Pienen rengastien palvelut täydentyvät autolautalla

Autolautta m/s Vidskär liikennöi Pienen rengastien Röölä–Seili–Nauvo -linjalla. Kuva: Rederi Ab Vitharun.

Saariston Rengastiellä entistäkin paremmat olosuhteet sekä autolla että pyörällä tapahtuvalle saarihyppelylle.

SAARISTO. Yhteysalusliikenne monipuolistuu tänä kesänä Pienellä rengastiellä. Viime kesänä aloitettu matkustajaliikenne Rymättylän Röölästa Seiliin ja Nauvoon saa jatkoa ja laajenee matkustaja-autolautta m/s Vidskärin korvatessa aiemman matkustaja-aluksen.

Saaristolinjan liikennöimä reitti on jatkossa avoin myös automatkustajille. Reitillä aiemmin liikennöinyt m/s Hamnskär korvataan m/s Vidskärillä (entinen m/s Hidrasund).

M/s Vidskärin kapasiteetti on 10–12 ajoneuvoa. Matkustajapaikkoja aluksella on 98. Myös oman polkupyörän kuljettaminen on mahdollista. Aluksella on kahvio, joka palvelee matkan aikana.

Röölä–Seili–Nauvo -reitin yhteysliikenne käynnistyy 18. kesäkuuta

Liikennöinti reitillä jatkuu elokuun puoliväliin. Reittiä liikennöidään kahdesti päivässä molempiin suuntiin. Yhteys täydentää Pienen rengastien muuta vesiliikennettä Hangan ja Nauvon välillä, jota liikennöidään toukokuun puolivälistä syyskuun alkuun.

Autopaikat ja matkustusliput tulee varata erikseen varausjärjestelmästä. Ajoneuvoja Seiliin/Seilistä otetaan vain varustamon luvalla.

– Uuden autolautan myötä Pienelle rengastielle on tänä vuonna vihdoin mahdollista myös netissä varata autopaikka etukäteen, mikä helpottaa monen kesäsuunnitelmia. Pientä rengastietä matkaaville Röölä lähtösatamana on myös kiinnostava palveluineen, ja sijainti esimerkiksi suhteessa Turkuun ja Naantaliin on kätevä ja mahdollistaa helpon päiväretken saaristoon. Tai jos kesällä aikoo tutustua Naantaliin ja asuntomessuun ja siltä toivoo jatkaa matkaa edelleen saaristoon, kertoo Rederi Ab Vitharun -varustamon operatiivinen johtaja Gustav Ramberg tiedotteessa.

Rederi Ab Vitharun on nauvolainen varustamo, joka liikennöi Saaristolinjaa aluksilla; m/s Norrskär reitillä Turku–Seili–Nauvo toukokuusta syyskuuhun, sekä m/s Vidskär Pienen regastien reitillä Röölä–Seili–Nauvo kesäkuusta elokuuhun.

Reittiliikenteen lisäksi varustamo järjestää myös tilaus- ja teemaristeilyjä eri saaristokohteisiin. Rederi Ab Vitharun vastaa myös Seilin saaren ravintola-, majoitus- ja muusta matkailutoiminnasta yhteistyössä Turun yliopiston ja Saaristomeren tutkimuslaitoksen kanssa.

Pienen rengastien parantamistoimenpiteisiin kuuluu MAL-hankkeena rakennettava jalankulku- ja pyöräilyväylä Särkänsalmen sillan kohdalle Naantalissa.

Se kuuluu valtion ja Turun kaupunkiseudun kuntien välisen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) -sopimusta Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja alueen kuntien yhteisrahoitteisiin hankkeisiin.

Uusi väylä tulee olemaan noin 1,2 km pitkä ja sen myötä muodostuu yhtenäinen jalankulku- ja pyöräilyväyläyhteys Naantalista Merimaskuun. Väylän rakentamiskustannukset, arviolta 3 miljoonaa euroa, jakautuvat puoliksi Naantalin kaupungin ja ELY-keskuksen kesken. Hankkeen on tarkoitus valmistua tämän vuoden aikana.

Prostvikin ja Nauvon välisen tiesuunnitelman päivittäminen on niin ikään todettu tarpeelliseksi sekä ELY-keskuksen että Paraisten kaupungin osalta.

Ely-keskus käynnistää tiedotteensa mukaan Saariston varsinaisen Rengastien jalankulun ja pyöräilyn kehittämissuunnitelman laatimisen tämän vuoden aikana. Saariston pienen rengastien lisäksi parantamistoimia tullaan pohtimaan Turusta Naantalin kautta Kustaviin ja sieltä Brändön, Houtskarin ja Korppoon kautta Paraisille ja takaisin Turkuun kulkevalla Saariston Rengastiellä.

Turun Seutusanomat

 

 

Tiesitkö?

Sadat tuhannet ovat kokeneet Saariston Rengastien joko moottoriajoneuvolla, polkupyörällä tai jalan reitin perustamisvuoden 1996 jälkeen. Rengastien kohteisiin voi tutustua ympäri vuoden, mutta 250 kilomerin mittainen reitti on kokonaisuudessaan kierrettävissä 13.5.–4.9. Iniö–Houtskari välisen yhteysalus m/s Antonian liikennöidessä.