Merimaskun teatteri tarjoilee sukupuolirooleilla leikittelevää agenttipeliä

Merimaskun teatterin Akka-agentissa parisuhteen metsästys on täynnä monia kesäteatterinäytelmälle tuttuja mausteita: hyväntahtoista ja hassua huumoria sekä häikäiseviä tyyppejä laidasta laitaan. Kuva: Merimasku-Seura/Merimaskun teatteri.

KESÄTEATTERI. Kotimaisuus nousi yhdeksi kriteeriksi, kun Merimaskun teatteri suunnitteli näytelmää tälle kesälle. Tekstiksi valikoituikin Tanja Puustinen-Kiljusen kirjoittama komedia Akka-agentti, jonka ohjauksesta Merimaskussa vastaavat Venla Kuitunen ja Hanna Suurhasko.

– Luimme työryhmän kanssa läpi useamman komedian, joka sopisi meidän kokoiselle ryhmälle. Merimaskussa on yleensä suomalaisia näytelmiä ja tänäkin vuonna se oli yksi taustakriteeri. Akka-agentti valikoitui yhteisellä päätöksellä elämänmyönteisyytensä ja hyväntahtoisen huumorinsa vuoksi, Kuitunen kertoo.

Ohjaajat innostuivat mahdollisuudesta leikitellä sukupuolirooleilla, kun käsikirjoittajakin antoi siihen luvan.

– Olemme siis vaihtaneet sukupuolet kokonaan ympäri. On hauska huomata, miten hyvin teksti istuu näinkin päin, ja miten edelleen voi nähdä sukupuolistereotypioita jopa tässäkin tilanteessa, jossa nainen puhuu miesroolille kirjoitettua tekstiä! Pistää miettimään, missä määrin kieli vaikuttaa, ja mikä on ihan vaan sukupuolen itsensä luomaa illuusiota, Kuitunen lisää.

Naantalin saaristoon kuuluvan Merimaskun teatteri esiintyy Kollolan kotiseututalon pihapiirissä sijaitsevalla näyttämöllä. Tämän kesän näytelmässä on mukana 12 näyttelijää ja taustaporukkaa toistakymmentä henkeä ohjaajat mukaan luettuna.
– Porukka on osin uutta, mutta paljon on myös vanhoja konkareita mukana. Merimaskuun on mahdollista päästä mukaan harrastamaan, jos teatterikärpänen sattuu puraisemaan! vinkkaa Venla Kuitunen.

Kahden vuoden tauon jälkeen Merimaskun teatterin työryhmä on hyvillä mielin: Kyllä tätä on odotettukin!

Esityskausi: 8.–22. kesäkuuta.

Katariina Mäkinen-Önsoy