia sekä encorena esitetty Ristinolla.

Saksasta asti puolestaan lavalle saapui Modern Talking Reloaded. Vaikka biisit ja bändin nimikin kuulostavat tutuilta, kyse ei ole siitä alkuperäisestä kokoonpanosta. Se ei kuitenkaan kansaa häirinnyt, vaan lauantain parhaat tanssit vietettiin syntetisaattorien ja teknojytkeen värisyttäessä lähitaloja.

Vaikka duo esittikin reilun tunnin setissä You’re my heart, you’re my soul -kappaleen viisi kertaa, se annettakoon anteeksi, sillä joka kerta se sai kaikki tanssimaan ilosta. Siihen päälle jatkuvat kehut Suomen tuoreimmasta jääkiekon maailmanmestaruudesta oli juuri sitä balsamia, jota pitkään kodeissaan pandemian vuoksi majailleet ihmiset tarvitsivat- Paljon rakkautta, paljon hyvää fiilistä, ja ennen kaikkea kaksi päivää hyvää musiikkia.

Nyt vedetään viikko happea ja sitten aletaan rakentamaan ensi vuoden festivaalia, järjestelyistä päävastuun kantanut Freesi-yhtyeen Ville Paakkonen

Mikko Seppälä