Volter Kilven elämäkerta julkistetaan Kilpi-viikon avajaispäivänä

Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko kerää kävijöitä joka vuosi. Kuva vuoden 2019 tapahtumasta. Kuva: Sara Koiranen.

Laura Kokon kirjoittama elämäkerta kertoo Volter Kilven elämästä kirjailijana ja kuvailee kiinnostavasti myös hänen vähälle huomiolle jäänyttä kirjastouraansa sekä yhteiskunnallisia pyrkimyksiään.

Tiesitkö?

 

• Volter Kilpi tunnetaan parhaiten Alastalon salissa -romaanistaan, joka sijoittuu hänen kotipitäjäänsä Kustaviin.

 

• Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusfestivaaleilla julkaistaan Laura Kokon kirjoittama elämäkerta, joka kertoo Volter Kilven elämästä kirjailijana ja kuvailee kiinnostavasti myös hänen vähälle huomiolle jäänyttä kirjastouraansa sekä yhteiskunnallisia pyrkimyksiään.

KUSTAVI. Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikon avajaisissa 13. heinäkuuta kuullaan tapahtuman taiteellisen johtajan, kirjailija ja ohjaaja Elina Kilkun lisäksi Emmi Itärantaa, Seela Sellaa, Heikki Hervaa ja Laura Kokkoa.

Taide pelastaa maailman! -teemaisen kirjallisuusfestivaalin ensimmäisen päivän ohjelmistoon kuuluu muun muassa Juha Hurmeen luento sekä Laura Kokon Volter Kilpi -elämäkerran julkistustilaisuus.

Tilaisuudessa Kokko kertoo teoksestaan Volter Kilven elämästä suomalaisen kirjallisuudentutkijan ja Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professorin Pirjo Lyytikäisen haastattelemana.

Volter Kilpi (1874–1939) muistetaan parhaiten kirjailijana, mutta hän teki pitkän uran kirjastoissa.

Helsingissä uransa aloittanut Kilpi palasi kotimaakuntaansa kirjastonhoitajaksi Turun kaupunginkirjastoon vuonna 1919, jonka jälkeen hän työskenteli Turun yliopiston kirjaston ensimmäisenä kirjastonhoitajana, vuodesta 1921 aina kuolemaansa saakka.

Teatterinälkään on tarjolla Yövieraat-teatterin suosittu Vissi humaus ja hengen ylennys sekä Puhekupla-ryhmän Sorry Books Finland.

Kirjallisuusviikon torstaipäivässä luennoista vastaavat Hanna Meretoja, Päivi Kosonen, Eevastiina Kinnunen, Maarit Leskelä-Kärki, Hilkka Oksama-Valtonen ja Laura Kokko.

Teatterielämyksiä koetaan muun muassa Albatrossin tarinan ja kaksikielisen pienoisnäytelmän Katrinan merkeissä. Musiikista pääsee nauttimaan Tuija Rantalaisen kanssa ja illan kruununa toimii Markku Hoikkalan ainutlaatuinen Tulirituaali.

Kirjallisuusviikon perjantaina järjestetään perinteinen Tietokirjapäivä.

Lisäksi 15.7. tarjolla on Elina Kilkun ohjaaman Onnen Saarella -esityksen ensi-ilta sekä Runokonsertti Näin unta kesästä kerran. Illan kruunaa ArtTeatrolla nähtävä Punch Up! Resistance & Glitter.

Lauantaipäivän aikana luennoivat muun muassa Metsälintu Pahkin, Raisa Omaheimo ja Teemu Mäki. Teatterinnälkäisille menusta löytyy esimerkiksi Teatteri Jurkan Kun on tunteet sekä Nopean Toiminnan Naisten Kerrosvoileipä – Seuraa minua! Musiikkimakupalana toimii Yöväki, joka esittää Kilven teksteillä höystettyä kuplettipunkkia. Samana päivänä Kustavissa järjestetään Queerstavi Pride.

