Laitilan Kaivolan kesäteatterissa veijarikomedian kantaesitys

”On se vaan mukavaa, kun on näin seurallinen työkaveri”, Voitto Ryytimaa (Matti Varjonen) toteaa veljelleen Onnille (Pasi Venho), joka ei pukahda sanaakaan. Kuva: Anne Jacksen.

KESÄTEATTERI. Paluun kotiseudulleen Laitilan Kaivolan kesäteatterissa ohjaustyönsä myötä tekevän Emmi Lovénin mukaan sanonta ”kolmas kerta toden sanoo” pitää tänä kesänä todella paikkansa.

– Sillä ajatuksella on lähdetty, että vielä kerran yritetään ja nyt mennään sitten maaliin asti. Halu päästä vihdoin yleisön eteen on ollut ja on korkealla. Ryhmän kokeneet tekijät ovat huomanneet, että parin vuoden tauko on aiheuttanut omaan tekemiseen hieman käynnistysvaikeuksia, mutta siitä on hyvää vauhtia päästy eteenpäin ja lavalla nähdään varmasti porukka täydessä vauhdissa. Kaivolassa on tehty kesäteatteria 60-luvulta lähtien ja sitä halutaan tehdä vielä pitkään, Lovén toteaa.

Uudestakaupungista kotoisin olevalle Lovénille Vakka-Suomi on muuten tuttua aluetta, mutta täkäläisiä teatteriryhmiä hän ei ollut vielä tätä ennen ohjannut.

– Kesäteatteria olen aiemmin ohjannut Tarvasjoella, Loimaalla ja Pöytyällä. Nuorena olin mukana Uudenkaupungin teatterissa ja myöhemmin kulttuurialan opintojen jälkeen olen vieraillut ammattilaisryhmä Teatteri Terve Tytön kanssa muun muassa Pyhämaan Suviteatterin näyttämöllä, hän kertoo.
– Laitila on minulle tuttu lapsuudesta sukulaisten kautta. Päädyin ohjaamaan tänne, kun Kaivolaan yhteydessä olleen kollegani aikataulut eivät osuneet yhteen kesäteatterin kanssa, joten minuun otettiin sitten yhteyttä yhteistyön käynnistämiseksi, hän lisää.

Tänä kesänä Kaivolan Kesäteatterin lavalla nähdään Markku Hyvösen käsikirjoittama kantaesitys Kuin jäitä polttelis, jota ohjaaja kuvailee musiikilliseksi komediaksi ja riemastuttavaksi veijaritarinaksi.

– Hyvönen on kirjoittanut Kaivolan kesäteatteriin aiemminkin kantaesityksiä, joten Kuin jäitä polttelis -teksti oli myös tilaustyö suoraan kirjoittajalta Kaivolan ryhmälle. Teksti valmistui vuoden 2020 alusta ja olen sitä pikkuhiljaa sovittanut nykyiseen muotoonsa. Alkuperäisestä vuoden 2020 työryhmästä on vaihtunut puolet näyttelijöistä sekä ääniteknikko. Lavalla nähdään yhteensä 10 näyttelijää, Lovén sanoo.

Vaikka harjoituskausi jouduttiinkin keskeyttämään pariin otteeseen, löytyi onneksi hieno porukka tekijöitä vielä kolmanteen yritykseen.

– Kymmenestä näyttelijästä ensikertalaisia on jopa neljä ja loput ovat tuttuja kasvoja Kaivolan lavalta jo usealta vuodelta tai osa jopa vuosikymmeneltä. Ääniteknikko tosiaan on myös uusi kasvo niissä hommissa. Aiemmin hän on ollut mukana kyllä teatterilla, mutta muissa tehtävissä, Lovén kertoo.

Esityskausi: 1.–24.7.2022.

Katariina Mäkinen-Önsoy