Eläkeliiton Pyhärannan yhdistys vietti 30-vuotisjuhliaan

Arvon mekin ansaitsemme -laulun kajahtaessa Kirikalliolla

Eläkeliiton Pyhärannan yhdistyksen puheenjohtaja Riitta-Liisa Valpola yhdistyksen 30-vuotisjuhlissa 15. kesäkuuta. Kuva: Tapio Siivonen.

Paikallinen eläkeläisyhdistys tarjoaa jokaiselle jotain: Vireää ja vauhdikastakin toimintaa ikärasismin torjumiseksi.

PYHÄRANTA. Eläkeliiton Pyhärannan yhdistyksen puheenjohtaja Riitta-Liisa Valpola on iloinen hienosti onnistuneista 30-vuotisjuhlista, jotka yhdistys piti Kirikalliolla 15. kesäkuuta. Paikallisen urheiluseura Ihoden Kirin ylläpitämä juhlatila on yhdistykselle tuttu paikka, jossa järjestetään monia vuosittaisiakin tapahtumia.

Valpola mainitsee esimerkiksi kunnan, seurakunnan, urheiluseurat ja metsästysseurat EL Pyhärannan yhdistyksen pitkäaikaisina ja tärkeinä yhteistyökumppaneina. Yhdistyksen toiminnan tukijoihin kuuluu Salme, Matti ja Markku Laukolan säätiö.

Kahden viime vuoden aikana tapahtumat ovat olleet tosin vähissä. Vaikka poikkeuksellinen tilanne verotti hieman vielä myös yhdistyksen syntymäpäiväjuhlien osallistujamäärää, paikalle saatiin sentään toistasataa vierasta.

– Kaikin puolin onnistuneet juhlat vetivät salin täyteen ja ilma suosi, sanoo viidettä vuotta yhdistyksen puheenjohtajana viihtyvä Valpola, joka on ollut Eläkeliiton toiminnassa mukana kokonaisuudessaan toistakymmentä vuotta. Ennen paluutaan Pyhärantaan hän toimi Eläkeliiton Utsjoen yhdistyksen puheenjohtajana.

Yhdistyksen 30-vuotisjuhlapäivään kuului monenlaista ohjelmaa.

Juhlaruokailun ja musiikin lisäksi ohjelmassa oli muun muassa valokuvaäänestys, arpajaiset sekä juhlapuhe, jonka piti Eläkeliiton toiminnanjohtaja Anssi Kemppi.

– Toukokuun lopussa päättyneen yhdistyksemme jäsenten välisen valokuvakilpailun päätuomari oli valinnut äänestykseen 20 kuvaa, joista yleisö valitsi voittajaksi Elise Heinon ottaman luontokuvan, Valpola kertoo.
– Tapahtumaan tuotiin ahkerien jäsentemme virkkaamia isoäidin ruutuja, joita oli kaiken kaikkiaan 859 kappaletta. Niissä oli aikamoinen sovittelu, että saimme värit sopimaan yhteen. Yllätysnumerona nähtiin myös mummon ruutujen muotinäytös, Valpola lisää.

Pyhärantalaiset kokevat yhdistyksen tärkeänä, koska se kokoaa yhteen kuntalaisia riippumatta siitä, missä päin kuntaa asuu.

– Yhdistyksessämme on jäseniä koko kolmiapilan muotoisen kuntamme alueelta. Muutenkin Pyhärannassa on hyvä ja ystävällinen ilmapiiri, Riitta-Liisa Valpola toteaa.
– Tämä on siitä hieno porukka, että talkoolaisia löytyy aina, oli tilaisuus mikä tahansa, ja hallitukseenkin on tulijoita. Se ei ole todellakaan itsestäänselvyys yhdistysmaailmassa, Valpola jatkaa.

Eläkeliiton Pyhärannan yhdistyksen jäsenistössä on sekä sellaisia, jotka ovat liittyneet jäseniksi yhdistyksen perustamisvuonna, että muutaman vuoden mukana olleita.

– Yhdistys rekisteröitiin virallisesti tammikuussa 1992. Nyt 80-vuotiaat jäsenemme ovat siis olleet silloin 50-vuotiaita. Siinä ainakin näkyy yksi muutos vuosikymmenten aikana, sillä tämän päivän 50-vuotiaat kauhistuisivat, jos heille esitettäisiin eläkeläisyhdistykseen liittymistä, Valpola pohtii.

30-vuotisen taipaleen varrelle mahtuu paljon muutoksia.

Tällaisiin asioihin Riitta-Liisa Valpolan mukaan kuuluu digitalisaatio, jonka vaikutus on yhteiskunnassa muutenkin valtava.

– Meidän yhdistyksemme tarkoitus on torjua ikärasismia ja yrittää tukea vanhempia jäseniämme esimerkiksi netin käytössä. Yhteiskunta kun pakottaa meidät hoitamaan yhä enemmän asioita internetin kautta. Jopa yhteydenpito on tänä päivänä vaikeaa ilman sitä, hän sanoo.

Kaksi viimeistä vuotta ovat niin ikään vaikuttaneet yhdistyksen toimintaan.

– Korona-aikana kokoontumisrajoituksien myötä piti kehitellä uudenlaisia toimintamalleja, joita ovat esimerkiksi kotisivuillamme julkaistut viikon virsi ja viikon kirja -vinkkipalstat, Valpola kertoo.

Vireään Eläkeliiton Pyhärannan yhdistykseen kuuluu noin 270 jäsentä. Jatkuvina toimintoina yhdistyksessä ovat kädentaitopiiri, boccia-ryhmä, Lukkarin lauluköör sekä Äijävirta ja Akanwirtaa -pienryhmät. Yhdistys järjestää vuosittain liikuntapäiviä, rantapäiviä sekä saaristolaisjumalanpalveluksen, jota on järjestetty Santtion rannassa vuodesta 1996 alkaen.

Kesällä yhdistys tekee matkan teatteriin ja SuomiAreenaan. Mieskuoro Mölyäijät esiintyi viime viikonloppuna Laitilan Munamarkkinoilla. Perinteeksi muodostunutta Iloinen iltapäivä -tilaisuutta suunnitellaan ensi vuoden kesälle.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Eläkeliiton Varsinais-Suomen piirin toiminnanjohtaja Sari Örling, Taivassalon yhdistyksen puheenjohtaja Inkeri Kauppila-Numminen, Helge Sainio, Pirkko Toivonen, Eläkeliiton toiminnanjohtaja Anssi Kemppi, Arja Numme, Markku Nurmi, Eläkeliiton Pyhärannan yhdistyksen puheenjohtaja Riitta-Liisa Valpola, Kai Imppu, Marja-Liisa Junnila, Pekka Johtela, Riittaliisa Norrmén ja Pauli Vuorela ansiomerkkeineen. Kuva: Tapio Siivonen.