Paimion Askalan perinnemaisema-alue kaipaa talkoolaisia

Paimion keskustasta Tarvasjoentietä kulkemalla pääsee erityiselle ketotalolle

Paimion Askalankosken alueen keskuksena on satavuotias sahanomistajan ja sittemmin voimalanhoitajien talo, joka toimii nyt leiri- ja näyttelytalona. Seutusanomien kuva-arkisto / Ragip Önsoy.

Paimion seudun ympäristöyhdistyksen ylläpitämä Askalankosken ympäristö on Suomen merkittävimpiä perinnemaisemakohteita. Tuttuun tapaan Askalan kesään kuuluvat Ketoleiri, lampaat, kahvila ja näyttely.

PAIMIO. Paimionjokilaakson Askalankosken alueesta vastaava Paimion seudun ympäristöyhdistys järjestää 12. – 17. heinäkuuta perinteisen Askalan Ketoleirin. Järjestyksessään kolmannellakymmenennellä leirillä hoidetaan Paimionjokilaakson arvokasta perinnemaisemaa niittämällä ja haravoimalla.

Heinätöitä on tällä kertaa vähän vähemmän kuin viime kesänä, koska riukuaitauksessa on välivuoden jälkeen taas lampaita. Paikalla työtehtävissä ovat paimiolaisen Vuonueen uuhet, jotka omalta osaltaan myös hoitavat arvokasta ketomaisemaa.

Vuodesta 1993 alkaen pidetyillä leireillä on esimerkiksi raivattu, niitetty ja kulotettu aluetta sekä kunnostettu riukuaitaa ja ketotaloa. Askalankosken alue on osa Natura 2000 -aluetta. Paimionjokilaakso on myös valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta.

Hoito- ja käyttösuunnitelmien tavoitteena Askalan alueella on palauttaa voimakkaasti rehevöityneitä niittyjä lajistoltaan monimuotoisiksi kuiviksi ja tuoreiksi niityiksi muun muassa puuston ja pensaiden raivauksilla, laiduntaen ja niitoin.

Valtakunnallisesti arvokkaalla ja palkitulla perinnemaisema-alueella pidettävä leiri on kaikille avoin. Leirille voi osallistua koko ajaksi, päiväksi, tai tulla vain hetkeksi tutustumaan toimintaan. Töistä vastaa leirinjohtajana toimiva Paimion seudun ympäristöyhdistyksen puheenjohtaja Rauno Tuomikoski ja ruuasta leirikokki. Majoittua voi joko omissa teltoissa tai Ketotalon yläkerrassa lattialla.  Lisätietoja ja ilmoittautumiset: otso.helenius@metsa.fi / 044 0889 566.

Ketotalon kamarissa on perinteiseen tapaan näyttely, jonka teemana on tänä vuonna Paimion luontopolku – yllätysten retkireitti. Luonto- ja maisemakuvien lisäksi mukana on monille aivan tuntematon maailma, polun suo-osuuden teollinen historia. Sitä valotetaan muun muassa lukuisin havainnollisin piirroksin. Yhdistys kuuluu luontopolun perustajajäseniin.

Ketotalo näyttelykamareineen ja kahviloineen on auki 12.6.–14.8. kesäsunnuntaisin kello 12–15, poikkeuksena juhannusviikonlopun sunnuntai.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Ketotalo löytyy Askalankosken voimalaitoksen läheltä, osoitteesta Voimalantie 116, Paimio. Parkkipaikka on korkean voimalarakennuksen edessä, siitä Ketotalolle on matkaa riippusillan yli 100 metriä.