Festivaalin päätöskonserttina sunnuntaina kuullaan Marika Kivisen ja Jenna Ristilän Marianin ja Kostin jalanjäljissä, jonka myötä pääsee tutustumaan kustavilaisen pianistin Kosti Vehasen elämään sekä oman aikansa edelläkävijän, afrikkalais-amerikkalaisen laulajaan Marian Andersoniin.

Festivaalin ohjelmisto koostuu teatteri- ja musiikkiesitysten sekä luentojen lisäksi runsaasta oheisohjelmistosta, joihin kuuluu esimerkiksi Radikaalit Ristipistot sekä Mielenosoitus -työpajat ja Sirkusstudio Art Teatron esiintyvän ryhmän nuorten pop up -sirkusesityksiä sunnuntaina. Edellä mainittuun oheisohjelmistoon on vapaa pääsy.

Tapahtuman järjestelyistä vastaa Kustavin kirjallisuusyhdistys ry.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Citynomadi-kierroksella Volter Kilven aikaisessa Turussa

Huhtikuussa julkaistu Volter Kilpi Turussa -virtuaalikartta johdattaa vierailijansa yli sadan vuoden päähän Volter Kilven jalanjäljille.

Kulttuurihistorioitsija, muusikko Laura Kokon kirjoittama Volter Kilven elämäkerta julkistetaan kirjallisuusviikon avajaisiltana 13.7. Kustavin Tuulentuvalla. Kuva: SKS Kirjat.

HISTORIA. Kulttuurihistorioitsija, muusikko Laura Kokon kirjoittamaan Volter Kilven elämäkertaan (2022) pohjautuva Volter Kilpi Turussa -virtuaalikartta on julkaistu Citynomadin verkkosivuilla.

Kävely tehdään fiktiivisessä maisemassa, koska paljon Kilven aikaisia rakennuksia on purettu.

Virtuaalikävelylle pääsee lataamalla puhelimeen Citynomadi-sovellus ja etsimällä Community-puolelta kierros nimeltä ”Volter Kilpi Turussa”. Puhelimen gps-paikannuksen avulla reittiä voi seurata kätevästi. Sovellus ilmoittaa aina, kun kierroksen karttapiste on lähellä.

Kävelykierroksen suunnittelussa olivat mukana Laura Kokon lisäksi Kaj Mäki-Ullakko, Aleksi Kauppinen ja Tanja Vienonen. Suunnitteluryhmään ovat kuuluneet myös Iris Ahtola ja Sara Koiranen Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikoilta sekä Liisa Hilander, Päivi Kanerva, Sara Kannisto, Annamari Leppäniemi ja Outi Viitasalo-Ruusukallio Turun yliopiston kirjastosta.

Volter Kilpi tunnetaan erityisesti Alastalon salissa -romaanistaan, joka sijoittuu hänen kotipitäjäänsä Kustaviin. Läpi elämänsä hän mielsi itsensä aina ennen kaikkea saaristolaiseksi, mutta Kustavissa Kilpi asui vakituisesti vain elämänsä ensimmäiset vuodet ennen lähtöä kouluun Turkuun.

Volter Kilpi vietti 64:sta elinvuodestaan Turussa lähes 30 vuotta. Ensin koululaisena (1886-1895) ja myöhemmin kirjailijana ja kirjastomiehenä (1919–1939). Nyt julkaistun virtuaalikartan mukana pääset tutustumaan Volter Kilven Turkuun kirjailija Laura Kokon lukemana. Äänisuunnittelusta kartan äänitteissä vastaa Kaj Mäki-Ullakko, nauhoituksesta ja tuotannosta Aleksi Kauppinen, sekä kartan kokoamisesta Tanja Vienonen.

”Kuten monet kerrat jo olen sanonut, niin kyllä Turku kaupunkina ja olinpaikkana tuntuu minun mieleni mukaiselta. – tuomiokirkon vuosisatain pyhittämät seinät, vehmautta lupaavat puistot tai levollisena virtailevan joki tulvii viihtymyksen tunto yksinäistyneeseen mieleen.” – 29.4.1919 Volter Kilpi kirjeessä Hilja Kilvelle, SKS Kia.

Citynomadin Volter Kilpi Turussa -kartta avautuu tästä.

Turun Seutusanomat