Taivassalon Silakrysäys kutsuu kylään monipuolisella ohjelmallaan

Teemana ympäristöystävällisyys ja Itämeri

Taivassalon Silakrysäys. Kuva: Anna Schauman.

Perinteinen taivassalolainen Silakrysäys-tapahtuma järjestetään paikallisten toimijoiden toimesta lauantaina 11.6. Avoimet Kylät -päivänä. Järppilän kartanossa vietetään tuolloin myös kesän ainoaa yleisöpäivää.

TAIVASSALO. Taivassalossa päästään taukovuosien jälkeen juhlistamaan paikallista silakkaperinnettä pitkän historian omaavilla Silakrysäys-saaristomarkkinoilla. Tapahtuman ajankohta on aikaistettu heinäkuusta kesäkuulle silakan saatavuuden mukaisesti, joten Silakrysäys järjestetään 11. kesäkuuta samaan aikaan Avoimet Kylät -tapahtuman kanssa.

Taivassalon Nuortenkoti ympäristöineen täyttyy mukavasta ohjelmasta siis jo kesäkuun toisena lauantaina kello 10–15.
– Ohjelmaa on sekä sisä- että ulkotiloissa. Totuttuun tapaan tilaisuudessa julkistetaan puoliltapäivin Vuoden rysäyttäjä ja kalastajien julkilausuma. Julkilausuman saapuu vastaanottamaan kansanedustaja Kike Elomaa, Silakrysäystoimikunnan puheenjohtaja Ari Merinen kertoo.

Nuortenkodissa on pop up -kirjasto sekä mahdollisuus runomuotokuvaukseen. Taivassalon Martat ry:n satavuotinen taival on koostettu mielenkiintoiseksi valokuvanäyttelyksi. Saaristolaistapahtumassa pääsee tutustumaan tietysti myös verkontekoon ja postiveneeseen. Fergu-kerho päristelee paikalle vanhalla traktorikalustollaan. Tuttuun tapaan juonnosta vastaa Miia Salminen ja musiikista Laura Perälä trio.

Herkuttelua on luvassa, niin kuin tapahtuman luonteeseen kuuluu.

Paikalliset ammattikalastajat varmistavat 380 kiloa tuoretta silakkaa tapahtumassa tarjottavaksi niin silaksoppana kuin paistettunakin. Taivassalon kunnan vetämässä silakkaravintolassa perinneruokaa laittavat Taivassalon Martat ja Inkerannan Martat yhdessä MLL Taivassalon yhdistyksen kanssa.

Silakanheiton MM-kisat lupailevat taas menoa ja meininkiä hauskan, koko perheelle soveltuvan kilpailun merkeissä. Merinen selventää, että kisassa heitetään siis silakannäköisiä neulottuja pehmoja, ei oikeita silakoita.
– Johanna Östermanin ideasta se lähti liikkeelle silloin, kun viimeksi Silakrysäys-tapahtuma on saatu järjestää, eli vuonna 2019. Tänä vuonna neulesilakat taas kisaavat maailmanmestaruudesta ja markkinoiden ikioma silakkahahmo saa vihdoin nimen, Merinen sanoo.
– Toinen varsinkin perheen pienimpiä kiinnostava aktiviteetti on varmasti kepparikisa, Merinen jatkaa.

Silakrysäyksen tämänvuotinen Ympäristöystävällisyys ja Itämeri -teema näkyy tapahtumapäivässä monella tapaa.

Se on Ari Merisen mukaan tärkeää, sillä on aivan kaikkien etu, että huolehdimme saaristostamme.

Ajatuksena on, että ympäristönsä hyvinvointiin voi vaikuttaa pienilläkin teoilla, ihan alkuun pitämällä Taivassalo siistinä.
– Teemaan sopivaa asiaa on tarjolla esimerkiksi ELY-keskuksen, Syken ja Luken luennoilla ja työpajoissa sekä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kojulla. Paikalliset 12–13-vuotiaat nuoret esittävät kello 13 mikromuoveista kertovan näytelmän, Merinen lisää.

Perinteikäs Taivassalon Silakrysäys olisi jo hyvin lähellä täysiä kymppejä ilman poikkeuksellisia vuosia.
Taivassalon Silakrysäys. Kuva: Anna Schauman.

– Tapahtuma järjestetään nyt 47:ttä kertaa. Kaksi välivuotta siinä sitten vierähti, kun viimevuotisetkin markkinat piti loppujen lopuksi peruuttaa kokonaan sen sijaan, että ne olisi siirretty elokuulle. Nyt järjestämme monipuolisia tapahtumia menneidenkin vuosien edestä, taas uudella innolla, lähes kokonaan vapaaehtoisten panoksella, Merinen toteaa.

Silakrysäyksen järjestää Silakrysäystoimikunta, joka koostuu taivassalolaisista yhdistysten edustajista, kunnan työntekijöistä ja yksityishenkilöistä.

Tapahtuman etkot ovat Hakkeenpään rannassa perjantaina 10. kesäkuuta kello 19, jolloin startataan Hakkenpään kyläyhdistyksen ja Taivassalon Tahdin järjestämälle Silakrysäys-hölkälle.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Tiesitkö?

Järppilän kartano on avoinna tuttuun tapaan Silakrysäys-päivänä. Lauantaina 11.6. kello 11–16 on kartanon kesän ainoa yleisöpäivä, muina aikoina opastuksia on tarjolla vain varauksen tehneille ryhmille. Järppilän kartanon keskiaikainen kivilinna on saanut Museovirastolta 22 000 euroa raunioiden ja sen ympäristön kunnostukseen. Varsinais-Suomen alueellisen vastuumuseon arkeologi Sanna Saunaluoma on kertomassa linnan raunioiden kunnostuksesta ja sen historiasta.