August Pyölniitun museo avoinna heinäkuussa

Kesäretki Paimion maaseudulle

Pyölniittujen Pajapellon tilasta on jäljellä enää päärakennus. Seutusanomien kuva-arkisto / Ragip Önsoy.

PAIMIO. Pienviljelijän, keksijän ja ”Paimion viisaaksi” nimetyn August Pyölniitun (1887–1979) kotimuseo Paimion Maljamäen Pajapellossa on auki heinäkuussa sunnuntaisin kello 12–15. Ohjelmallista Pyölniittupäivää vietetään perinteisesti heinäkuun kolmantena sunnuntaina, eli tänä kesänä 17. heinäkuuta.

Maailman ainoan Pyölniitun perheen kunniaksi järjestettävä Pyölniittupäivä pidetään museolla ja ohjelman rungon muodostavat Paimiosta kotoisin olevan kansatieteen maisterin, museologin ja Pyölniitun muisto ry:n puheenjohtajan Johanna Lehto-Vahteran opastukset ja tapahtumaan esiintymään kutsutut vieraat, jotka lukevat ääneen Pyölniitun kirjoituksia tai kommentoivat niiden sisältöä.

– Pajapellon tila Maljamäessä oli heidän kotinsa noin 60 vuoden ajan. Naapurihaastattelujen ja kaitafilmin avulla olemme yrittäneet sijoittaa esineet alkuperäisille paikoilleen. Kun tulen tänne, minusta tuntuu vieläkin, että olen Pyölniittujen vieraana, en museossa, Lehto-Vahtera kertoo.

Torpparin poikana luokkayhteiskuntaan syntynyt Pyölniittu oli syntyperästään huolimatta itseoppinut tiedemies ja ahkera kirjoittaja, joka sai jo elinaikanaan aseman ”Paimion viisaana”. Pyölniitun ja hänen sisartensa Idan ja Olgan koti Paimion Maljamäessä on museoitu 1980-luvulla ja on avoinna kesäisin. Museo on ikkuna sisarusten arkeen ja August Pyölniitun ainutlaatuiseen elämäntyöhön luonnontieteilijän, keksijän ja esseekirjoittajan roolissa.

Paimion kaupungin museoima Pyölniitun entinen kotitalo on ollut säännöllisesti avoinna yleisölle vuodesta 1992 lähtien. Viime vuoden lopulla perustetun Pyölniitun muisto ry:n tarkoituksena tehdä tunnetuksi August Pyölniitun henkistä työtä, mutta myös Pyölniitun perheen elämäntapaa, toteuttaa kulttuurihankkeita ja järjestää tapahtumia yhdessä Paimion kaupungin kanssa. Kaupunki omistaa August Pyölniitun museon ja siihen liittyvät aineistot.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Pyölniitun museo henkii todellista elämää 1910–1960 -luvuilta, jolloin kolme sisarusta, August, Ida ja Olga, asuivat Pajapellon tilalla. Seutusanomien kuva-arkisto / Ragip Önsoy.